IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

19 Strony  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Windows Vista - odmiany, Windows Vista

Dziadek Żniwiarz
post 12-09-2005 19:16:48
Post #1
OC Ekspert

Grupa: SFPG

Numer GG 

Kolejny system Microsoftu Windows Vista będzie dostępny w siedmiu odmianach. Pierwsza z nich: Starter Edition będzie przeznaczona dla rynków dość ubogich (kraje trzeciego świata). Ilość aplikacji, które możemy jednocześnie odpalić została ograniczona do 3, dodatkowo system obsługiwał będzie podstawowe sieci TCP/IP i praktycznie nie będzie nadawał się do gier. Kolejna wersja Home Basic Edition będzie przeznaczona dla ludzi, którzy teraz korzystają z XP Home. Kolejna z edycji Home Premium Edition to nic innego jak Basic wyposażony w Media Center, posiadający wsparcie dla HDTV, nagrywania i rippowania płyt DVD. Dla użytku domowego może bardziej przydatna niż wersja Basic ale też i droższa. Trzy kolejne odmiany systemu są wersjami przeznaczonymi dla firm i są to: Vista Professional, Small Business Edition oraz Enterprise Edition. Systemy te zostaną wyposażone w typowe przydatne dla firm narzędzia oraz rozwiązania. Ostatnią wersją jest Ultimate Edition czyli najlepsze funkcje z wersji Home i Proffesional dobierane pod konkretną grupę użytkowników. Wersje już znamy teraz pozostaje tylko czekać na ceny oraz dokładniejsze specyfikacje.

Źródło: IN4.pl

K******aaa! Niedawno pisałem o mieszaniu na rynku kart graficznych, a tu MS odstawia niemniejszą szopę!! I co? MonopoliSta będzie pie****ł, że nowa oferta jest bardziej przyjazna użytkownikom, że pozwala dobrać wersję do własnych potrzeb, a tańsze edycje dotrą do biednych. Tylko że jak k***a Kowalskiemu podadzą w sklepie Home Basic, a potem będzie chciał się podpiąć pod wyswietlacz HDTV, to niech buli za nowy system, tak? Rozbudowujesz firme, potrzebujesz nowych narzędzi - nowy system, tak? 7 wersji Windowsa to jakiś absurd! Jak zwykle stracą na tym uczciwi klienci, bo ** i tak będ***** mieli Ultimate Edition za darmo :>
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Sensej
post 12-09-2005 19:27:09
Post #2
OC Master

Numer GG 

Starter Edition będzie przeznaczona dla rynków dość ubogich (kraje trzeciego świata). Ilość aplikacji, które możemy jednocześnie odpalić została ograniczona do 3, dodatkowo system obsługiwał będzie podstawowe sieci TCP/IP i praktycznie nie będzie nadawał się do gier.

Buehehehe co oni pier***, nie mogę ;D System dla krajów 3-go świata i możliwość odpalenia tylko 3 aplikacji. Jeszcze niech napiszą, że wymagania ma takie same jak pozostałe wersje tego systemu i juz więcej pytań nie mam ;>
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 12-09-2005 19:31:46
Post #3
OC Ekspert

Numer GG 

Starter na pewno zostanie pozbawiony tej bajeranckiej powłoki DX9 i ze względu na duuuuże ubytki w kodzie będzie mniej ważył. Zastąpi obecnego dzis na rynku Startera XP (także maks 3 progsy, 800x600)
+Quote Post
SuNsHinE
post 12-09-2005 19:32:31
Post #4
Super User

Numer GG   

Mam w dupie ile bedzie wersji bo po pierwsze i tak bede jechal na XPeku jeszcze przez dlugi czas, a po drugie w razie czego skoluje sobie pirata wersji najbardziej wypasionej w funkcje... Jak Microsoft chce robic w chu** ludzi to ja bede dalej robil w chu** Microsoft....
+Quote Post
johnjack
post 12-09-2005 19:59:44
Post #5
Spammer

