Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: OGame.pl
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Archiwum ] > OGAME.PL
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
asamer
Chciałem Wam polecić bardzo fajną grę online. Zaczynamy na pustej planecie, budujemy kopalnie, elektrownie, stocznie, systemy obronne, w końcu transportery, statki i zasiedlamy/podbijamy inne planety. Ktoś wkręcił znajomego, znajomy mnie, a teraz ja Was ;) Na różne rzeczy, szczególnie surowce, czeka się czasami kilka godzin, ale sprawia to, że nie trzeba cały czas siedzieć przed kompem, tylko w chwilach wolnych pograć. Jeśli ktoś chce zagrać i trafić tam gdzie ja, to musi wybrać Universum 11, ale jest to oczywiście dobrowolne.
OGame.pl

Tutaj macie opowieść ze stronki, przecież trzeba wiedzieć o co się gra ;)
Chcialbym Wam opowiedziec historie pewnej rasy, naszej rasy, ludzi. Najciekawsze jest to, ze w Waszej terazniejszosci jeszcze tago nie znacie. Mimo to opowiem, a pewnego dnia sami ustalicie, ze czas plynie rownolegle. Wszystko, co wydarzylo sie w przeszlosci oddzialywuje na terazniejszosc, a terazniejszosc wplywa na przyszlosc. Przed jakims czasem stworzylismy mozliwosc podrozowania w przeszlosc bez zmiany przyszlosci, ktora samemu sie przzyje. Moze w tej chwili ciezko Wam to pojac, ale tak poprostu jest. Sami zobaczycie. Jak tylko wiadomo,ze cos sie wydarzylo, to dopiero mozna to zmienic, bo to juz jest czesc przeszlosci. Gdybys teraz zniknal, u mnie nic by sie nie zmienilo, bo to przeciez juz czesc mojej przeszlosci.
Nie chce trzymac juz Was dluzej w niepewnosci i w koncu zaczne opowiadac.

OGAME

Wszystko zaczelo sie w roku 2250, a nazywano go Rokiem Alfa, w ktorym to czlowiek po raz pierwszy odbyl lot ponadprzestrzenny. Lot trwal troche ponad 3 minuty, ale pokonana odleglosc byla o wiele wieksza niz jakakolwiek wczesniej pokonana przez sonde kosmiczna.
Nowy typ napedu (naped impulsowy bazujacy na zasadzie odrzutu) pozwolil czlowiekowi latac z predkoscia swiatla. Juz wczesniej mialy miejsce loty kosmiczne, jednak ich zasieg byl bardzo maly. Poprostu nie posiadano wystarczajacego doswiadczenia w podrozach po kosmosie. Jednak chec przygody i odkrywania tego, co jeszcze nie znane spowodowala, ze dosc szybko pojawily sie wynalazki znacznie zwiekszajace zasieg lotow. Bardzo pomogla w tym konkurencja miedzy poszczegolnymi producentami. Boeing stawial wciaz na bardziej rozwiniete formy napedow spalinowych. Jednak z powodu duzej szkodliwosci i zanieczyszczania srodowiska byly one zabronione na Ziemi. Jednak pod tym wzgledem w przestrzeni kosmicznej obowiazywaly inne prawa. Airbus chcial prowadzic badania nad jeszcze niedopracowanym i niepewnym napedem implusowym. Ekslpozje statkow wyposazonych ten rodzaj napedu stlumily na poczatku oczekiwania. W koncu jednak fizyk jadrowy Elbert Ainstein odkryl nowa odmiane czasteczek Y, ktore nie tylko wchodza w reakcje ze soba, ale wykorzystuja wczesniej uzyskane juz polaczenia miedzymodularne. Inni naukowcy i przedsiebiorstwa takze zaczely badania galaktyki i po pierszych lotach miedzyplanetranych zostaly rozwiniete nowe, jeszcze lepsze napedy, aby skrocic dlugie czasu lotu. Nowe uzadzenia wykorzystywaly o wiele bardziej energetyczne deuterium (ciezka wode), tak aby inne galaktyki mozna bylo osiagac w stosunkowo krotkim czasie.
Deuterium bylo bardzo rzadkie, zasoby tego izotopu wynosily zaledwie 0,015% pokladow wody na Ziemi. Jednak poklady najlepszego jakosciowo deuterium bylo niewystarczajace. Przez dziesiatki lat najlepsi naukowcy z calego swiata sprzeczali sie o slusznosc tezy, ze quasi-eksplozja gazu lotnych czasteczek Y moglaby umozliwic rozwoj nowego napedu. Owy naped mialby wykorzystywac energie uzyskana z procesu spalania mieszanki Y-D (gazu Y i deuterium), ktora pozwalalaby na szybsze i dalsze poruszanie sie statkow w przestrzeni. Naukowiec Fryderyk Terrane zbudowal naped kosmiczny bazujacy na tej tezie. Naped, ktory byl przez wielu naukowcow krytykowany jako teoretycznie niemozliwy i wedlug stanu posiadanej wiedzy niefunkcjonujacy, zadzialal w praktyce. Odkrycie Terrena stanowilo dlugooczekiwany przelom, dzieki ktoremu wiele narodow moglo przylatywac do nowych galaktyk w o wiele krotszym czasie. Przestrzeni i kolonizowalnych swiatow bylo w brod i dlatego kolejne dziesiatki lat, ba, nawet setki uplynely w pokoju i dobrobycie. W wielu krajach zycie toczylo sie niemal sielankowo. Powiekszaly sie nieoceanialne zasoby zlota, powstawaly nowe kultury. Wszechswiat byl bardzo spokojny i bezkonfliktowy.

