Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Mod Sharkoon Rebel 9
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Modding, Wyciszanie i Chłodzenie
Pages: 1, 2
hajper
A taki temacik założę - z racji tego, że parę osób widziało kilka zdjęć w shoutboxie, potem będzie smutno jak wszyscy będą wszystko widzieli - więc będę dodawał tutaj kolejne kroki przy pracach nad moją obudową.

Pacjent :

Sharkoon Rebel 9

Cel :

Wygląd - (nie ma być super świecąca, przyciągające cały żeński kwiat z okolicznej ws... mniejszej miejscowości czy coś w tym stylu) - wszystko ma być zrobione, jakby wyglądało fabrycznie - zaczynając na malowaniu a kończąc na montażu szyby.

Chłodzenie - obudowa ma sporo miejsc na wiatraki - 1x120 + 4x80 lub 4x120 - to jest dużo jak na dzisiejsze obudowy. Moim zadaniem było pozostawienie dobrego obiegu przy zachowaniu porządku w kablach w obudowie.

Porządzek - jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w obudowie, żeby (j/w) nie zakłócać obiegu powietrza - i żeby to wyglądało estetycznie jak będzie okno.

Zdjęcia :

Wiatraki wyjęte ze 'starej wersji' :
user posted image

Wybebeszony Sharkoon Rebel 9
user posted image

Dysk w 'sankach'
user posted image

Zanim przejdę do malowania - parę słów o tym jak to robiłem. Obudowa i części przed malowaniem były umyte, potem odtłuszczone. Malowane były czarnym, matowym lakierem (w zależoności od części czy elementu obudowy - różna ilość warstw) - po czym bezbarwny w celu utrwalenia koloru (a raczej jego ochrony w razie zarysowania).

Jak widać obudowa, mimo że solidna, wygląda trochę surowo. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem było przemalowanie chłodzenia pod grafikę - GlacialTech GT-F1, który ma nieprawdopodobnobeznadziejnopedalskikolor :

user posted image

Tak wygląda po rozebraniu:
user posted image

A tak wygląda po pomalowaniu
user posted image

Czas przejść do pomalowania reszty gratów (koszyk na wiatrak 120x120 i sanki na dysk) :

user posted image

Sanki
user posted image

Koszyk na dysk
user posted image

Parę zdjęc obudowy - malowanie trwało dwa dni (m.in. przez poprawki, bezbarwny lakier okazał się grymaśny) - ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem (srebrne miejsca zostały celowe - tam jest największy nacisk przy zasuwaniu boku, więc nawet gruba warstwa starłaby się) :

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Każdy element malowany był oddzielne - tzn. obudowa leżała tworząc poziom dla tej części, która akurat była malowana - żeby uniknąć zacieków.

Płyta główna
user posted image

Pierwsze przymiarki chłodzenia
user posted image

Montowanie chłodzenia
user posted image

Zamontowany koszyk z wiatrakiem
user posted image

AeroCool w akcji
user posted image

Jeszcze jeden widok
user posted image

Tył
user posted image

Revoltec LightWriter (kurzu już nie ma, jak na zdjęciu ;) )
user posted image

Tak wyglądała całość po złożeniu i ułożeniu kabli
user posted image

Następnym krokiem był montaż oświetlenia. Posiadałem już niebieską katodę Revolteca, jednak troszkę mi ten kolor nie leżał - zwłaszcza, że miało być okno z grawerką i był kolor, który lepiej komponuje się z czarnym - manowicie BIAŁY. Zakupiłem więc białe katody Revolteca (katoda póki co jest jedna - po montażu okna zdecyduję, czy dołożyć drugą - swoją drogą, troszkę zabawy bylo z nimi. Raz - ułożyć kable i inwerter [który musiałem rozebrać] żeby nie było tego widać - dwa, żeby włącznik był w fajnym miejscu - wpasowałem idealnie i oczywiście działa a wygląda jakby tam był od nowości - zdjęcia wkrótce) :

