Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: 2 rozne kosci
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
koles70
Mam w kompie dwie kosci GSkill 400Mhz.
x1GB i x 512MB.
Przy odpalaniu kompa pokazuje mi Single Channel Memory Mode.
Gadalem z gosciem z serwisu i powiedzial ze jezeli kosci sa roznej wielkosci to nie beda dzialaly w Dualu.

Pytanko pierwsze brzmi :czy ma racje?
Pytanko drugie:czy jesli ma racje to jest wogole jakis sposob by to zmnienic?
Pozdro
avik01
QUOTE(koles70 @ 28-02-2007 19:01:18)
Mam w kompie dwie kosci GSkill 400Mhz.
x1GB i x 512MB.
Przy odpalaniu kompa pokazuje mi Single Channel Memory Mode.
Gadalem z gosciem z serwisu i powiedzial ze jezeli kosci sa roznej wielkosci to nie beda dzialaly w Dualu.

Pytanko pierwsze brzmi :czy ma racje?
Pozdro
*

tak to prawda, musisz mieć takie same pamięci.

QUOTE(koles70 @ 28-02-2007 19:01:18)

*

tak, kupić taką samą kość i automatycznie pamięci chodzą w dualu.
WiELGi
aa no nie wiem avik, ja mam 1x256 elixir, 1x256 kingston, 1x512 kingston i hulają w dualu.

koles70: Próbowałeś wsadzać je w różne sloty? tzn. różne kombinacje, np. 1 slot pusty, następne zajęte, lub 1 slot zajęty, 2 pusty, 3 zajety, zamieniać miejscami itp?
koles70
QUOTE(WiELGi @ 28-02-2007 21:30:32)
aa no nie wiem avik, ja mam 1x256 elixir, 1x256 kingston, 1x512 kingston i hulają w dualu.

koles70: Próbowałeś wsadzać je w różne sloty? tzn. różne kombinacje, np. 1 slot pusty, następne zajęte, lub 1 slot zajęty, 2 pusty, 3 zajety, zamieniać miejscami itp?
*

probowalem wszystkie mozliwe kombinacje.Niestety bez skutku.
Spodziewalem sie takiej odpowiedzi.Pytalem,bo sprzedawcom nigdy nie mozna ufac crazy.gif .
Dzieki za odp.Pozdro
mefiak
QUOTE(WiELGi @ 28-02-2007 21:30:32)

*

Ta... tylko, że ten twój dual jest obsługiwany przez chipset, a nie przez kontroler w procesorze nie? :>
sq7btu
Kurcze jak 3 moduły mogą "chodzić" w dualu? Przecież dual oznacza - dwa.
mefiak
No właśnie afair na płytach socket a itp. z "wymuszonym" dualem (zaimplementowanym w układ płyty, nie w procesorze (tzn. kontrolerze) podobnież dual 3ech kości działał :> Ale, że różnica to było może 1-2% więc ... :>
sq7btu
No dobra, ale kto mi wytłumaczy jaka jest wtedy szerokość magistrali pamięci? Normalnie pamięć ma 64 bit, w dualu wiadomo sumujemy i mamy już 128 bit. A przy 3 modułach? 192 bit - przecież to niemożliwe.
koles70
niechcialbym przeszkadzac ale to co tu opisujecie wszystko to dlamnie czarna magia shok.gif

i o co chodzi z tymi 3ma modulami?
mefiak
e... pewnie 64. :> Nie zapominaj, że to jest Dual tylko z nazwy tak naprawdę.
avik01
QUOTE(koles70 @ 28-02-2007 23:59:42)
niechcialbym przeszkadzac ale to co tu opisujecie wszystko to dlamnie czarna magia  shok.gif

i o co chodzi z tymi 3ma modulami?
*

Chodzi o to że i tak nie będą twoje pamięci chodzić w dualu dopóki nie kupisz takiej samej kości. :)
koles70
QUOTE(avik01 @ 01-03-2007 0:07:53)
Chodzi o to że i tak nie będą twoje pamięci chodzić w dualu dopóki nie kupisz takiej samej kości. :)
*