Cisza przed burza ...

Kiedy po tak dlugim czasie, technologie umozliwiajace szybsze poruszanie sie w przestrzenia osiagnely granice swoich mozliowosci, kilku studentow przez pomylke podczas cwiczen laboratoryjnych wynalazlo nowy naped, ktory w wszystkie pozostale stawial w swoim cieniu - naped ponadprzestrzenny. Naped ponadprzestrzenny tworzy jednowymiarowa powloke, ktora chroni rownie dobrze przed 4- jaki i 5-wymiarowymi wplywami. Staki poruszaja sie, wtedy jakby miedzy 4-tym i 5-tym wymiarem. Wewnatrz powloki panuja prawa przestrzeni 4-wymiarowej, jednak statek nie zostanie dematerializowany. W bardzo waskim obszarze w kierunku lotu galaktyka jest normalnie widoczna. Tak wyposazony statek mogl poruszac sie jeszcze dalej i odkrywac wiele nowych swiatow. W tym czasie dyplomacja spelniala swoja role i do czasu odkrycia xentoru - nowego pierwiastka, ktory zostal znaleziony na jednej z kolonii, prawie nie bylo konfliktow. Wiedziano, ze ten bedzie panowal nad calym wszechswiatem, kto go posiada.

Iskra zapalna ...

Xentor jest tak rzadki, ze w kolejnych latach wadobyto go tylko 1,5 mikrograma. Poniewaz zostal on znaleziony w terranskiej przestrzeni kosmicznej, mogl byc badany tylko w laboratoiach Terran. Xentor posiada potencjal energetyczny w wysokosci 10 000 terranskich slonc na kazdy mikrogram! Wkrotce miedzy narodami zaczela sie zazdrosc, niezyczliwosc i klotnie, ktore doprowadzily do wybuchu wojny. Wylonily sie dwa obozy wojenne - Frakcja Proterranska (FPT) i Frakcja Antyterranska (FAT). Bitwa o nowy symbol wladzy wedlug Nostradamusa powinna sie byla toczyc przez 150 lat. Jednak walki trwaly ponad trzy wieki. Tysiace narodow zostalo wyniszczonych lub zupelnie zgladzonych. Nieliczne, ktore przetrwaly najciezszy okres wojny, mialy plan znalezienia sposobu ucieczki, jednak zdawaly sobie sprawe, ze nie bedzie to latwe zadanie. Bo dokad nalezalo uciekac? 125 lat po rozpoczeciu wojny zespol badaczy ZUN-u (Zwiazek Uciekajacych Narodow) pod przewodnictwem genialnego naukowca odkryl, ze przy wykorzystniu niestabilnego berylu mozna naladowac czarna dziure, aby statek mogl przez nia przeleciec bez uszkodzen. Kazda czarna dziura konczy sie biala dziura i dlatego, niestety, lot przez czarna dziure oznacza droge tylko w jedna strone...
Po kilku pozytwnie zakonczonych probach ZUN zaczal przygotowywac swoje statki do ucieczki. Po nastepnych 25 latach wyniszczajacej wojny sytuacja Proterran nie przedstawiala sie najlepiej. Antyterranie uzywali Omegi, aby zaczac niszczyc uklady planetarne, w ktorym mieszkaly narody. Bron Omega przyniosla im wiele honoru i chwaly, a czesc wszechswiata zostala na zawsze zgladzona. Setki lat po rozpoczeciu nowego kalenadrza, tzn. od Roku Alfa, caly wszechswiat zostal zniszczony przez najpotezniejsza bron jakakolwiek kiedys istniala i istniec bedzie. Coraz wiecej systemow upadalo lub znikalo i obliczono, ze za tylko 24 lata zniknie wszystko w znanej do tamtej pory ludziom przestrzeni kosmicznej. Nieliczni, ktorzy przezyli i chcieli uciec, mogli skorzystac z wiedzy ZUN, aby otworzyc czarne dziury i wyleciec przez nie w nieznane. To byla jedyna szansa! Zaczela sie droga bez powrotu...