user posted image

Beznadziejny kolor elementów mocujących...
user posted image

Który szybko zmienił się w kolor idealny
user posted image

Dzięki montażowi powyższej zabawki, otrzymałem efekt, którego nie oddają zdjęcia. Wygląda to BARDZO dobrze, lepiej niż myślałem :

user posted image

user posted image

Następnym krokiem będzie wycięcie dziury w boku i montaż SZKLANEGO okna (nie plexi) z laserową grawerką. Oczywiście jako pierwsi zobaczycie te zdjęcia :) Jeszcze napiszę, że na dwóch zdjęciach są jakby zacieki - to nie są zacieki, to albo tłuste łapy, albo niedoskonałość mojego telefonu - bo zdjęcia robiłem W810i. Zaciek zrobiłem jeden, do tego w miejscu, którego nie ma na zdjęciach :)

Zamontowanie (obecnie) chłodzenie to:

Procesor - AeroCool Dominator 140x140 & CLP
Grafika - GlacialTech GT-F1 (2x80x80) i 1x80x80 Titan
Obudowa - 2x140x140 AeroCool StreamLiner + 1x120x120 TT (nie znam modelu), 1x80x80 Revoltec LightWriter i 1x80x80 Revoltec Dark Blue (na niektórych zdjęciach widać czerwonego Titana - to zamiast niego).

To narazie tyle, jak będę mieć jakieś wiadomości od razu napiszę. Jakby ktoś miał pytania, rady czy opinie - pisać tutaj :)
GALAXY
Hajper, czy do tej obudowy wszedłby Scythe Infinity/Mugen?
hajper
Mugen ma 160mm, szerokość obudowy to jakieś 200mm - powinien wejść, jeśli nei ma wiatraka na boku albo tego dużego.
pifpaf
good.gif good.gif super wyglada. Daj foto jak to się prezentuje w całości, bez 1 boku
hajper
No była jedna fotka :

user posted image

Jeśli chodzi o taką, co widać całość (łącznie z frontem), to zrobię jutro bo dzisiaj za ciemno na telefon.
kamilo900
hmmm też ostatnio myśle nad tą obudową. Hajper, wg ciebie jest godna polecenia ? jak wykonanie... i jak wygląda układanie kabli ? wszystko ok ?

ile jest par sanek dla dysku ?

a koszyk do dysku jest standardowy ?
hajper
Wszystko masz na zdjęciach i w opisie. Dysków możesz włożyć 4 (5?) - tyle masz kompletów pod 3.5". Czy godna polecenia - za 150zł wg. mnie niczego lepszego nie znajdziesz.
kamilo900
ile jest par sanek dla dysku ?

Dysków możesz włożyć 4 (5?) - tyle masz kompletów pod 3.5"

czyli tyle?

a koszyk do dysku jest standardowy ?

to standardowy ?:D

jak wygląda układanie kabli ? wszystko ok ?

hmm :D acute.gif
hajper
Możesz włożyć 4 czy 5 dysków twardych (i tak tyle nie masz, więc po co pytasz ? :) ).

Jaki koszyk na dysk ? Te sanki? Czy na wiatrak ? Jeśli na dysk - to normalny 3.5", jeśli na wiatrak to idealnie pasuje 120x120.

Co do kabli - można ładnie przewlec na drugą stronę - ja tam większość wpakowałem (do tego ma parę otworów w różnych miejscach - popatrz po rantach na zdjęciach).
kamilo900
user posted image

o to mi chodzi

[+]
BTW, czemu nie pomalowałeś śledzi ?
hajper
A po co? Cała czarna wyglądałaby conajmniej dziwnie... Jak są równo przykręcone to wyglądają sensownie (bo tak musiałbym pomalować np. sledzia od grafy...).

