Witam...
Nie jestem typowym overclockerem ale przyszedł czas przesiadania się z laptopa spowrotem na blaszkę :) i czytając Wasze posty wierze że mi choć troszkę pomożecie albo przynajmniej doradzicie bo moja wiedza dotycząca podkręcania skończyła się na sławnym Bartonie 2500XP :)) jeśli ktoś go jeszcze pamięta.. a więc do brzegu...
- zdecydowałem się na procka Intel E6320 z powodu timingu x7 wiem że nie można go zmieniać i operujemy tu FSB.. moje pytanie dotyczy właśnie FSB.. chciałbym żeby procek, płyta i pamięci chodziły synchronicznie.. nie wiem czy jeszcze takie coś ma siłę bytu ale wymyśliłem to tak.. procek FSB – 400Mhz pamięć Geil Ultra DDR2 – 2x400Mhz 4-4-4-12 na 2.1V tak mają podobno pudełkowo więc tutaj nie zamierzam niczym wahlować i płyta EVGA nForce 650i Ultra Premium... czy takie coś wypali?? Pamięci już niestety mam kupiłem 4GB 2x2x1GB Geil Ultra – po 300zł za 2x1GB.. okazja dlatego wziąłem (z za morza :D).. nie chodzi mi tu o jakieś maksymalne osiągi tylko po prostu stabilną synchroniczną pracę.. wentylator Scythe Ninja SCNJ-1100P PLUS Rev. B, zasilacz Chieftec CFT500A-12S (500W), karta graficzna EVGA 8800GTS 320MB.... czy to da się zrobić bez większych problemów??
- troszkę się zagalopowałem z tym pamięciami i z tego co ostatnio czytam to normalny xp będzie widział tylko 3GB... więc pytanko dotyczy visty.. czy na 32bit viscie będzie widział 4GB.. zamierzam pobawić się vLite żeby pousuwać wszystkie niepotrzebne badziewia i wodotryski... system ma być tylko do grania bez netu.. bez antywirusów.. firewalli.. itp.. do wszystkich innych „rzeczy” mam Gentoo... tak więc nie wiem czy vista 32bit czy 64bit czy xp 64bit?? który z systemów będzie najszybszy do grania oczywiście po wstępnej obróbce w vLite czy nLite.. i przy okazji żeby widział 4GB pamięci??? Wiem że gierki w 95% pisane są na systemy 32bit a 64bitowe systemy emulują na 32 bity co oczywiście powoduje spadek wydajności :/ więc który system wybrać??
- i ostatnie pytanko dotyczące płyty głównej.. może mi ktoś wytłumaczyć czym się różni EVGA nForce 650i Ultra Premium od wersji Basic?? oczywiście oprócz ceny?? którą wziąć?? czy wydajność tych płyt jest taka sama?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc..
Pozdrawiam serdecznie..