Pacjent :
Sharkoon Rebel 9
Cel :
Wygląd - (nie ma być super świecąca, przyciągające cały żeński kwiat z okolicznej ws... mniejszej miejscowości czy coś w tym stylu) - wszystko ma być zrobione, jakby wyglądało fabrycznie - zaczynając na malowaniu a kończąc na montażu szyby.
Chłodzenie - obudowa ma sporo miejsc na wiatraki - 1x120 + 4x80 lub 4x120 - to jest dużo jak na dzisiejsze obudowy. Moim zadaniem było pozostawienie dobrego obiegu przy zachowaniu porządku w kablach w obudowie.
Porządzek - jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w obudowie, żeby (j/w) nie zakłócać obiegu powietrza - i żeby to wyglądało estetycznie jak będzie okno.
Zdjęcia :
Wiatraki wyjęte ze 'starej wersji' :

Wybebeszony Sharkoon Rebel 9

Dysk w 'sankach'

Zanim przejdę do malowania - parę słów o tym jak to robiłem. Obudowa i części przed malowaniem były umyte, potem odtłuszczone. Malowane były czarnym, matowym lakierem (w zależoności od części czy elementu obudowy - różna ilość warstw) - po czym bezbarwny w celu utrwalenia koloru (a raczej jego ochrony w razie zarysowania).
Jak widać obudowa, mimo że solidna, wygląda trochę surowo. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem było przemalowanie chłodzenia pod grafikę - GlacialTech GT-F1, który ma nieprawdopodobnobeznadziejnopedalskikolor :

Tak wygląda po rozebraniu:

A tak wygląda po pomalowaniu

Czas przejść do pomalowania reszty gratów (koszyk na wiatrak 120x120 i sanki na dysk) :

Sanki

Koszyk na dysk

Parę zdjęc obudowy - malowanie trwało dwa dni (m.in. przez poprawki, bezbarwny lakier okazał się grymaśny) - ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem (srebrne miejsca zostały celowe - tam jest największy nacisk przy zasuwaniu boku, więc nawet gruba warstwa starłaby się) :

Każdy element malowany był oddzielne - tzn. obudowa leżała tworząc poziom dla tej części, która akurat była malowana - żeby uniknąć zacieków.
Płyta główna

Pierwsze przymiarki chłodzenia

Montowanie chłodzenia

Zamontowany koszyk z wiatrakiem

AeroCool w akcji

Jeszcze jeden widok

Tył

Revoltec LightWriter (kurzu już nie ma, jak na zdjęciu ;) )

Tak wyglądała całość po złożeniu i ułożeniu kabli

Następnym krokiem był montaż oświetlenia. Posiadałem już niebieską katodę Revolteca, jednak troszkę mi ten kolor nie leżał - zwłaszcza, że miało być okno z grawerką i był kolor, który lepiej komponuje się z czarnym - manowicie BIAŁY. Zakupiłem więc białe katody Revolteca (katoda póki co jest jedna - po montażu okna zdecyduję, czy dołożyć drugą - swoją drogą, troszkę zabawy bylo z nimi. Raz - ułożyć kable i inwerter [który musiałem rozebrać] żeby nie było tego widać - dwa, żeby włącznik był w fajnym miejscu - wpasowałem idealnie i oczywiście działa a wygląda jakby tam był od nowości - zdjęcia wkrótce) :

Beznadziejny kolor elementów mocujących...

Który szybko zmienił się w kolor idealny

Dzięki montażowi powyższej zabawki, otrzymałem efekt, którego nie oddają zdjęcia. Wygląda to BARDZO dobrze, lepiej niż myślałem :

Następnym krokiem będzie wycięcie dziury w boku i montaż SZKLANEGO okna (nie plexi) z laserową grawerką. Oczywiście jako pierwsi zobaczycie te zdjęcia :) Jeszcze napiszę, że na dwóch zdjęciach są jakby zacieki - to nie są zacieki, to albo tłuste łapy, albo niedoskonałość mojego telefonu - bo zdjęcia robiłem W810i. Zaciek zrobiłem jeden, do tego w miejscu, którego nie ma na zdjęciach :)
Zamontowanie (obecnie) chłodzenie to:
Procesor - AeroCool Dominator 140x140 & CLP
Grafika - GlacialTech GT-F1 (2x80x80) i 1x80x80 Titan
Obudowa - 2x140x140 AeroCool StreamLiner + 1x120x120 TT (nie znam modelu), 1x80x80 Revoltec LightWriter i 1x80x80 Revoltec Dark Blue (na niektórych zdjęciach widać czerwonego Titana - to zamiast niego).
To narazie tyle, jak będę mieć jakieś wiadomości od razu napiszę. Jakby ktoś miał pytania, rady czy opinie - pisać tutaj :)