Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Abit IP35-E i ustawienie Timingow RAM
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
papa85
Witam. Mam drobrny problem, poniewaz kiedy ustawie timingi w biosie na takie jakie maja moje pamieci 4-4-4-12 i podniose FSB obojetnie ile, to zwiesza mi sie juz przy starcie, odrazu bios (musze resetowac) natomiast kiedy zostawie na auto tzn by spd to wszystko chodzi dobrze i fsb podnosze procka se krece do 3,6 i wszystko chodzi dobrze. Z tym ze slyszalem ze jezeli podczas OC sie nie ustawi timingow w biosie to moga wystepowac pozniej problemy w systemie, zwisy itp. czy to prawda? czy naprawde koniecznie trzeba ustawic timingi pamieci w biosie przy OC procesora?? dodam ze przy podkrecaniu procka zmniejszam dzielnik pamieci tak ze sam Ram chodzi ze standardowa czestotliwoscia, poniewaz te Geil Black Dragon okazaly sie niewypalem i (niemaja radiatorow i sie grzeja, boje sie ze jezeli nie zmniejsze dzielnika to je spale)

pamieci mam takie (identyczne) :

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47490/

aha... a bez podnoszenia FSB timingi moga byc ustawione w biosie i chodzi wszystko OK bez problemowo.

P.S. Przepraszam za brak Polskich znakow ale mam Viste (ANG)

Wybaczcie

Mozna jakos sprawdzic jakie timingi sa aktualnie ustawione jezeli w biosie ustawione jest na by spd???

papa85
pomocy!!!
odpiszccie
luk1999
Ustaw timingi na 4-4-4-13/14... I poczytaj recenzję tych pamięci na egiełdzie, bo było tam pokazane, jak dobierać timingi.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.