Ogame.pl

Nowe zycie

Statki rzeczywiscie przedostaly sie przez biala dziure i znalazly sie w nowej, nieznanej galaktyce, ktora posiadala tylko jedna zamieszkala planete. Gdy na niej wyladowano i powitano dziwaczny narod - Legorian. Legorianie byli podobnie zaawansowani technicznie i bardzo laskawi. Zaoferowali uciekinierom zasiedlenie nowej galaktyki pod dwom warunkami: Kazdy narod mial prawo osiedlic sie na maksymalnie 9 planetach (aby wystrczylo miejsca dla wszystkich uciekinierow); a na planecie Legorian miala powstac Rada Neutralna. Narody przystaly na to i pod patronatem Rady zalozyly gildie kupieckie i Gwardie Honorowa, jako srodek zaradczy i narzedzie pokoju.

Poczatki nowej cywilizacji...

Pewnie sie teraz zastanawiasz, po co Ci to wszystko opowiedzialem. A o to odpowiedz: tu i teraz daje Ci mozliwosc, abys wraz ze mna wkroczyl w przyszlosc. Wtedy bedziesz mial okazje wyprobowac swoje szczescie. Na poczatek gwarantuje Ci wladze na jednej wpanialej planecie, ktora oferuje wystarczajaco duzo miejsca dla Twoich ziomkow. Jednak sam bedziesz musial ja rozbudowywac, aby utrzymac lub zwiekszac swoje panowanie. Mowie Ci, oplaca sie! Wkrocz do swiata pelnego nowych rzeczy przez ten portal. Czasami moze byc ciezko, ale okaze sie, czy masz wystarczajaco checi i sily, aby doprowadzic swoj narod do panowania we wszechswiecie. Licze na Ciebie, jednak decyzja lezy tylko w Twojej gestii.
Gocek
EDIT!
MasterMilten
Grałem na UNI 1 w sojuszu NV_Team ale mnie rozjebali.

Póżniej na Uni5 i Uni8 i to samo miałem prawie 2000pkt.

Aktualnie niegram
Rosomak
Ja na U7 gram. Mam 3 planety i 1300pkt.
Sensej
Może się tym zainteresuję jak będę miał chwilkę czasu, wygląda dość ciekawie.
Dziadek Żniwiarz
Kurka, chyba sie dołącze. smile.gif Niedawno stawiałem koledze system i pierwsze co zrobił zaraz potem to wszedł na ogame rozwinąć kilka technologii. Musi coś w tym być.
Rosomak
Jak sie dolaczycie na U7 to bede mogl wam na poczatek wyslac troche surowcow. Najlepiej w galaktyce 3 i wposlrzednych mniejwiecej 3:450:X
asamer
Niestety galaktyki się nie wybiera wink.gif
MasterMilten
Może by tak zrobić na jednym z UNI sojusz np "oc-forum team" itp.
Rosomak
Hmm moznaby ;D A na U7 zapraszam do sojuszu PKI wink.gif
landrYn
A ja od czasu skasowania expa w gangstawar przestałem gierczyć w takie gry ;C

www2.thecrims.com - kumple w to pogrywają... chyba sam spróbuję ;D
Gonzo
no ja wlasnie zaczynam... nawet fajne, moze nawet byc ciekawe ... a co dopiero swtorzy teama tongue.gif i na te wasze NV naloty robic hehehe biggrin.gif
Sheldon
lol fajny pomysł nawet wink.gif fajne takie międzyforumowe rywalizacje tongue.gif
Dziadek Żniwiarz
Już gram sobie na Uni 7. smile.gif Zaje*** wciąga :excl: Rejestrujcie się na OGame.pl ! Gites zabawa!
Rosomak
A mi potrzeba duuuuuuuuuzo krytsztalu teraz sad.gif
Gonzo
ja jestm na univers 12 8)
KROS
Ja gram na u3 mialem 8000 ptk dzisiaj w nocy napadł mnie koleś 164 statkami wojennymi O_O stracilme 2000 ptk fajnie nie smile.gif cała flote i zakosil mi nie mal całe surowce smile.gif.

