Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: 256 MB RAM 133 mHz + 128 MB RAM 100 mHz ?
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
jettix
Witam,
Mam od dawna problem z doborem RAMu do mojego procka. (Chcę go trochę rozbudować, bo obecnie mam 256 MB + 128 MB).
Bo płyta główna - to jakiś nieznany szit. Przeskanowałem kompa "aidą" i wykazał takie dane:
ID płyty głównej: 09/03/2002-PX4266-8233-JD6LWC2DC-00
Nazwa płyty głównej: Nieznane
Właściwości magistrali FSB:
Typ magistrali: Intel NetBurst
Szybkość magistrali: 64-bitowy
Rzeczywista częstotliwość taktowania: 100 MHz (QDR)
Efektywna częstotliwość taktowania: 404 MHz
Przepustowość: 3320 MB/sek.
Własciwości magistrali mikroukładu płyty głównej:
Typ magistrali: VIA V-link
Szybkość magistrali: 8-bitowy

Szukałem w google - i zero rezultatu. Może kiepski ze mnie przeszukiwacz. :(

Chciałbym to moje badziewie rozbudować do 512 MB RAM, bo podejrzewam, że do 1 GB nie da rady. Zresztą 512 MB wsadzałem od kumpla obok tego 256 MB (w sumie 768 MB) i piszczał.

Reasumując: Mam teraz 256 MB SDRAM na 133 mhz w pierwszym gniazdku i obok jako drugi 128 MB SDRAM na 100 Mhz - niby wszystko chodzi ok, ale czy tak moze być. Czy mi komp nie padnie, bo ja się na tym nie znam???? I czy mogę dokupić zamiast 128 MB SDRAM drugie 256 MB SDRAM na 133 mhz - czy też może przerzucić się na DDRy (dual 256 MB)???

Proszę o jakąś poradę. Bo powoli już szału dostaję z tym moim powolniakiem, a chciałbym żeby ten mój trup trochę szybciej chodził (kasy zbyt wiele nie mam, bo bym co innego kupił).Dodam, że:
Procesor pentium IV CPU 2.0 GHz
Karta grafiki: Hightech Excalibur Radeon 9000 Pro

A może ktoś wie gdzie mogę szukać danych dotyczących rozbudowy pamięci - odnośnie tej płyty głównej co wymieniłem wyżej????

03 - 0 MB
Nie kumam tu czegoś, bo moja płyta ma fizycznie dwa gniazda czarne na SDRAMy i 2 gniazda fioletowe na DDRy ponoć.
Skan BIOSa wykazał, że płyta to Shuttle Inc. VIA VT8753/A/E Apollo P4X266/A/E i ze pamięc można maksymalnie powiększyc do 768 MB.

PYTANIE MOJE ZATEM JEST TAKIE - czy do 256 MB RAM na 133 mhz dokupić 512 MB RAM na 133 mhz????? Co mozecie mi poradzić bo sprzęt chodził????
stolarz92
No więc tak:
Po pierwsze primo ja też mam płytę Shuttle ale dużo starszą i powiem jedno: straszne gów.. mad.gif
Po drugie:ja też szukałem w google i na stronie shuttle i nic.
Po trzecie:masz 256 MB RAM 133MHZ a drugie masz 128MB RAM 100MHZ.RAM-y muszą mieć tą samą częstotliwość taktowania czyli twoje 384 MB RAM ma częstotliwość taktowania 100 MHZ bo ten szybszy może zmniejszyć swoją częstotliwość a ten mniejszy nie może zwiększyć.
Po czwarte:skoro fizycznie masz wolne banki na DDR to ja radziłbym sprzedać stary RAM i kupić 512MB DDR.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.