Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Abit AN52 i problem z uruchomieniem
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
cujoo
Witam.

Zwracam się prośbą o pomoc, bo już nic nie przychodzi mi do głowy jak rozwiązać mój nietypowy problem. Chodzi mianowicie o komputer, który nie chce się włączyć. Objawy są następujące: wszystkie wiatraki się kręcą, nic nie piszczy. Żadnego swądu z obudowy nie czuć. Komputer zawiesza się w momencie wyświetlania na ekranie loga producenta (czyli już na samym początku) płyty głównej. W tym momencie komputer przestaje reagować. Przed pojawieniem się tych objawów nic nie było zmieniane ani w systemie ani w biosie. Komputer został poprawnie wyłączony. Oczywiście została wyczyszczona pamięć CMOS. Próbowałem już uruchomić bez dysków, itd. Problem cały czas wygląda identycznie. Nic nie pomaga. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Grzegorz81
Przez wyczyszczoną pamięć CMOS rozumiem przywrócenie przez zworkę ustawień początkowych? happy.gif
Podaj jaki model płyty. Prawdopodobnie masz/miałeś ustawione w biosie pojawianie się logo producenta zamiast ekranu POST. Często jest to standardowe ustawienie, przez co nie widać właśnie POST na którym wyświetlana jest informacja o przyczynie zatrzymania.
Spróbuj podczas wyświetlania tego komunikatu przycisnąć F1 (lub F2 albo Del), być może to tylko wstrzymanie uruchamiania.
Ewentualnie (u mnie tak jest) na ekranie z logiem producenta może być napisane jakim przyciskiem przełączyć z logo na ekran POST.
To tak wszystko na początek. A ekran wyświetla normalnie to logo czy gaśnie?
cujoo
QUOTE(Grzegorz81 @ 25-03-2008 14:24:23)
Przez wyczyszczoną pamięć CMOS rozumiem przywrócenie przez zworkę ustawień początkowych? happy.gif

Tak.

Podaj jaki model płyty.

ABIT AN52

Prawdopodobnie masz/miałeś ustawione w biosie pojawianie się logo producenta zamiast ekranu POST. Często jest to standardowe ustawienie, przez co nie widać właśnie POST na którym wyświetlana jest informacja o przyczynie zatrzymania.
Spróbuj podczas wyświetlania tego komunikatu przycisnąć F1 (lub F2 albo Del), być może to tylko wstrzymanie uruchamiania.
Ewentualnie (u mnie tak jest) na ekranie z logiem producenta może być napisane jakim przyciskiem przełączyć z logo na ekran POST.

Mam właśnie to ustawione. Oczywiście próbowałem już przyciskania F1, F2, itd. Jednakże komputer nie reaguje na klikanie w klawiature...

To tak wszystko na początek. A ekran wyświetla normalnie to logo czy gaśnie?

Wyświetla się normalnie. Cały czas się świeci, aż do momentu gdy ręcznie wyłączę go.
tomek20stencel5
spróbuj przełożyć pamięci do innego gniazda, lub spróbuj wystartować na 1 kości.
cujoo
To nie kości. Próbowałem już. Zresztą innę objawy były. Podejrzewam, że to BIOS tylko nie bardzo wiem co z tym teraz zrobic. Wymiana kości chyba tylko zostaje.
cujoo
Przepraszam, że odświeżam jednak może się przydać komuś na przyszłość.

Powodem zaistnienia mojego problemu był uszkodzony port usb, który powodował zwarcie na płycie głównej. Wystarczyło tylko odłączyć te porty od mobo.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.