Osobiscie zapraszam na u7 jestem tam w PKI mam 2000ptk moge komuś wysłać zasoby, wiec ludzie rejstrujcie sie.

Gra jest super mimo, dość częstych napadów jak sie ma dużo ptk smile.gif
Rosomak
Hmm wiec ja jestem na U7 i skoro mozesz to wyslij mi krysztaly ;D moje wposlrzedne to 3:445:9 :] :]
KROS
Metal chęctnie ale nie kryształ smile.gif, ponadto ostatnio ci deuter dałem nie naciągaj.
Dziadek Żniwiarz
Ja nie pogardzę transportem metalu do 4:288:11 smile.gif Przyda się do rozbudowy alektrowni.
KROS
UU jak bede miał więcej zbędnego metalu to ci 50tys wyśle ale nie teraz bo ja jestem 1 :155 wiec za przelot bym wybulił smile.gif
Rosomak
A ja wlasnie zarejestrowalem sie dodatkowo na U3 :]
KROS
na 3 ci moge coś wyslać bo mam przepełniony magazyn 150k deutery więc moge lecieć smile.gif
asamer
Ja się uzależniłem od tej gry, nic nie robię tylko całymi dniami gapię się w monitor i odliczający czas do ataku/powrotu/rozbudowy itp. itd. :ninja:
miravo
nieladnie :closedeyes: dawac ksiedza :mrgreen:

mnie sie ta gra niestety nie spodobala sad.gif
Rosomak
Ci co nie maja czasu tak czesto wchodzic na Ogame a chcieli by pograc w gierke tego typu to polecam http://www.x-wars.com/ :] TRoche sie rozni. Kilka ras do wyboru itp. itd. Najwieksza roznica to to ze na ta gre sie wchodzi znacznie rzadziej ;p Hmm zbudowanie pierwszego poziomu budynku do wydobycia podstawowego surowca na Ogame trwa 2minuty a na Xwars 1:40h ;D No ale inaczej sie to przeklada wink.gif Lecz zdecydowanie rzadziej sie wchodzi bo wszystko sie duzo wolniej robi... Heh chociaz potem an Ogame tez trzeba czekac :] Wlasnie zaczalem budowe 4 poziomu napedu napdprzestrzennego ;D Niedosc ze kosztowalo mnie 160k krysztalu 80k metalu i ponad 40k deuteru to bedzie sie budowac przez najblizsze 30h ;p
asamer
Heh, to jesteś na tym samym etapie co ja, jeszcze 10h i będzie 4 poz napędu nadprzestrzennego smile.gif Wykoszytsałem na niego prawie wszystkie uzbierane surowce, ale później jakiś gostek, nie wiem czy głupi, czy nienormalny, ośmielił się mnie zaatakować sporą flotą i zostawił tyyyyle złomu, że łochocho, prawie wszystko mi się zwróciło biggrin.gif
Dziadek Żniwiarz
Ja sobie wczoraj kupiłem recykler. smile.gif Drogie to i wolne, ale już w pierwszym dniu użytkowania inwestycja się zwróciła (nie licząc deuteru).

QUOTE(asamer)
Ja się uzależniłem od tej gry, nic nie robię tylko całymi dniami gapię się w monitor i odliczający czas do ataku/powrotu/rozbudowy itp. itd
Dołączam do klubu. :happy:

user posted image
Rosomak
Eheheheh ;D "Zlooooooo zloooooo" biggrin.gif biggrin.gif

Wlasnie najechal mnie czlowiek z 86 sttatkami wojennymi o_O Zjechal mi wszystko zabral150 tysiecy metalu 50 tysiecy krysztalu i 30 tysiecy deuteru!!! Ale to byla rzez o_O
Dziadek Żniwiarz
Ja przez tę grę spię 5h na dobę, bo muszę regularnie sprawdzać, czy ktoś na mnie nie leci. Gdy widzę wrogą flotę, zatrzymuję kopalnie, kupuję coś drogiego, a resztę kasy i floty wysyłam w kosmos. I mają nici z łupu.
Rosomak
ale ja bylem w tym czasie w szkole sad.gif
Dziadek Żniwiarz
No właśnie tego się najbardziej boję :/
Gocek
Jednak wrócilem do gry.