No..i tylko tyle chcialem wiedziec crazy.gif

..chyba sprzedam tego zloma i kupie playstation. angry.gif
mefiak
Tzn jeszcze inaczej - w dualu pójdą 2 lub 4 TAKIE SAME KOŚCI - raczej 2x1 i 2x0.5GB nie pójdzie.. chociaż, podobnież też może, ale ile w tym prawdy to nie wiem :>
avik01
QUOTE(koles70 @ 01-03-2007 0:14:07)
No..i tylko tyle chcialem wiedziec crazy.gif

..chyba sprzedam tego zloma i kupie playstation. angry.gif
*

: D czy ja wiem : P chyba że cię stać na PS3 ^^ (bo PS2 już niefajny :D ) albo XBOX-a 360, a tak to nie ma sensu na takie konsole kase tracić :PP

PS: a tak w ogóle to dlaczego złom, bo w dualu Ci pamięci nie chodzą ? I tak to nie jest taka większa wydajność.
koles70
QUOTE(avik01 @ 01-03-2007 0:19:21)
: D czy ja wiem : P chyba że cię stać na PS3 ^^ (bo PS2 już niefajny :D ) albo XBOX-a 360, a tak to nie ma sensu na takie konsole kase tracić :PP
*

warto pozbierac kase.Przynajmniej niema stresu z wymiana hardware(jak z kar.graf. walcze od 2ch dni).

Mefik 2x 512 idzie w Dualu bo kumpel tak ma i smiga.

avik zlom ,bo mam go niecale 2 lata i jedyne co z oryginala zostalo to obudowa i proc.Wkladam w niego kase non stop i nigdy nie jest tak jak chce.
Teraz kupilem karte grafiki i zasilacz jej nieuciagnal.Tak ze musialem dokupic zasilacz.Niby nie jest zle ale niemoge ustawic wyjscia TV tak jak to robilem latwo w ATI.
mefiak
QUOTE(koles70 @ 01-03-2007 0:21:23)
Mefik 2x 512 idzie w Dualu bo kumpel tak ma i smiga.

avik zlom ,bo mam go niecale 2 lata i jedyne co z oryginala zostalo to obudowa i proc.Wkladam w niego kase non stop i nigdy nie jest tak jak chce.
Teraz kupilem karte grafiki i zasilacz jej nieuciagnal.Tak ze musialem dokupic zasilacz.Niby nie jest zle ale niemoge ustawic wyjscia TV tak jak to robilem latwo w ATI.
*

1. MEFIAK, nie mefik :P
2. A czy ja mówię, że nie? Chodzi mi że razem 2x1 i 2x 0.5 nie pójdzie :P
avik01
QUOTE(koles70 @ 01-03-2007 0:21:23)
*

Tak to już jest z tą technologią, kupisz coś nowego a za 2 miesiącu słyszysz o czymś nowym i lepszym, tak na prawde to 2 razy w roku jest przełom komputerowy jak np teraz ddr3 czy niedawno 8800GTX.
koles70
QUOTE(avik01 @ 01-03-2007 0:31:46)
Tak to już jest z tą technologią, kupisz coś nowego a za 2 miesiącu słyszysz o czymś nowym i lepszym, tak na prawde to 2 razy w roku jest przełom komputerowy jak np teraz ddr3 czy niedawno 8800GTX.
*

Ja tylko nie rozumiem jednego.Dlaczego producenci gier nie robia takich silnikow jaki byl np.w NFS Carbon.Ta gra by poleciala na "pegasusie" crazy.gif
Ostatnio przegladalem zapowiedzi nowych gier ktore wyjda i ..GB ramu to minimum.A ja mam 1,5 a i tak Oblivion czasem cyknie(i to przy 1024x768).Obled!
avik01
QUOTE(koles70 @ 01-03-2007 0:35:00)
Ja tylko nie rozumiem jednego.Dlaczego producenci gier nie robia takich silnikow jaki byl np.w NFS Carbon.Ta gra by poleciala na "pegasusie" crazy.gif
*

Nie rozumiem.