Numer GG   

ja się tam nie przejmuje , bo vista nie odpali na moim sprzęcie spiteful.gif
+Quote Post
Sheldon
post 12-09-2005 21:41:25
Post #6
Administrator

Grupa: Administrator

Numer GG   

Każda odmiana Visty potrafi obsłużyć inną liczbę exploitów, wirusów, trojanów i adware'ów. Proste, nie? ;p
+Quote Post
BARTMAN
post 13-09-2005 15:24:55
Post #7
Super User

Grupa: Zbanowani

Numer GG 

QUOTE(Sheldon @ 12-09-2005 22:41:25)
Każda odmiana Visty potrafi obsłużyć inną liczbę exploitów, wirusów, trojanów i adware'ów. Proste, nie? ;p
*

najtańsza najmniej dziur będzie miała bo jest najprostsza crazy.gif biggrin.gif rofl.gif a ja i tak będe dalej walił w chuja mikroszit i załatwię sobie pirata a jak nie to zostanę i tak przy XP aż do czasu zaprzestania jego aktualizacji.
+Quote Post
Gonzo
post 13-09-2005 15:43:29
Post #8
Stały Bywalec

Grupa: Przyjaciele forum

Numer GG 

krotka mowiac... i swiat hardware i software schodzi na psy :/ pier*** mikroszit i inne... juz coraz bardziej mnie wkur*** ich pomysly... ato juz wielke przegiecie... na wszystkie sposoby zdzieraja kase, mikroszit nabogatszy na swiecei koles ten bill jeslio chodzi o oprogramowanie ale i tak ma pedal malo i kombinuje lol angry.gif
+Quote Post
MajestiC
post 13-09-2005 16:07:17
Post #9
Pan Chlebak

Numer GG 

Nie ryjcie kasty z tymi przeklenstwami, moze jakiś wstrzymanko co ? dry.gif
+Quote Post
johnjack
post 13-09-2005 17:39:29
Post #10
Spammer

Numer GG   

można się rozsierdzić, ale XP jest dla mnie wystarczającym systemem, dopóki nie kupię nowego kompa to zostanę przy XP z oczywistych względów yes.gif
+Quote Post
asamer
post 14-09-2005 7:14:09
Post #11
Super User

A ja zawsze jak tylko pojawi się nowy system muszę go mieć i zwykle przy nim zostaję. Nawet mimo, że z Windowsem ME miałem dużo kłopotów, to i tak na nim siedziałem, niedługo jednak, bo dosyć szybko pojawił się XP. I chyba jestem jedynym, któremu podobają się te różne kolorowe bajery biggrin.gif
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 14-09-2005 18:02:16
Post #12
OC Ekspert

Numer GG 

Wczoraj przyszła mi do głowy taka myśl, że M$ może (a nawet powinien) umożliwić migrację na lepszą wersę za jakąś niezbyt wielką opłatą. Np. że ze Startera masz nową wersję ze połowę ceny, a upgrade z Home Basic do Home Premium to koszt np. 49,99 USD. Jeśli tego nie będzie, to ch.im.w.d.
+Quote Post
johnjack
post 15-09-2005 18:47:48
Post #13
Spammer

Numer GG   

Vista utrudni życie... nie tylko piratom
Microsoft zapowiada, że w systemie operacyjnym Windows Vista zostanie zintegrowana cała seria zabezpieczeń uniemożliwiających odtwarzanie pirackich materiałów. Tym samym gigant z Redmond, któremu jak nigdy wcześniej zależy na doskonałych relacjach w Hollywood, może poważnie utrudnić życie użytkownikom - także tym, którym obce są nielegalne multimedia.

