Damian
27-07-2005 18:25:25
Czy jest jakaś strona z udostępnioną polska instrukcją (w wersji elek.) do płyty głównej Asus A8N SLI - kupiłem tą płytę , ma wiele możliwości , ale niestety instrukcja jest po angielsku (i to dość trudnym ). :hmm:
*Słynny*
27-07-2005 19:49:16
a po co komu instrukcja ? 8) 8) 8)
SuNsHinE
27-07-2005 20:34:28
Watpie czy znajdziesz cos takiego.... Nawet na polskiej stronie ASUSa masz tlko odnosniki do angielskich wersji... Moze powiedz czego dokladnie nie rozumiesz to Ci powiemy....
Damian
29-07-2005 13:47:03
NIe chodzi o to że nie rozumiem , raczej o to, że nie wiem ile faktycznie można wyciągnąć z tej płyty głównej i do czego ona jest zdolna

Instrukcja jest w porządku, ale złe zinterpretowanie języka mogę przypłacić reinstalacją systemu albo innymi kłopotami :excl:
Rosomak
29-07-2005 15:44:46
Eee w instrukcji nie napisza ci do ilu se mozesz podkrecic...

:closedeyes: Krec i sprawdzaj to sie dowiesz...
Damian
29-07-2005 18:02:12
QUOTE(Rosomak)
Eee w instrukcji nie napisza ci do ilu se mozesz podkrecic... :blink: :closedeyes: Krec i sprawdzaj to sie dowiesz...
wiesz - ta płyta jest wyposarzona w program , który pomaga przy podkręcaniu- w efekcie wygląda to tak że podkręcasz o ileś procka , a ten program sprawdza stabilnośc systemu na nowym ustawieniu :closedeyes: Poza tym mnie nie chodzi tylko o podkręcanie, też o możliwościach tej płytki, BIOSU , złącz i jej konfiguracji :hmm: . Przeglądałem instrukcję i z tego co widać ma spore możliwości tylko jak tu wszystko zrozumieć jeśli jest napisana w angielskim - trudnym informatycznym języku
Sensej
31-07-2005 14:24:06
Jakie możliwości złącz?! Porty są po to żeby podłączać do nich zewnętrzne urządzenia i każda płyta ma taki sam podstawowy zestaw "złącz". Tam nie ma żadnej filizofii i po przeczytaniu instrukcji od płyty niczego odkrywczego się nie dowiesz. Możliwości BIOSu? Wchodzisz do BIOSu i wszystko jest na tacy, albo coś da się zmienić np. napięcie na rdzeniu albo się nie da i tyle. Co do programu sprawdzającego stabilność systemu to sam to możesz stwierdzić. Jak przesadzisz z OC i wyskoczy ci bluescreen albo w ogóle się komp nie włączy to wtedy clear cmos i trzeba dać mniejsze taktowanie, proste jak budowa cepa. Opisy dołączonych programów znajdziesz wpisując ich nazwy na googlach i to samo dotyczy podstawowych informacji o płycie np. ile maksymalnie RAMu możesz do niej włożyć, na jakim chipsecie jest oparta, jakie procesory obsługuje. Naprawdę w tej instrukcji nic nie ma i nic ci ona nie da.
Damian
31-07-2005 19:18:03
Ta instrukcja to wcale nie jest kilkustronnicowa książeczka i zawiera naprawdę dużo informacji o konfiguracji BIOSU, owerclockingu i ustawień pracy poszczegulnych urządzeń. Więc myślę że przestudiowanie jej byłoby przydatne.
SuNsHinE
31-07-2005 20:13:05
Skad mozesz wiedziec, jakie zawiera informacje skoro nie znasz jezyka?

Zreszta na bank nie ma tam zadnych konkretnych informacji dotyczacych podkrecania...
Damian
31-07-2005 20:16:37
Taki głupi to jeszcze nie jestem aby nie znać podstawowego angielskiego. A co do podkręcania to jednak coś jest :closedeyes:
SuNsHinE
31-07-2005 20:19:00
Wiesz sciagne zaraz sobie elektroniczna wersje zeby troche z ciebie sie posmiac.....
Damian
31-07-2005 20:24:03
Jak sam chcesz

. A przy okazji poszukaj polskiej wersji , może też znajdziesz
Sensej
31-07-2005 21:32:55
Też jestem przekonany o tym, że nie ma tam poradnika OC. Asus to raczej średni producent płyt jeśli chodzi o możliwości kręcenia. Wcale im nie zależy na tym aby zachęcać takich jak ty ludzi do psucia ich płyt głównych bo zaraz by mięli w serwisie wzrost zwrotów płyt z popalonymi układami. Poszukaj na necie poradnika OC lepiej a nie w instrukcji, źle ukierunkowałeś raczej swoją ciekawość.
Rosomak
31-07-2005 22:38:26
Dokladnie, instrukcja nie wnosi do lba nic co mogloby sie przydac...
PS: Ja nie czytalem instrukcji :happy: Otworzylem ja tylko raz, po to zeby sprawdzic kolejnosc podlaczenia kabelkow od LED'ow POWER'a itp.
Damian
31-07-2005 22:42:14
Może masz rację sensej ale jednak dobrze byłoby ją przeczytać, poza tym na razie nie szykuję się na większe podkręcanie gdyż obecna wydajność mi odpowiada 8)
SuNsHinE
01-08-2005 16:36:27
Jak pisalem.... Typowa instrukcja jak od kazdej plyty: opis plyty, slotow, wyjsc, wejsc, opis funkcji BIOS itd... nic tam nie ma...... Opis samych funkcji BIOS po polsku znajduje sie w poradnikach, ktore sa zalinkowane w jakims temacie....
Damian
01-08-2005 20:50:17
QUOTE(SuNsHinE)
Jak pisalem.... Typowa instrukcja jak od kazdej plyty: opis plyty, slotow, wyjsc, wejsc, opis funkcji BIOS itd... nic tam nie ma...... Opis samych funkcji BIOS po polsku znajduje sie w poradnikach, ktore sa zalinkowane w jakims temacie....
Hm....a na jakiej stronie jest ten opis funkcji biosu po polsku ??
SuNsHinE
01-08-2005 20:54:12
Na forum byl link do poradnikow, ale juz Slickeer sciagnal to z serwera widze..... Zaraz wrzuce do siebie i dam Ci info na PMa....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.