IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

29 Strony  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

> OGame.pl

asamer
post 16-04-2005 7:26:12
Post #1
Super User

Grupa: SFPG

Chciałem Wam polecić bardzo fajną grę online. Zaczynamy na pustej planecie, budujemy kopalnie, elektrownie, stocznie, systemy obronne, w końcu transportery, statki i zasiedlamy/podbijamy inne planety. Ktoś wkręcił znajomego, znajomy mnie, a teraz ja Was ;) Na różne rzeczy, szczególnie surowce, czeka się czasami kilka godzin, ale sprawia to, że nie trzeba cały czas siedzieć przed kompem, tylko w chwilach wolnych pograć. Jeśli ktoś chce zagrać i trafić tam gdzie ja, to musi wybrać Universum 11, ale jest to oczywiście dobrowolne.
OGame.pl

Tutaj macie opowieść ze stronki, przecież trzeba wiedzieć o co się gra ;)
Chcialbym Wam opowiedziec historie pewnej rasy, naszej rasy, ludzi. Najciekawsze jest to, ze w Waszej terazniejszosci jeszcze tago nie znacie. Mimo to opowiem, a pewnego dnia sami ustalicie, ze czas plynie rownolegle. Wszystko, co wydarzylo sie w przeszlosci oddzialywuje na terazniejszosc, a terazniejszosc wplywa na przyszlosc. Przed jakims czasem stworzylismy mozliwosc podrozowania w przeszlosc bez zmiany przyszlosci, ktora samemu sie przzyje. Moze w tej chwili ciezko Wam to pojac, ale tak poprostu jest. Sami zobaczycie. Jak tylko wiadomo,ze cos sie wydarzylo, to dopiero mozna to zmienic, bo to juz jest czesc przeszlosci. Gdybys teraz zniknal, u mnie nic by sie nie zmienilo, bo to przeciez juz czesc mojej przeszlosci.
Nie chce trzymac juz Was dluzej w niepewnosci i w koncu zaczne opowiadac.

OGAME

Wszystko zaczelo sie w roku 2250, a nazywano go Rokiem Alfa, w ktorym to czlowiek po raz pierwszy odbyl lot ponadprzestrzenny. Lot trwal troche ponad 3 minuty, ale pokonana odleglosc byla o wiele wieksza niz jakakolwiek wczesniej pokonana przez sonde kosmiczna.
Nowy typ napedu (naped impulsowy bazujacy na zasadzie odrzutu) pozwolil czlowiekowi latac z predkoscia swiatla. Juz wczesniej mialy miejsce loty kosmiczne, jednak ich zasieg byl bardzo maly. Poprostu nie posiadano wystarczajacego doswiadczenia w podrozach po kosmosie. Jednak chec przygody i odkrywania tego, co jeszcze nie znane spowodowala, ze dosc szybko pojawily sie wynalazki znacznie zwiekszajace zasieg lotow. Bardzo pomogla w tym konkurencja miedzy poszczegolnymi producentami. Boeing stawial wciaz na bardziej rozwiniete formy napedow spalinowych. Jednak z powodu duzej szkodliwosci i zanieczyszczania srodowiska byly one zabronione na Ziemi. Jednak pod tym wzgledem w przestrzeni kosmicznej obowiazywaly inne prawa. Airbus chcial prowadzic badania nad jeszcze niedopracowanym i niepewnym napedem implusowym. Ekslpozje statkow wyposazonych ten rodzaj napedu stlumily na poczatku oczekiwania. W koncu jednak fizyk jadrowy Elbert Ainstein odkryl nowa odmiane czasteczek Y, ktore nie tylko wchodza w reakcje ze soba, ale wykorzystuja wczesniej uzyskane juz polaczenia miedzymodularne. Inni naukowcy i przedsiebiorstwa takze zaczely badania galaktyki i po pierszych lotach miedzyplanetranych zostaly rozwiniete nowe, jeszcze lepsze napedy, aby skrocic dlugie czasu lotu. Nowe uzadzenia wykorzystywaly o wiele bardziej energetyczne deuterium (ciezka wode), tak aby inne galaktyki mozna bylo osiagac w stosunkowo krotkim czasie.
Deuterium bylo bardzo rzadkie, zasoby tego izotopu wynosily zaledwie 0,015% pokladow wody na Ziemi. Jednak poklady najlepszego jakosciowo deuterium bylo niewystarczajace. Przez dziesiatki lat najlepsi naukowcy z calego swiata sprzeczali sie o slusznosc tezy, ze quasi-eksplozja gazu lotnych czasteczek Y moglaby umozliwic rozwoj nowego napedu. Owy naped mialby wykorzystywac energie uzyskana z procesu spalania mieszanki Y-D (gazu Y i deuterium), ktora pozwalalaby na szybsze i dalsze poruszanie sie statkow w przestrzeni. Naukowiec Fryderyk Terrane zbudowal naped kosmiczny bazujacy na tej tezie. Naped, ktory byl przez wielu naukowcow krytykowany jako teoretycznie niemozliwy i wedlug stanu posiadanej wiedzy niefunkcjonujacy, zadzialal w praktyce. Odkrycie Terrena stanowilo dlugooczekiwany przelom, dzieki ktoremu wiele narodow moglo przylatywac do nowych galaktyk w o wiele krotszym czasie. Przestrzeni i kolonizowalnych swiatow bylo w brod i dlatego kolejne dziesiatki lat, ba, nawet setki uplynely w pokoju i dobrobycie. W wielu krajach zycie toczylo sie niemal sielankowo. Powiekszaly sie nieoceanialne zasoby zlota, powstawaly nowe kultury. Wszechswiat byl bardzo spokojny i bezkonfliktowy.

