Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Przyszłość www.oc-forum.org
WWW.OC-FORUM.ORG > [ OFF TOPIC ] > OC-FORUM
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Sheldon
Tym razem nie będę owijał w bawełnę.
Jak zapewne widzicie, forum od dłuższego czasu rozwija się bardzo dynamicznie. Coraz większa liczba odwiedzin, odsłon, użytkowników postów - bardzo nas to cieszy.

Niestety, wiążą się z tym również różnej maści problemy.
Do 29 maja obecnego roku musimy zmienić hosting. Forum generuje zbyt duży ruch, żaden z dostępnych w kraju "zwykłych" hostingów nie jest w stanie nas obsłużyć - forum zużywa wielką część zasobów serwera, nie możemy być na jednym serwerze z innymi klientami tych firm.
Jedynym wyjściem jest zakup serwera wirtualnego z dedykowaną bazą danych. Nie bierzemy pod uwagę zakupu takowego poza granicami naszego kraju, starsi użytkownicy na pewno pamiętają problemy oraz długie czasy przeładowywania podstron, gdy forum utrzymywane było na zachodzie.
Niestety, koszt takiej zabawy to 1800zł brutto przez pierwszy rok oraz 2500zł brutto przez kolejne lata (możliwe, że ceny te ulegną później zmianie - oby jak najprędzej).
Aby przetrwać przez kolejne 3 miesiące potrzeba nam dokładnie 549zł brutto, pół roku - ponad 1000zł brutto. Tylko pierwszy okres rozliczeniowy objęty jest promocją dającą ok. 40% zniżki (uwzględniłem ją).

Jako administracja, chcieliśmy bardzo tego uniknąć, lecz obecna sytuacja jest naprawdę ciężka. W dniu dzisiejszym, w godzinach wieczornych udostępnimy numer konta, na który wpłacać będzie można datki na utrzymanie forum.
Oczywiście zbiórka nie jest obowiązkowa. Osoby, które wspomogą forum zostaną w jakiś sposób wyróżnione, będziemy im niesamowicie wdzięczni. Będziemy informować na bieżąco o postępie, aktualnie zebranej kwocie.

Nie ukrywamy, że bardzo liczymy na Waszą pomoc.

Sensej i Sheldon.

Update:

Numer konta, na który należy wpłacać datki:

50 1020 5558 1111 1168 2180 0195
Grzegorz Tomasik
ul. Osiedlowa 8

W tytule przelewu podawajcie swoje nicki.
Sensej
My ze swojej strony postaramy się zdobyć jakieś środki poprzez reklamę, niestety znalezienie zainteresowanych firm/osób wymaga trochę czasu. Aby forum prawidłowo funkcjonowało przynajmniej przez 3 miesiące musimy zebrać 549 zł. Kolejna opłata za cały rok to 2 500 zł, czyli około 208 zł miesięcznie.

Myślę, że jesteśmy w stanie zebrać taką kwotę!

Oczywiście nie ma żadnego przymusu.
avik01
Ale hc. A sklep was nie wspomoże ?
Sensej
Nie ma już linka do sklepu, został sprzedany i już z nim nie współpracujemy.
avik01
Ale zonk.
landrYn
Ja klasycznie w miarę możliwości wspomogę ;>
-=YounGuniT=-
Chociaz mam 14 lat wpłacę coś.
vol7
ja raczej obecnie jestem spłukany, ale jeśli chodzi o czerwiec to możliwe, że coś dostaniecie, nie będzie to astronomiczna kwota....

