Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Abit IP35-E + C2D E6750 + Kiepski Ram = OC?
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
papa85
Witam chcial bym podkrecic troszke swoj procek C2D e6750 do jakies 3,2 - 3,4GHZ mam plyte abit ip35-e ktora sie siwetnie nadaje do krecenia, niestety moje ramy nie sa zadobre angry.gif 4x1gb Geil 800MHZ cl4 (black dragon edition - bez radiatora :( )
i nie wiem jak podkrecic sam rocesor nie podkrecajac ramow, czy w procesorach da sie zmieniz mnozik i wtedy sie podkreca bez zmiany fsb , czy mozna jakos podwyzszysc fsb ale zmniejszyc czestotliwosc dzialania ramu ? Prosil bym o wyczerpujace i dokladne informacje, najlepjej krok po kroku. jakie ustawic napiecie procka itd? Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich ktorzy zechceili mi pomoc ;)
Grzegorz81
Mam nadzieję że lektura tego:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426
będzie dla ciebie wyczerpującą odpowiedzią.

PS. przy wzroście FSB możesz bez problemu zmniejszać dzielnik pamięci tak by ich taktowanie nie przekraczało standardowego.
papa85
Ok dziekuje za rade i pomoc, przestudiowalem caly ten material i kilka postow tutej na forum, i wpadlem na pomysl zeby zrobic taki myk. dzielnik pamiec z 1:1.2 przestawic na 1:1 , i fsb zmienic z 333 na 400, czy wtedy pamieci by chodzily z identyczna czestotliwoscia? bo z tego co liczylem to 333 x 1,2= 399,6 a 400x1 proste 400 , czy to o to w tym chodzi? czy moze cos pokrecilem ??
Grzegorz81
Twoje obliczenia są jak najbardziej poprawne, a myślenie słuszne happy.gif
oho6
Powiem tak: nie masz się o co martwić. Może i ramy nie są górnolotne ale są WYSTARCZAJĄCE, by ten procesor chodził na 3,5 GHz, na 100 % jest taki dzielnik i regulacja timingów, która pozwoli na 440 fsb.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.