I tak - w ten koszyk wchodzi 120x120.
pifpaf
hajper czym malowałeś w środku? farba ze zprężarki czy jakimś domowym sposobem :P
hajper
Domowymi sposobami. Kupiłem jakieś czarne matowe spreje i bezbarwne - no i jazda. Tyle że jak napisałem - jak malujesz jakąś dużą powierzchnię, to powinna być w płaszczyźnie poziomej, żeby zacieków nie było. Do tego możesz 'regulować' stopień matu - jeśli malujesz wciskając cały czas dzyndzel szpreja - to będziesz miał bardziej gładką i błyszczącą powierzchnię. Jeśli malujesz naciskając/odpuszczając - powierzchnia będzie bardziej matowa (ale i bardziej nierówna i chropowata) - tutaj koniecznie lakier bezbarwny, bo powierzchnia będzie brudzić a sama farba kiepsko się trzyma.
malyxxl
łał biggrin.gif Trochę się przy tym napracowałeś, ale efekt nieziemski ;D Fajnie pomalowana buda ;)
Quisto
faktycznie, obudowa wygląda kapitalnie, najbardziej podoba mi się ten neonik na dole ;)

przydałby się kosztorys crazy.gif
hajper
Kosztorys będzie na końcu ;)

Kolejny dzień zmagań. Tak popatrzyłem i ... nie spodobały mi się niektóre kolory. Wszędzie czerń/biel i niebieski - a tutaj czerwony Titan wisiał. Titan wyleciał, w jego miejsce wszedł Revoltec Dark Blue 80x80 - od razu milej.

user posted image

Znowu patrzyłem i... nie spodobał mi się tym razem pomarańczowy wiatrak ThermalTake`a (jest wyżej na zdjęciach). Krótka piłka, wizyta w Cooling.pl i :

XTHERMAL BTF 120 PRO LED
user posted image

user posted image

W sumie jeden z najładniejszych wentylatorów, jakie widziałem.

Po zmontowaniu:
user posted image

A tak wygląda obudowa teraz
user posted image

user posted image

Dzisiaj koło 18.00 odbieram szybę od szklarza - z racji wielkości otworów w niej (w celu przykręcenia do boku obudowy), jak również ich odległości od krawędzi szyby - nie byłbym w stanie zrobić tego w domowych warunkach. Prawdopodobnie jutro pojadę do grawera, wytnę bok - i dokończę obudowę. Jeszcze tylko chromowane śrubki (z gwintem na ampule) - i może być ładnie :)

/edit
Właśnie mi szklarz powiedział, że 'się nie da' otworów w szybie wywiercić na mniej niż 1 cm od krawędzi... ciekawe, bo tutaj :

http://img360.imageshack.us/img360/6826/p12717352nk7.jpg

jest mniej niż 1cm. Uwielbiam naszych fachowców - nie pomyśleli, żeby nawiercić głębiej i potem przyciąć szybę. Super! Szukam innego speca.
link
Pięknie to wszystko wygląda good.gif świetna robota. A teraz pytanie jak zamontowałeś te dwa wentylatory 140mm z przodu? Chyba coś takiego walne u siebie. Na razie siedzi tam jeden 120mm.
hajper
Jeszcze przed malowaniem :

user posted image

Na spinki takie (w cooling.pl np. masz) - w sumie wyjście lepsze niż śruby - spinki działają jako amortyzator (coś w stylu kołków dodawanych do np. xthermala, którego wyżej pokazanego).
pifpaf
możesz zalinkowac te spinki. Ja bym na tewoim miejscu wymienil te niebieskie na białe oświtlenie i bylby ładny kontrast czerń/bier, ale skoro dla ciebie tak jest supr to jest good.gif
majer
http://www.allegro.pl/4728_pozostale.html?order=t&view=gtext
opaski zaciskowe, też tak zrobię ;]
Gocek
Jeśli nie potrzebujesz kolorowych opasek to szukasz w złej kategorii :)
Opaska samozaciskowa

O modzie wypowiem się jak będzie gotowy, jak narazie hajper zna moje zdanie na ten temat ;]
hajper
Kolejny dzień walki. Od tak włączyłem CoreTemp - 60C na obu jajkach - bez obciążenia. Krótki przegląd zawartości mózgu - ups... Nie zmieniłem pasty na procku po ostanim rozbieraniu. Rozebrałem (znowu...) - CLP jak zawsze milutko nie chce zejść z procka - tylko czarna plama. Myślę ładnie - żadnego alku w domu, żeby to usunąć. Znowu krótka piłka, cooling.pl (powinienem być ich platynowym klientem) i :