a pozwolicie, że spytam: czy ten serwer na którym jesteśmy obecnie nie możemy go wykupić dla siebie za niższą cenę? (stali klienci?)
Sensej
Teraz forum działa na wirtualnym serwerze, który nie jest w stanie sobie poradzić z tak dużym ruchem. Nie ma innego wyjścia niż te podane przez Sheldona, zastanawialiśmy się nad tym od dwóch dni i to jest najlepsze rozwiązanie. Byłem nawet osobiście w siedzibie Home.pl żeby przedyskutować możliwie najlepsze i najtańsze rozwiązania. Teraz forum działa na serwerach firmy NetArt i będzie tak w dalszym ciągu bo ich oferta jest najlepsza.
123abcd
Nie ma co się oszukiwać, ja nie wpłacę na pewno i pewnie 90% osób wypowiadających się w tym temacie tez nie wpłaci, nie liczę żeby udało Wam się uzbierać od userów ponad 150zł
-=YounGuniT=-
To zdiwisz się jak na przelewie podam nick YOUNG.
kamilo900
a na złość temu walniętemu abecadłu coś znajde i wpłace dry.gif
Sensej
QUOTE(123abcd @ 16-05-2007 14:49:00)
Nie ma co się oszukiwać, ja nie wpłacę na pewno i pewnie 90% osób wypowiadających się w tym temacie tez nie wpłaci, nie liczę żeby udało Wam się uzbierać od userów ponad 150zł
*

A ja myślę, że się uda... nie ma innego wyjścia.
-=YounGuniT=-
Odmówie (nie wiem jakie "u") sobie steam'a i słuchawek, a wpłacę coś, może za tydzien lub 2, albo wcześniej, ale wpłacę!!
123abcd
Tak tak wszyscy wpłacą.
Jedynie w co mogę uwierzyć, że Qqlele wpłaci.
KONIEC OT
landrYn
Jesteś człowiekiem małej wiary :> Ale mimo wszystko ja też uważam, że na pierwszą ratę jakoś się uzbiera, ale na dłuższą metę to nie damy rady :/
Gruby
QUOTE(123abcd @ 16-05-2007 15:28:54)
Jedynie w co mogę uwierzyć, że Qqlele wpłaci.
KONIEC OT

*

polemizował bym... ;)
Bartee
QUOTE(landrYn @ 16-05-2007 15:44:04)
Jesteś człowiekiem małej wiary :> Ale mimo wszystko ja też uważam, że na pierwszą ratę jakoś się uzbiera, ale na dłuższą metę to nie damy rady :/
*

Trzeba coś wymyślić... :/ Ja tak jak Young... Mam 14 lat, ale co mam powiedzieć starym? "Daj kartę wyślę mojemu forum 50zł na utrzymanie"? Nie no... Bez jaj... Jakbym miał konto, to na pewno bym coś wysłał, ale tak, to... No chyba, że pogadam z jednym moim qmplem, to się coś załatwi... ;> Ale nic nie obiecuję.
WiELGi
Oj abcd, Ty zawsze musisz być takim pesymistą dry.gif

Dzisiaj będę robił przelewy to przy okazji coś wspomogę :)
kamilo900
Nie no... Bez jaj... Jakbym miał konto, to na pewno bym coś wysłał, ale tak, to...

nie trzeba mieć konta żeby przelać pieniądze. Idziesz na poczte, bierzesz druczek do wpłaty bankowej i jadymy... nie widze problemu
Qqlele
QUOTE(Gruby @ 16-05-2007 15:47:23)
polemizował bym... ;)
*

STFU laugh.gif
Karolek
Parę funtów dorzucę w piątek po wypłacie.
Beetle
Ja chyba też wyślę jak tylko będę miał możliwość coś pocztą, jakby ktoś mógł przykładowy druczek z takiej poczty (najlepiej już wypełniony) wkleił to byłoby miło :P.
I dwa pytanka, czy kwoty w stylu 10, 20, 30 złotych to jest sens wysyłać, i ile to za wysyłkę się w takiej sytuacji płaci..?
Sensej
Jeżeli udasz się do któregokolwiek oddziału banku PKO BP to za wpłatę nie pobiorą żadnej prowizji. W innych bankach czy na poczcie jest to opłata rzędu 2-5 zł. Każda kwota jest bardzo potrzebna, również 10 zł.
Gocek
Ja na 100% wpłace coś na początku następnego tygodnia.
ZbylR
QUOTE(Beetle @ 16-05-2007 16:42:35)
Ja chyba też wyślę jak tylko będę miał możliwość coś pocztą, jakby ktoś mógł przykładowy druczek z takiej poczty (najlepiej już wypełniony) wkleił to byłoby miło :P.
I dwa pytanka, czy kwoty w stylu 10, 20, 30 złotych to jest sens wysyłać, i ile to za wysyłkę się w takiej sytuacji płaci..?
*

