Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Abit IP35-E - Nowy Bios
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
papa85
Witam. Posiadam plytke Abit IP35-E i bardzo chcial bym wgrac najnowszy bios do niej, wsumie to musze bo mam zamiar zmienic procek na E8XXX a z tego co wiem na starym biosie sa problemy z tym prockem, ale niestety niebardzo wiem jak to zrobic, podobno trzeba zrobic cos ala dyskietka startowa i z niej go zainstalowac (niemam stacji floopy) czy moge zrobic to na cd i zbootowac z cd-romu ??

Bios sciagnelem ze tej stronki versje 15. to chyba najnowszy, chociaz gdzies czytalem ze ktos instalowal bios 1,6 ale skoro na stronce abita niema takiego biosu wiec to chyba byl kit :P

Czy po instalacji nowego biosu bedzie konieczna instalka windowsa od nowa??

A tak wogule czy ktorys z posiadaczy tej plyty co aktualizowal juz bios mogl by mi opisac krok po kroku jak najprosciej wgrac nowy bios??

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale posiadam Angielska wersje systemu :-(((
Aha, i z gory dziekuje za pomoc ;-)
Robertto
http://www.oc-forum.org/Aktualizacja-BIOSu...nej-t11937.html
To powinno pomóc.
oho6
Swoją drogą, to na stronie Abita też powinna być jakaś mini instrukcja. Tak samo nie wiedziałem jak zaktualizować BIOS pod E8xxx swojemu P5B ale dzięki stronie Asusa i pomocy pewnego użytkownika tego forum wszystko skończyło się szczęśliwie.
picia_pitol
Reinstalka Windows’a nie jest konieczna.
Możesz odpalić kompa w DOS przy pomocy płyty CD (może być windows98 lub dowolna płyta boot’ująca w DOS z obsługą CD-ROM). Jeśli posiadasz partycję w fat32 to możesz na niej zostawić pliki biosu, gdyż jest widziana w DOS’ie, jeśli masz partycje w NTFS to wypalasz sobie pliki na płytkę, po uruchomieniu kompa w DOS’ie, wkładasz płytkę z plikami od biosu i flash’ujesz BIOS, jak napisano na stronie Abit’a od punktu 7: KLIK.
* Literę dysku dajesz w zależności od tego, gdzie umieszczone są pliki, na stronie przykład jest z literą A: - stacja dyskietek.
majer
Imo żadna płyta abita na ip35 nie ma pełnej obsługi wolfadle anie penryn'ow.
Co do update biosu ma interfejs podobny co do asusa -> abit flash menu dołączany z każdą płytką i jest do pobrania na stronie abita.
papa85
QUOTE(majer @ 18-03-2008 17:15:14)
Imo żadna płyta abita na ip35 nie ma pełnej obsługi wolfadle anie penryn'ow.
Co do update biosu ma interfejs podobny co do asusa -> abit flash menu dołączany z każdą płytką i jest do pobrania na stronie abita.
*

Jakto nie ma pelnej obslugi ? tzn ? o co chodzi ?
jak moze miec czesciowo obsluge? chyba albo obsluguje albo nie ?
endriuu
najłatwiej flashować z poziomu windowsa pragramem z płyty abita. mam pytanie. zaktualizowalem bios ale podwójne starty nadal wystepują. jak to zlikwidować?
sq7btu
@papa85 - kolega bardzo dobrze odpowiedział. Żadna płyta abita nie obsługuje w pełni procesorów 45nm. Po prostu czekamy na nowe BIOSy, które mogą poprawić problemy, ale inżynierom abita się nie spieszy. Po tak długim czasie od premiery świadczy to o olewającym podejściu do problemu i raczej bym zostawił taką firmę w spokoju. Płyty nie potrafią zidentyfikować procesora, bardzo źle go prowadzą, ogromny drop właściwie wyklucza o/c.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.