QUOTE(koles70 @ 01-03-2007 0:35:00)
Ostatnio przegladalem zapowiedzi nowych gier ktore wyjda i ..GB ramu to minimum.A ja mam 1,5 a i tak Oblivion czasem cyknie(i to przy 1024x768).Obled!
*

No 1GB to norma jest, w Polsce zanim się "przeniesiemy" na ddr2 to minie ćwierć wieku :)))
No, widzisz? a ty mówisz że masz złom a w obliviona grasz :PPP
mefiak
No na tym to polega :> Nowa, lepsza grafika, grywalność do dupy, ale masy kupią, bo obejrzą screeny i filmiki. :> Więc trzeba na tym zarobić dodatkowo...
koles70
avik chodzilo mi o to ze NFS Carbon mial ladna grafike a lecial na slabych sprzetach.
mefiak
E... no ale co w NFSie jest do pokazywania? Z góry ustalona trasa, parę modeli samochodów i ot- wszystko... nawet model uszkodzeń jest po macoszemu zrobiony (tzn - praktycznie go nie ma)... Poza tym, takiego znowu słabego sprzętu ta gra nie wymaga. I w żadnej mierze nie nazwałbym tego zoptymalizowanym kodem :>

[Tym postem wyprzedziłem Dziadka Żniwiarza w rankingu ;>]

Grało: HammerFall - Steel meets Steel z płyty Headbangers & Beerdrinkers /Mp3 256kbit/
avik01
Czy ja wiem, czy przy słabym sprzęcie zobaczysz ładą grafikę ;) Zobaczysz jak wyjdzie UT2007 jaki trzeba będzie mieć sprzęt :D
michu
QUOTE(koles70 @ 01-03-2007 0:41:59)
avik chodzilo mi o to ze NFS Carbon mial ladna grafike a lecial na slabych sprzetach.
*

Ja mam GF7600GS@ 7900GS i przy 1024x768+max+af ledwo idzie (25-40FPS).

Tak, to prawda: na nForce2 można zrobić duala z trzech kości. W sumie też nie wiem jak to możliwe, ale jest wtedy magistrala 128 bit. Wymagane wtedy jest, by jedna kość była tak duża, jak dwie pozostałe (np. 256+256+512, lub 512+512+1024). Sam sprawdzałem i to działa, ale tylko i wyłącznie na nForce2. Na pozostałych platformach dual działa tylko z dwiema, lub czterem podobnymi koścmi (nie muszą być identyczne, ale muszą mieć taką samą pojemność).
Ogólnie rzecz biorąc nForce2 jest dziwny jeśli chodzi o dual channel. Ja odpaliłem w dualu 256MB jednostronną PC2700 Apacera na kościach Samsunga z 256MB dwustronną PC2100 na nie wiadomo jakich kościach happy.gif
mofaczop
czyli jak mam 1 giga ramu ddr2 twimmos i dokupie drogą ale kingstona 1 giga z taka samom predkościa 667 to beda działały w dualu
sq7btu
Poczytałem trochę, poczytałem i rzeczywiście macie rację. Dual przy socket A (nForce2?) działa na 3 kostkach. Ale z tego co widziałem co to za dual, jeśli wzrost wydajności jest minimalny, na poziomie kilku procent. W testach zauważyłem, że dopiero przy platformie A64 rozwija skrzydła. Wtedy jest różnica dwu krotna (operacje zapis/odczyt pamięci) i można się w to bawić. Ale dalej nie jestem pewien, czy tak duży wzrost wydajności jest na każdym A64, czy tylko na socket 939 i nowszych, a nie dotyczy już socketu 754 (kontroler pamięci)?
mefiak
No właśnie sęk w tym, że taki wzrost wydajności osiąga się tylko kiedy kontroler pamięci jest zintegrowany w procesorze, przynajmniej jeśli o AMD chodzi...

@mofaczop - jeśli kupisz inną kość, to nie wiemy :> trzeba sprawdzić, najlepiej udaj się z płytą i procem do sklepu i przetestuj na miejscu.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.