Moim zdaniem jest sens. Właśnie takiej wielkości wpłatę przewiduję. Nie za bardzo mam kasę, ale jak każdy wpłaci po dwie dychy, to nie zbiednieje, a na utrzymanie serwera starczy :)
Bartee
QUOTE(kamilo900 @ 16-05-2007 16:02:07)
nie trzeba mieć konta żeby przelać pieniądze. Idziesz na poczte, bierzesz druczek do wpłaty bankowej i jadymy... nie widze problemu
*

:> Będę wysyłał miesięcznie 15zł... Zawsze coś, a na pewno znajdzie się ktoś, kto dużo udziela się na forum, a nie wyśle ani grosza...
bezet
30 zeta przelane biggrin.gif
123abcd
QUOTE(WiELGi @ 16-05-2007 15:54:28)
Oj abcd, Ty zawsze musisz być takim pesymistą  dry.gif
*

Realistą panie Wielgi.
Gocek
QUOTE(123abcd @ 16-05-2007 14:49:00)
*

Zakład? :D
Np o krate :>
hajper
Ja tylko mam nadzieję, że każdy kto siedzi często coś wpłaci. Bo korzystać to korzysta każdy, ale już coś zrobić to nikt.

Ja coś przeleję jutro żeby nie było.
Factor
U mnie chwilowo kasa bubu, ale jak coś się pojawi to przeleje jakąś kase.

P.S Mam nadzieje, że nie będzie listy kto ile przelał pieniędzy, lecz same nicki ? Albo wogóle takiej listy nie będzie ;)
Gocek
Lista pewnie będzie aby potem nie było problemów typu "co admini zrobili z resztą kasy".
Zresztą nie ważne, czy dasz 10 czy 100zł, nie ma lepszych i gorszych. To jest dobrowolny datek, sam fakt się liczy.
Kuba14
Wpłaciłbym pare groszy (no niewiele, bo akurat połowa rodziny ma teraz urodziny, imieniny itp. więc musze mieć troche kasy, bo łącznie jest 5 okazji w ciągu około 4 tygodni :/ ).
Tylko ja ciemny jestem jeśli o to chodzi, z Hiszpanii moge przelew zrobić, nie?
No i to musze przelać z konta mojej mamy/taty, tak? Bo ja swojego nie mam.
No i może być w euro? Wysłałbym powiedzmy 3-4 euro, to zawsze te 10 zł do przodu jesteście ^^

Cholera sam nie wiem, pewnie mi starzy nawet nie pozwalą, bo Was nie znam i nie będe wysyłał kasy nieznajomym, blebleble...yy
Gocek
Wysłałbym powiedzmy 3-4 euro, to zawsze te 10 zł do przodu jesteście ^^

Wiesz... nie jesteście, tylko jesteśmy.
arhimond
Ja może się przejdę na pocztę w najbliższych dniach... ale nie wpłacę dużo 5-15zł (no może 20;));]. Więcej co tu dużo kryć po prostu mi szkoda... ale chyba zawsze w jakiś sposób to Wam pomoże.
stolarz92
Mi będzie ciężko wynaleźć kasę, bo oszczędzam na nowego kompa prawie każdą złotowicę. Ale niedługo szykują się urodziny tak więc po nich raczej coś wpłacę. Mimo iż zbyt aktywny nie jestem i wiedzą też daleko za innymi to jednak jest straszna frajda i radocha jak się coś napisze i to cokolwiek pomoże. I takie pytanie do Sheldona i Senseja : jak nie uzbieramy tej kasy do 29 maja to będzie po forum???
WiELGi
QUOTE(stolarz92 @ 16-05-2007 19:15:17)
[...] jak nie uzbieramy tej kasy do 29 maja to będzie po forum???

