IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> abit bx 133raid, problem z pamięcią

laik30
post 21-06-2006 20:15:24
Post #1
Noobie

Grupa: Użytkownicy

Witam!
Mam mały problem z powyższą płytą a konkretnie to z pamięcią zainstalowaną na niej. Z tego co wiem to obsługuje ona pamięci dwustronne( nie mylić z tym że kości pamieci są po obu stronach) czyli jeden slot zczytuje pamięć z dwóch banków. Z opisu tej płyty wynika że mogę wsadzić w jeden slot max 256MB czyli bank "widzi" max 128MB. A mój problem polega na tym że moją kość 256MB slot widzi jako 128 a konkretnie po 64MB rozłożone na bank 0 i na bank 1. Na początku myślałem że banki maxymalnie widzą tylko po 64MB, ale po wsadzeniu kości jednostronnej 128MB bank zczytał z jednej strony 128 czyli banki "widzą" 128. Kość jest sprawdzona na innym kompie i jest sprawna i w związku z tym prosiłbym o jakąś radę co może być przyczyną tego , a może jakieś ustawienia w biosie że slot maxymalnie widzi tylko 128mb (przy jednostronnej 128 na jeden bank 0 a przy dwustronnej po 64 na bank 0/1)????
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
BARTMAN
post 21-06-2006 20:31:12
Post #2
Super User

Grupa: Zbanowani

Numer GG 

QUOTE(laik30 @ 21-06-2006 22:15:24)
Witam!
Mam mały problem z powyższą płytą a konkretnie to z pamięcią zainstalowaną na niej. Z tego co wiem to obsługuje ona pamięci dwustronne( nie mylić z tym że kości pamieci są po obu stronach) czyli jeden slot zczytuje pamięć z dwóch banków. Z opisu tej płyty wynika że mogę wsadzić w jeden slot max 256MB czyli bank "widzi" max 128MB. A mój problem polega na tym że moją kość 256MB slot widzi jako 128 a konkretnie po 64MB rozłożone na bank 0 i na bank 1. Na początku myślałem że banki maxymalnie widzą tylko po 64MB, ale po wsadzeniu kości jednostronnej 128MB bank zczytał z jednej strony 128 czyli banki "widzą" 128. Kość jest sprawdzona na innym kompie i jest sprawna i w związku z tym prosiłbym o jakąś radę co może być przyczyną tego , a może jakieś ustawienia w biosie że slot maxymalnie widzi tylko 128mb (przy jednostronnej 128 na jeden bank 0 a przy dwustronnej po 64 na bank 0/1)????
*

spróbuj uaktualnić bios do tej płyty, jednak najprawdopodobniej to nic nie da, to chipset BX440 , w związku z błędem konstrukcyjnym tego chipsetu nie jest on w stanie obsłużyć poprawnie kości które nie są "zgodne" z tym chipsetem, będziesz zmuszony albo dalej używać te kostki pamięci lub też zakupić lub wymienić te kostki na kostki pamięci tkzw. BX-owe, to zazwyczaj kości dwustronne tzn. takie z czipami pamięci po dwóch stronach.

Z tego co wiem to obsługuje ona pamięci dwustronne( nie mylić z tym że kości pamieci są po obu stronach)
niestety muszę ci powiedzieć że kości dwustronne to właśnie to iż kości pamięci są po obu stronach ;], a "dualne" to kości DDR lub też komplet do Dual channel ;].

Po krótce , albo wymienisz kostki na takie które działają z tą płytą albo zostajesz przy tych które masz, tego problemu nie mają płyty z chipsetami VIA KT133,A
lub Intel 810 lub 815
+Quote Post
laik30
post 22-06-2006 19:09:13
Post #3
Noobie