Osoby korzystające tylko z legalnych płyt DVD i plików MP3 korzystając z Windows Vista nie powinny mieć żadnych problemów. Microsoft nie przewiduje też nowości w dziedzinie zabezpieczeń płyt CD przed kopiowaniem. Jednak przy obsłudze innych formatów mogą pojawić się kłopoty. W Windows Vista materiały audio i wideo będą bowiem obsługiwane w 'chronionym środowisku'. Wszelkie aplikacje dekodujące będą działać w zamkniętej przestrzeni. Zewnętrzne aplikacje będą wysyłać do niej komunikaty (np. 'odtwarzaj', 'przewiń'), nie zyskując jednak dostępu do właściwych danych, jak ma to miejsce dzisiaj. Dodatkowa warstwa zabezpieczeń będzie sprawdzać, czy efekt pracy dekoderów jest zaszyfrowany. Tylko w takiej postaci sygnał może być wysyłany do wyświetlacza lub innych urządzeń zewnętrznych. Jeśli procedury bezpieczeństwa zostaną naruszone, komputer może odłączyć monitor czy telewizor - wszystko po to, by zapobiec oglądaniu nielegalnych kopii filmów i przeciwdziałać dalszemu ich powielaniu.

Niestety, taka troska o własność intelektualną może rykoszetem odbić się na użytkownikach korzystających np. ze starszych monitorów, podłączonych z komputerów poprzez łącze analogowe. Nie ma bowiem gwarancji, że Vista uzna takie połączenie za bezpieczne

źródło - benchmark.pl

Komentarz:
LOL
+Quote Post
MajestiC
post 15-09-2005 18:58:38
Post #14
Pan Chlebak

Numer GG 

Wszystko da sie "usprawnić" ;> Wyjdzie stosowny Piracy Pack <lol>
Windows Vista
+Quote Post
SuNsHinE
post 15-09-2005 19:28:27
Post #15
Super User

Numer GG   

Moim zdaniem nie ma sie co tak podniecac ta Vista.... Do WinXP jeszcze przez dlugie lata beda wychodzily poprawki i zestawy poprawek, wiec w sferze bezpieczenstwa i aktualizacji bedzie OK... Do czasu zaprzestania aktualizacja, "programisci" zdaza juz stworzy odpowiedni "pakiet" odblokowujacy rozne funkcje w Viscie i dopiero wtedy byc moze sie przesiade biggrin.gif....
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 15-09-2005 19:43:30
Post #16
OC Ekspert

Numer GG 

Ja mam podobny plan. Zresztą zawsze mam taki plan - poczekać, popatrzeć jak rozwinie się sytuacja i wkraczać na ubity grunt. (Windows Vista) Niemniej migracja (moja, a pewnie też wasza) jest prawie pewna i dlatego warto o tym rozmawiać.
+Quote Post
michu
post 15-09-2005 20:29:45
Post #17
OC Ekspert

A ja sie doczytalem ze Vista zajmuje przy starcie 400MB Ramu, a pozniej do 600MB!
n/c
+Quote Post
Dziadek Żniwiarz
post 15-09-2005 20:39:56
Post #18
OC Ekspert

Numer GG 

Wielka bestia. Coraz wymyślniejsze zabezpieczenia antypirackie zjadają coraz więcej mocy obliczeniowej i wolnej pamięci diablo.gif
+Quote Post
Sensej
post 16-09-2005 10:42:04
Post #19
OC Master

Numer GG 

Sami sobie gola strzelą bo dzięki tekim zabezpieczeniom każdy pięć razy się zastanowi zanim przesiądzie się na Vistę. Całę szczęście istnieje kilka innych ciekawych systemów i jeżeli będzie trzeba to ludzie się na nie przesiądą.
+Quote Post
xun
post 16-09-2005 10:55:25
Post #20
Obserwator

Grupa: Użytkownicy

Numer GG   

Dokladnie Sensej... WindowsJa nigdy nie zgodze sie na to, zeby OSy "wychowywaly" i za mnie decydopwaly czy mam sobie kupic pirata Vistaczy nie. :/
+Quote Post

19 Strony  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 14-05-2008 10:12:15
WWW.OC-FORUM.ORG :: 2004 - 2008 :: Wszystkie prawa zastrzeżone :: Sheldon & Sensej