Cisza przed burza ...

Kiedy po tak dlugim czasie, technologie umozliwiajace szybsze poruszanie sie w przestrzenia osiagnely granice swoich mozliowosci, kilku studentow przez pomylke podczas cwiczen laboratoryjnych wynalazlo nowy naped, ktory w wszystkie pozostale stawial w swoim cieniu - naped ponadprzestrzenny. Naped ponadprzestrzenny tworzy jednowymiarowa powloke, ktora chroni rownie dobrze przed 4- jaki i 5-wymiarowymi wplywami. Staki poruszaja sie, wtedy jakby miedzy 4-tym i 5-tym wymiarem. Wewnatrz powloki panuja prawa przestrzeni 4-wymiarowej, jednak statek nie zostanie dematerializowany. W bardzo waskim obszarze w kierunku lotu galaktyka jest normalnie widoczna. Tak wyposazony statek mogl poruszac sie jeszcze dalej i odkrywac wiele nowych swiatow. W tym czasie dyplomacja spelniala swoja role i do czasu odkrycia xentoru - nowego pierwiastka, ktory zostal znaleziony na jednej z kolonii, prawie nie bylo konfliktow. Wiedziano, ze ten bedzie panowal nad calym wszechswiatem, kto go posiada.

Iskra zapalna ...