Dwuskładnikowy ArctiClean
user posted image

Po wyczyszczeniu procka (przyznam, że nawet skuteczny ten preparat) i złożeniu znowu mi coś nie pasowało. Te dwie niebieskie 80x80 na plecach niśtpasieren i... Wyciągnąłem z szafy pomarańczową 120 ThermalTake`a, która po 30 minutach była:

Czarna
user posted image

Tutaj mały pokaz gratów, których używam do obecnych zabaw (w zapasie jeszcze dremel i szlifierka, ale to jak wróci szyba)
user posted image

I teraz wygląda to tak
user posted image

user posted image

XThermal
user posted image

:)
Hawkeye
hajper, a nie myślałeś żeby z tego takie FAQ zrobić ?
Tzn. własny modding obudowy, malowanie krok po kroku itp.
Wystarczyłoby w zasadzie skopiować to wszystko, kwestia zmienić kilka zdań, by brzmiały bardziej "poradniczo", dopisać (chyba na SB pisałeś jak uzyskać efekt matowy, a jak błyszczący) kilka zdań i voila, super FAQ by było.
majer
QUOTE(Beetle @ 28-08-2007 16:40:02)
hajper, a nie myślałeś żeby z tego takie FAQ zrobić ?
Tzn. własny modding obudowy, malowanie krok po kroku itp.
Wystarczyłoby w zasadzie skopiować to wszystko, kwestia zmienić kilka zdań, by brzmiały bardziej "poradniczo", dopisać (chyba na SB pisałeś jak uzyskać efekt matowy, a jak błyszczący) kilka zdań i voila, super FAQ by było.
*

to niech od razu zrobi FAQ o różnych metodach modding budy i jej wnętrza...
hajper
Pomyślę :) Narazie muszę to dokończyć.
kamilo900
hajper, naprawde fajnie. Sam o czyms takim myslalem ale sobie daruje... zainwestuje w Aerocool Baydream Czarna. Potem pomysle co z wnetrzem i wiatrakami :P
hajper
I się stało się - koniec pierwszego etapu.

Z rana zabrałem się do roboty - mając szybę, musiałem tylko skoczyć do sklepu po śrubki (na szczęście dorwałem takie, jakie chciałem). Wyciągając podręczny zestaw niezbędnychnarzędziktóreprzydadząsięwkażdymgospodarstwiedomowym, zacząłem się bawić :

user posted image

Żeby było równo, spędziłem półtorej godziny na mierzeniu:
user posted image

Przymiarka
user posted image

Same otwory poszły jak bułka z makaronem - bez problemu. Ciężej było z samym otworem, ale:

user posted image

Wyszło idealnie. Na koniec jeszcze spiłowanie krawędzi i polakierowanie grubą warstwą (pod szybkę)
user posted image

No i wyszło coś takiego:
user posted image

Tak wygląda łączenie:
user posted image

Tara - a tak wygląda komp:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Podsumowując - ja swój cel osiągnąłem. Pseudo zdjęcia nie oddają, jak to wygląda na żywo (jak już wspominałem, robione telefonem) - a uwierzcie, wygląda kozacko. Szybkę bez problemu można odkręcić. Nie wiem czy się zdecyduję na grawerkę, po tym jak zobaczyłem jak to wygląda na surowo chyba nie będę się na nią decydował.
malyxxl
łał biggrin.gif fajnie to wygląda ;D ale musiałeś się pewnie przy tym nieźle napracować.
123abcd
Kolejna zmodowana przez Ciebie buda która wygląda b. dobrze ;D
Pamiętam jak kiedyś zmodowałeś tez jakiegoś białego "Big Towera"
Gratulacje.
hajper
A dziękuję, dziękuję :) Chociażby dla takich słów warto się namęczyć ;)
kamilo900
stałeś się moim natchnieniem. Tzn twoj rebel. Kupuje takiego samego i zrobie coś podobnego ; D wątpie ze wyjdzie mi chociaz tak samo dobrze jak Tobie ;p
WiELGi
Hmm Tylko jakoś mi nie pasuje ten biały z niebieskim... Reszta elegancko good.gif
hajper
Wiesz - jak pisałem aparat nie oddaje tego, jak to wygląda. Też miałem myśl, żeby te przednie 140 zastąpić białymi - ale jak złożyłem całość to uznałem, że jednak tak będzie lepiej :)
-=YounGuniT=-
O ile mniejszy zrobiłeś otwór w budzie od szkła? 1cm? Też mam zamiar w starej budzie wstawić okno, ale nie wiem czy z plexy czy z szkła. Wiesz może ile kosztowało by wygrawerowanie na 3/4 twojego szkła jakiegoś obrazku? Wiem, zależy od wzoru, ale tak średnio ile?