Niestety ale bios mam aktualny i nic nowszego nie ma a co do pamięci to nie wiem czy się rozumiemy bo ja mówiąc o kościach dwustronnych miałem na myśli kości które właśnie obsługyje BX czyli jeden slot zczytuje z dwóch banków czyli "dzieli "pamięć jakby na dwa i wcale nie prawdą jest że pamięć ta musi mieć kości z dwóch stron bo wyobraź sobie że posiadam RAM który ma kości po jednej stronie a mimo to jest obsługiwana przez BX-a i slot zczytuje z niej z dwóch banków czuli po mojemu jest dwustronna i jak poczytasz w internecie to mnóstwo jest o tym że WY którzy myślicie że jak ma kości po obu stronach to jest obsługiwana przez BX-a a to nie prawda. Posiadam również kość która ma po obu stronach kostki i jest obsługiwana przez płyty ze slotami jednostronnymi a przez BX-a nie i co ty na to??Najprościej sprawdzić to programem sisoft sandra i w zakładce mainboard jest pokazane jak dana kość jest zczytywana czy z dwóch banków czy z jednego(czyli czy jest jednostronna czy dwóstronna) i nie ważne wtedy jest to czy ma kostki po jednej czy po dwóch stronach!! A propos mojej pamięci 256 która była tematem tego postu to jest to pamięć pod BX-a gdyż slot zczytuje ją z dwóch banków tyle tylko że zamiast dwa razy po 128 to dwa razy po 64
ps. BX obsługuje również pamięci jednostronne ale tylko do 128MB bo tyle maxymalnie potrafi zczytać jeden bank ,a przy 256 jest ona dzielona na dwa banki po 128(jeżeli jest dwustronna)przy jednostronnej zczyta tylko 128 a moje pytanie nadal brzmi:
dlaczego zczytuje moją pamięć dwa razy po 64 a nie po 128!!!!!!!!
+Quote Post
BARTMAN
post 22-06-2006 22:14:24
Post #4
Super User

Grupa: Zbanowani

Numer GG 

QUOTE(laik30 @ 22-06-2006 21:09:13)
dlaczego zczytuje moją pamięć dwa razy po 64 a nie po 128!!!!!!!!
ile razy mam powtarzać, nie czytasz sobie dokładnie i uważnie artykułów z netu, kość dwustronna to taka która posiada czipy po dwóch stronach modułu, jednostronna to taka która posiada tylko po 1 stronie kostki.

Odpowiedź dla twojego pytania dlaczego widzi ci płyta tylko połowę ilości ram jest taka iż twoje kostki NIE są dla platformy BX, widziałem wiele takich przypadków i zawsze pomagało zamówienie kości pod platformę BX, i nie koniecznie to muszą być dwustronne lub jednostronne, nie ważne jakie. Jak już mówiłem jest to błąd matematyczny, chipset głupieje bo masz kości których nie posiada w swoim " rozkładzie jazdy" widzi kostkę jako 128 zamiast 256 ponieważ tak zostały zapisane informacje w SPD w kostce pamięci.

Dałem ci proste rozwiązanie. ... wymiana pamięci na takie które będą poprawnie rozpoznawane przez tą płytę ... co tu jeszcze gadać ? inaczej tego nie załatwisz, no chyba że "szpece" z innych forum doradzą ci zrobić jakiegoś "moda" rofl.gif
+Quote Post
laik30
post 23-06-2006 17:15:03
Post #5
Noobie

czyli jak pamięć jest zczytywana z kości przez dwa banki bo tak jet w bX że jeden slot ma dwa banki to wcale nie oznacza że dana kość jest pod BX-a?? Bo gościu który mi ją sprzedał właśnie w ten sposób ją reklamował że jest dwustronna czyli pod BX. I jak tu kupić dobrą kość????
ps.Kość którą mam mimo że obsługuje dwa banki pokazuje połowę dlatego że posiada tylko 8 kostek po 32MB, a BX obsługuje max 16MB na scalak tak że przy 256 musi być 16x8=256. Ale nie kżda kość 256 która ma 16 scalaków po 16MB musi być obsługiwana prze BX-a, bo oprócz tego musi być obsługiwana jeszcze przez dwa banki i oto całe rozwiązanie mojego problemu!!!
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 10-05-2008 21:15:11
WWW.OC-FORUM.ORG :: 2004 - 2008 :: Wszystkie prawa zastrzeżone :: Sheldon & Sensej