Xentor jest tak rzadki, ze w kolejnych latach wadobyto go tylko 1,5 mikrograma. Poniewaz zostal on znaleziony w terranskiej przestrzeni kosmicznej, mogl byc badany tylko w laboratoiach Terran. Xentor posiada potencjal energetyczny w wysokosci 10 000 terranskich slonc na kazdy mikrogram! Wkrotce miedzy narodami zaczela sie zazdrosc, niezyczliwosc i klotnie, ktore doprowadzily do wybuchu wojny. Wylonily sie dwa obozy wojenne - Frakcja Proterranska (FPT) i Frakcja Antyterranska (FAT). Bitwa o nowy symbol wladzy wedlug Nostradamusa powinna sie byla toczyc przez 150 lat. Jednak walki trwaly ponad trzy wieki. Tysiace narodow zostalo wyniszczonych lub zupelnie zgladzonych. Nieliczne, ktore przetrwaly najciezszy okres wojny, mialy plan znalezienia sposobu ucieczki, jednak zdawaly sobie sprawe, ze nie bedzie to latwe zadanie. Bo dokad nalezalo uciekac? 125 lat po rozpoczeciu wojny zespol badaczy ZUN-u (Zwiazek Uciekajacych Narodow) pod przewodnictwem genialnego naukowca odkryl, ze przy wykorzystniu niestabilnego berylu mozna naladowac czarna dziure, aby statek mogl przez nia przeleciec bez uszkodzen. Kazda czarna dziura konczy sie biala dziura i dlatego, niestety, lot przez czarna dziure oznacza droge tylko w jedna strone...
Po kilku pozytwnie zakonczonych probach ZUN zaczal przygotowywac swoje statki do ucieczki. Po nastepnych 25 latach wyniszczajacej wojny sytuacja Proterran nie przedstawiala sie najlepiej. Antyterranie uzywali Omegi, aby zaczac niszczyc uklady planetarne, w ktorym mieszkaly narody. Bron Omega przyniosla im wiele honoru i chwaly, a czesc wszechswiata zostala na zawsze zgladzona. Setki lat po rozpoczeciu nowego kalenadrza, tzn. od Roku Alfa, caly wszechswiat zostal zniszczony przez najpotezniejsza bron jakakolwiek kiedys istniala i istniec bedzie. Coraz wiecej systemow upadalo lub znikalo i obliczono, ze za tylko 24 lata zniknie wszystko w znanej do tamtej pory ludziom przestrzeni kosmicznej. Nieliczni, ktorzy przezyli i chcieli uciec, mogli skorzystac z wiedzy ZUN, aby otworzyc czarne dziury i wyleciec przez nie w nieznane. To byla jedyna szansa! Zaczela sie droga bez powrotu...

Ogame.pl

Nowe zycie

Statki rzeczywiscie przedostaly sie przez biala dziure i znalazly sie w nowej, nieznanej galaktyce, ktora posiadala tylko jedna zamieszkala planete. Gdy na niej wyladowano i powitano dziwaczny narod - Legorian. Legorianie byli podobnie zaawansowani technicznie i bardzo laskawi. Zaoferowali uciekinierom zasiedlenie nowej galaktyki pod dwom warunkami: Kazdy narod mial prawo osiedlic sie na maksymalnie 9 planetach (aby wystrczylo miejsca dla wszystkich uciekinierow); a na planecie Legorian miala powstac Rada Neutralna. Narody przystaly na to i pod patronatem Rady zalozyly gildie kupieckie i Gwardie Honorowa, jako srodek zaradczy i narzedzie pokoju.

Poczatki nowej cywilizacji...

Pewnie sie teraz zastanawiasz, po co Ci to wszystko opowiedzialem. A o to odpowiedz: tu i teraz daje Ci mozliwosc, abys wraz ze mna wkroczyl w przyszlosc. Wtedy bedziesz mial okazje wyprobowac swoje szczescie. Na poczatek gwarantuje Ci wladze na jednej wpanialej planecie, ktora oferuje wystarczajaco duzo miejsca dla Twoich ziomkow. Jednak sam bedziesz musial ja rozbudowywac, aby utrzymac lub zwiekszac swoje panowanie. Mowie Ci, oplaca sie! Wkrocz do swiata pelnego nowych rzeczy przez ten portal. Czasami moze byc ciezko, ale okaze sie, czy masz wystarczajaco checi i sily, aby doprowadzic swoj narod do panowania we wszechswiecie. Licze na Ciebie, jednak decyzja lezy tylko w Twojej gestii.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Gocek
post 16-04-2005 10:00:52
Post #2
OOOO

Grupa: Kierownik

Numer GG   

EDIT!
+Quote Post
MasterMilten
post 16-04-2005 10:37:33
Post #3
Akwizytor

Grupa: Użytkownicy

Grałem na UNI 1 w sojuszu NV_Team ale mnie rozjebali.
Póżniej na Uni5 i Uni8 i to samo miałem prawie 2000pkt.

Aktualnie niegram
+Quote Post
Rosomak
post 16-04-2005 12:39:27
Post #4
Sucker user

Skąd: ERROR ERROR ERROR!! Nastąpi zamknięcie systemu windows!