Właśnie? Co jak nie będzie dostatecznej kwoty?
Sensej
Kupno taniego konta w USA nie wchodzi w grę, pingi po 150-200 ms i strony często się nie ładują, do tego żałosny transfer. Jedyne sensowne rozwiązanie to serwer np. w Niemczech, Holandii a najlepiej w Polsce. Ale to podobny koszt około 2500 zł.

Co możemy zrobić by forum działało na koncie za 500 zł/rok? Zamknąć forum przed buszującymi botami i wywalić posty starsze niż np. rok. Jednak wiadomo do czego to doprowadzi, drastyczny spadek pozycji w googlach, związany z tym spadek odwiedzających... powolny koniec forum.

Czy to będzie koniec? Nie, wierzę w was ;] A może w ostatniej chwili znajdzie się jakiś sponsor? Niczego nie można wykluczyć.
stolarz92
drastyczny spadek pozycji w googlach

Aktualnie mamy 4 pozycję. Rewelacja.
Ale Senss nie napisałeś odpowiedzi : jeśli do 29 maja nie uzbieramy tej kasy to po forum będzie???
Nie mamy na forum jakiegoś bogacza???
Factor
Forum jest bardzo popularne i wogóle, może pogadajcie jeszcze z jakimiś dużymi firmami, sklepami itp ? Może ktoś będzie chciał się zaopiekować takim forum za indywidualną reklamę ?

Bo nie możecie wierzyć tylko w nas użytkowników forum, bo teraz wpłacą kasę ale czy za 1/2 roku zrobią to samo ?

Miałem podobny problem z serwerem muonline niby ładnie pięknie gracze pomogli ale potem już nie chcieli i serwer umarł.

Fajnie jakby administracja zredagowała jakiś list o sponsoring, może każdy z nas poszukałby jakiegoś sponsora ale musiałby powstać temat z wypisanymi firmami gdzie taki list został wysłany by nie rozsyłać go jak popadnie.

Trzeba kombinować Panowie !!! Forum nie może przepaść !!!

To czas na inwencje twórczą, pokażcie kto ma jaja :)

P.S Co za tekst ;|
Sensej
QUOTE(stolarz92 @ 16-05-2007 19:44:28)
Ale Senss nie napisałeś odpowiedzi : jeśli do 29 maja nie uzbieramy tej kasy to po forum będzie???
*

Uzbieramy ;>

QUOTE(Factor @ 16-05-2007 19:47:40)
Bo nie możecie wierzyć tylko w nas użytkowników forum, bo teraz wpłacą kasę ale czy za 1/2 roku zrobią to samo ?
*

Chodzi o to by mieć czas na poszukiwania jakiegoś sponsora, tego się nie zrobi z dnia na dzień niestety. To ile czasu będziemy mięli zależy od powodzenia akcji, czy uda się zebrać fundusze na 3 miesiące, pół roku a może rok.

Najgorszy moment jest teraz, że tak powiem kryzysowy, jak sobie z nim poradzimy to wierzę, że będziemy się za rok śmiać z tej sytuacji.

Bardzo długi czas działaliśmy dzięki Sheldonowi i jego dobrym kontaktom z firmą Rnet. Później od czasu do czasu coś trzeba było im zapłacić, o nic wtedy nie prosiliśmy. Przez spory okres czasu pakowaliśmy pieniądze z prywatnych kieszeni nawet o tym nie wspominając.
Factor
QUOTE(Sensej @ 16-05-2007 20:17:03)
Uzbieramy ;>
Chodzi o to by mieć czas na poszukiwania jakiegoś sponsora, tego się nie zrobi z dnia na dzień niestety. To ile czasu będziemy mięli zależy od powodzenia akcji, czy uda się zebrać fundusze na 3 miesiące, pół roku a może rok.