Właśnie koleś o 4 nad ranem (!!!!!) ograbił moja planete, walić surowce bo zabrał 60k metalu 40k krysztalu 30k deuteru, ale poszly sie jeb*** moje:

30malych mys

20duzych

9duzych transp

5malych transp

1statek kolonizacyjny

20krazownikow

5statkow wojennych ....

;(

Teraz robie tak ze każda flote wysylać bede na kolonie z której surowce beda wybierane 2x dziennie to kolesie nie beda atakowali koloni dla surowcow bo ich tam nie bedzie, 20krazownikow i 5 statkow wojennych ... kiedy ja to wybuduje i za co :|
Sensej
QUOTE(Rosomak)
ale ja bylem w tym czasie w szkole :(

Jest już GG na komórkę to i może niedługo będzie też OGame ;P
Gocek
Sensej, nie zdziwiłbym się, patrzylem sobie to flota tego kolesia leciala do mnie okolo 2h wiec wysłał ją koło 2 w nocy - czyli jakiś hardkorowiec :| - w szkole mam maniaków Tibi (przychodzić do szkoły juz o 7.10 i garć w tibe do 8.00?)
asamer
Hehe, a może to ja wink.gif Ja już dwa razy w nocy wstawałem żeby flotę wysłać, raz bodajże o 2, a raz o 4, ale opłacało się. Niestety, są też jeszcze lepsi i nie wiem jak oni to robią, że zawsze kiedy ich atakuję to są na kompie i uciekają. A na takich co siedzą w szkołach najbardziej się wzbogacam :diabelek:
Gocek
asamer - nie wczuwaj sie tak w gre smile.gif wink.gif bo kiedyś dostaniesz po dupie i będzie dół wink.gif - szkoda ze nie widziałeś kolesia któremu zchackowali konto na Tibi i zabili kolesi i przez to dostal BANa na 7dni ...

Ogame jak każda gra on line uzależnia wink.gif
KROS
wy sei amrtwice stracona flota na ja u7 stracilem 30 kraznowikow 50 lekkich mysliwocw i 20 ciezkich a na u3 stracilem 40 statkow wojennych. Wrrr Fajnie i jeszzce koleś zakosił mi wszystko z orbity.
asamer
Jeśli przegram, to po prostu nie będę już więcej grał, ale narazie :killer: smile.gif
Gonzo
ja to tam dawno nie zagladalem biggrin.gif ale jakos idzie juz mam po 10-120k surowcow ;p powolo te gre lapie, ale jakis tydzien nie zgaldalem, egzaminy mialem itd biggrin.gif
Dziadek Żniwiarz
Ja prawie zawsze siedze na kompie do 3-4, gdy tylko nie musze iść nastepnego dnia do szkoły. biggrin.gif Akurat w tym tygodniu tylko w środę była szkoła, więc parę ataków wyszło mi elegancko. W wakacje na pewno będę ostro rzeźnił :twisted: Dziś dorobiłem się pierwszych krążowników. Wysyłam je za 40 minut. Recykler jest już w drodze. :wink: O tej grze można opowiadać i opowiadać....
forteller
a ja dopiero badam opancerzenie statkow powietrznych ;d
Dziadek Żniwiarz
Które Uni?
KROS
O_O maniacy ja to po 4 razy na dzien wchodze a na noc poprostu wydaje wszystkie surowce a floty i tak nie mam. Znaczy teraz mam ale koleś z top100 by sie zastanowil zanim zatakuje smile.gif

ps: Gram na u3
asamer
QUOTE(Gonzo)
ale jakis tydzien nie zgaldalem, egzaminy mialem itd

Gdyby więcej takich osób było tongue.gif

Ja właśnie dorobiłem się pierwszego okrętu wojennego smile.gif
Sensej
Cholera przekonaliście mnie do tej gry, ide się rejestrować ;> Czasu mam mało ale będę musiał to wszystko jakoś pogodzić, no chyba, że mi się nie spodoba gra.
Rosomak
Ja wlasnie zaczalem budowe 6 okretow wojennych :] Na wiecej brak krysztalu ;p
landrYn
Zobaczyłem jak Sensej gierczy i dziisaj się zarejstruje.
forteller
ja jestem na Uni 15 :roll:
asamer
A czy jest ktoś na UNI11 ? :>
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.