Ja na U7 gram. Mam 3 planety i 1300pkt.
+Quote Post
Sensej
post 16-04-2005 12:55:30
Post #5
OC Master

Grupa: Administrator

Numer GG 

Może się tym zainteresuję jak będę miał chwilkę czasu, wygląda dość ciekawie.
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 16-04-2005 13:01:47
Post #6
OC Ekspert

Numer GG 

Kurka, chyba sie dołącze. smile.gif Niedawno stawiałem koledze system i pierwsze co zrobił zaraz potem to wszedł na ogame rozwinąć kilka technologii. Musi coś w tym być.
+Quote Post
Rosomak
post 16-04-2005 13:06:59
Post #7
Sucker user

Jak sie dolaczycie na U7 to bede mogl wam na poczatek wyslac troche surowcow. Najlepiej w galaktyce 3 i wposlrzednych mniejwiecej 3:450:X
+Quote Post
asamer
post 16-04-2005 14:04:35
Post #8
Super User

Niestety galaktyki się nie wybiera wink.gif
+Quote Post
MasterMilten
post 16-04-2005 15:03:41
Post #9
Akwizytor

Może by tak zrobić na jednym z UNI sojusz np "oc-forum team" itp.
+Quote Post
Rosomak
post 16-04-2005 17:05:38
Post #10
Sucker user

Hmm moznaby ;D A na U7 zapraszam do sojuszu PKI wink.gif
+Quote Post
landrYn
post 18-04-2005 14:00:02
Post #11
Pozdro & Poćwicz!

Numer GG   

A ja od czasu skasowania expa w gangstawar przestałem gierczyć w takie gry ;C

www2.thecrims.com - kumple w to pogrywają... chyba sam spróbuję ;D
+Quote Post
Gonzo
post 18-04-2005 17:23:33
Post #12
Stały Bywalec

Grupa: Przyjaciele forum

Numer GG 

no ja wlasnie zaczynam... nawet fajne, moze nawet byc ciekawe ... a co dopiero swtorzy teama tongue.gif i na te wasze NV naloty robic hehehe biggrin.gif
+Quote Post
Sheldon
post 18-04-2005 18:58:50
Post #13
Administrator

Grupa: Administrator

Numer GG   

lol fajny pomysł nawet wink.gif fajne takie międzyforumowe rywalizacje tongue.gif
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 23-04-2005 13:10:59
Post #14
OC Ekspert

Numer GG 

Już gram sobie na Uni 7. smile.gif Zaje*** wciąga :excl: Rejestrujcie się na OGame.pl ! Gites zabawa!
+Quote Post
Rosomak
post 24-04-2005 7:40:48
Post #15
Sucker user

A mi potrzeba duuuuuuuuuzo krytsztalu teraz sad.gif
+Quote Post
Gonzo
post 24-04-2005 11:10:04
Post #16
Stały Bywalec

Grupa: Przyjaciele forum

Numer GG 

ja jestm na univers 12 8)
+Quote Post
KROS
post 24-04-2005 11:44:08
Post #17
Obserwator

Numer GG   

Ja gram na u3 mialem 8000 ptk dzisiaj w nocy napadł mnie koleś 164 statkami wojennymi O_O stracilme 2000 ptk fajnie nie smile.gif cała flote i zakosil mi nie mal całe surowce smile.gif.
Osobiscie zapraszam na u7 jestem tam w PKI mam 2000ptk moge komuś wysłać zasoby, wiec ludzie rejstrujcie sie.
Gra jest super mimo, dość częstych napadów jak sie ma dużo ptk smile.gif
+Quote Post
Rosomak
post 24-04-2005 11:46:03
Post #18
Sucker user

Hmm wiec ja jestem na U7 i skoro mozesz to wyslij mi krysztaly ;D moje wposlrzedne to 3:445:9 :] :]
+Quote Post
KROS
post 24-04-2005 11:47:58
Post #19
Obserwator

Numer GG   

Metal chęctnie ale nie kryształ smile.gif, ponadto ostatnio ci deuter dałem nie naciągaj.
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 24-04-2005 13:12:16
Post #20
OC Ekspert

Numer GG 

Ja nie pogardzę transportem metalu do 4:288:11 smile.gif Przyda się do rozbudowy alektrowni.
+Quote Post

29 Strony  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 21-07-2008 0:50:37
WWW.OC-FORUM.ORG :: 2004 - 2008 :: Wszystkie prawa zastrzeżone :: Sheldon & Sensej