Witam. Mam drobrny problem, poniewaz kiedy ustawie timingi w biosie na takie jakie maja moje pamieci 4-4-4-12 i podniose FSB obojetnie ile, to zwiesza mi sie juz przy starcie, odrazu bios (musze resetowac) natomiast kiedy zostawie na auto tzn by spd to wszystko chodzi dobrze i fsb podnosze procka se krece do 3,6 i wszystko chodzi dobrze. Z tym ze slyszalem ze jezeli podczas OC sie nie ustawi timingow w biosie to moga wystepowac pozniej problemy w systemie, zwisy itp. czy to prawda? czy naprawde koniecznie trzeba ustawic timingi pamieci w biosie przy OC procesora?? dodam ze przy podkrecaniu procka zmniejszam dzielnik pamieci tak ze sam Ram chodzi ze standardowa czestotliwoscia, poniewaz te Geil Black Dragon okazaly sie niewypalem i (niemaja radiatorow i sie grzeja, boje sie ze jezeli nie zmniejsze dzielnika to je spale)
pamieci mam takie (identyczne) :
http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47490/
aha... a bez podnoszenia FSB timingi moga byc ustawione w biosie i chodzi wszystko OK bez problemowo.
P.S. Przepraszam za brak Polskich znakow ale mam Viste (ANG)
Wybaczcie
Mozna jakos sprawdzic jakie timingi sa aktualnie ustawione jezeli w biosie ustawione jest na by spd???