Ogólnie co do budy, wyszło ładnie. Ile dałeś za dremel. Dobrze sie tym tnie?(dokładnie?)
kamilo900
hajpi cos pisal w SB że grawerka 30x30cm kosztuje ok 220zl
hajper
Dremel mam ponad rok, nie pamiętam ile (coś w przedziale 60-100zł). I tak - dokładnie o 1cm jest mniejszy otwór - większy by źle wyglądał, a mniejszy niezbyt bezpieczny dla szyby. Co do grawerki - myślę, że coś około 30-40zł (ale to też musisz się z firmą skontaktować).

Ja napisałem do jednej z pytaniem o pleksę (grawerka + 8 dziurek) to mi krzyknęli 220zł.

Co do dokładności cięcia - jeśli masz zamiar założyć na rant uszczelkę - to się nada (poprzednio tak miałem). Jeśli chcesz, tak jak u mnie, mieć gołą blachę - to szlifierka wzwyż niestety.
eMeneMs1987
hajper moje gratulacje, obudowa wygląda super :) sam mam taką samą ( jeśli chodzi o model) i też się zastanawiam na okienkiem, bo u ciebie to okno mi się bardzo podoba :)
hajper
No to trochę się namęczysz... :)
kamilo900
hajpi, po co ci ten 80x80 na grafie ? on coś daje ?

do konca tygodnia będzie sharkon + 2 aerocoole 140x140 srebrno-białe ]:->
hajper
Chłodzi laminat - proste :)
kamilo900
ale po co chłodzić laminat od spodu gpu ;P

ja może dla odmiany walne Sharkoona w środku na biało. Będzie ciekawie
hajper
QUOTE(kamilo900 @ 29-08-2007 19:12:25)
ale po co chłodzić laminat od spodu gpu ;P

Dotknij go po godzinnym graniu w coś wymagającego, to może zajarzysz :)
Asus-MC
Hajper, odwaliłeś kawał dobrej roboty, ale za to z jakim efektem good.gif
ŁakO
Dopiero teraz zauważyłem ten temat - @hajper - totalny respekt za to, co zrobiłeś - jest zajebiste... :)
hajper
Jeśli byłby ktoś zainteresowany grawerką - odpisał mi gość z innej firmy, do której pisałem. Wcześniej dostałem info o 220zł - teraz o 45zł netto - więc jednak można się w to pobawić :)
kamilo900
grawerką na plexi czy szkle ?

Hajpi, zrób mi okno laugh.gif
hajper
No niby to na szkle miało być (220 było za plexę). A okno sam zrób :)
kamilo900
ja sie boje laugh.gif

nie no serio, nie mam takich umiejętności :P

podasz wymiary okna ? :)))))
może wezme sie za to jakos niedlugo
majer
jak dorwę plexi to też będzie okno a i powiem tyle że owa 25* jet przykręcana na 5 śrubkach i łatwo będzie ją przestawić żeby przykładowo ninje sobie wstawić ;> wielki - za to że nie jest podświetlana ale jest przezroczysta... jakąś katoda i będzie git.
podasz wymiary okna ?

A tak to kawał świetnej roboty good.gif
kamilo900
hajpii pokaż fotke obudowy pod wieczór / w nocy :D
Przy wylaczonym swietle w pokoju ofkors ;> /qq
mądry qq <tuli> laugh.gif /kamilo
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.