Najgorszy moment jest teraz, że tak powiem kryzysowy, jak sobie z nim poradzimy to wierzę, że będziemy się za rok śmiać z tej sytuacji.

Bardzo długi czas działaliśmy dzięki Sheldonowi i jego dobrym kontaktom z firmą Rnet. Później od czasu do czasu coś trzeba było im zapłacić, o nic wtedy nie prosiliśmy. Przez spory okres czasu pakowaliśmy pieniądze z prywatnych kieszeni nawet o tym nie wspominając.
*

ok ok rozumiem, może trochę to źle napisałem dry.gif

Jednak czy pomysł z zredagowaniem listu i rozsyłaniem go przez userów jest zły ? W końcu nas jest bagatela 8 769 z czego pewnie z 200 - 500 by sie "mogło" zainteresować czymś takim a ja już napewno ;)

Chcę jakoś pomóc :) ...
Beetle
Factor...
Nie łudź się 500 czy nawet 200 osób to my nie wyciągniemy ;P, ale z 30 GÓRA 100 osób by się znalazło, niech każda z nich wpłaci 20 zł, wychodzi piękna kwota ;>.
-=YounGuniT=-
Ale połowa albo 3/4 userów weszła tu kilka razy i juz nie pisze, więc nie sądze, żeby odp na nasze wiadomości. Ja niedługo wpłace, a przez wakcje będę płacił około 20 zł tygodniowo.
Mirek
Nie wyobrażam sobie pisać na innym forum. Wpłacę gdzieś około 20zł ;)
stolarz92
A ja sobie tak myślałem, że każdy (oczywiście dobrowolnie) gdyby sprzedał jakiś przedmiot za pośrednictwem naszej Giełdy mógłby przekazać na konto 10% z kwoty jaką dostał. Oczywiście nie mówię tu o rzeczach sprzedawanych za 10 czy 50 zł, ale np. jakby ktoś sprzedał coś za 100 i przekazał 10% to zawsze będzie dycha do przodu nie??? Bo jak tak patrzę na ostatnie oferty sprzedaży to większość rzeczy chodzi po więcej niż 100 zł. Co sądzicie o tym pomyśle???

-----------------------------
EDIT

Nie wyobrażam sobie pisać na innym forum.

Ja tak samo...
Factor
QUOTE(stolarz92 @ 16-05-2007 21:25:54)
A ja sobie tak myślałem, że każdy (oczywiście dobrowolnie) gdyby sprzedał jakiś przedmiot za pośrednictwem naszej Giełdy mógłby przekazać na konto 10% z kwoty jaką dostał. Oczywiście nie mówię tu o rzeczach sprzedawanych za 10 czy 50 zł, ale np. jakby ktoś sprzedał coś za 100 i przekazał 10% to zawsze będzie dycha do przodu nie??? Bo jak tak patrzę na ostatnie oferty sprzedaży to większość rzeczy chodzi po więcej niż 100 zł. Co sądzicie o tym pomyśle???
*

^^

Mam do sprzedania posidałość pod Wrocławiem, cena około 550 000 zł :) (musiałbym się dopytać ojca) Jak znajdziecie kupca to nawet nie ma o czym gadać będziecie mieli kase na 2 lata z góry xD
123abcd
QUOTE(Gocek @ 16-05-2007 17:34:16)
Zakład? :D
Np o krate :>
*

Nie zakładam się bo może się Wam uda ;F Ja nikogo nie oszukuje dlatego mówię wprost, że nie wpłacę ;P
stolarz92
Mam do sprzedania posiadłość pod Wrocławiem, cena około 550 000 zł :)

Ciężko będzie to na Naszej Giełdzie sprzedać... biggrin.gif
No wiesz 10 % z 550 000 zł to 55 000...to nam daje przeżycie na ok. 20 lat... nie wiem czy dożyjemy... biggrin.gif Po takim czynie to pomnik Ci Factor postawimy biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.