Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: A8N - SLI
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
Damian
Czy jest jakaś strona z udostępnioną polska instrukcją (w wersji elek.) do płyty głównej Asus A8N SLI - kupiłem tą płytę , ma wiele możliwości , ale niestety instrukcja jest po angielsku (i to dość trudnym ). :hmm:
*Słynny*
a po co komu instrukcja ? 8) 8) 8)
SuNsHinE
Watpie czy znajdziesz cos takiego.... Nawet na polskiej stronie ASUSa masz tlko odnosniki do angielskich wersji... Moze powiedz czego dokladnie nie rozumiesz to Ci powiemy....
Damian
NIe chodzi o to że nie rozumiem , raczej o to, że nie wiem ile faktycznie można wyciągnąć z tej płyty głównej i do czego ona jest zdolna sad.gif Instrukcja jest w porządku, ale złe zinterpretowanie języka mogę przypłacić reinstalacją systemu albo innymi kłopotami :excl:
Rosomak
Eee w instrukcji nie napisza ci do ilu se mozesz podkrecic... blink.gif :closedeyes: Krec i sprawdzaj to sie dowiesz...
Damian
QUOTE(Rosomak)
Eee w instrukcji nie napisza ci do ilu se mozesz podkrecic...  :blink:  :closedeyes:  Krec i sprawdzaj to sie dowiesz...
wiesz - ta płyta jest wyposarzona w program , który pomaga przy podkręcaniu- w efekcie wygląda to tak że podkręcasz o ileś procka , a ten program sprawdza stabilnośc systemu na nowym ustawieniu :closedeyes: Poza tym mnie nie chodzi tylko o podkręcanie, też o możliwościach tej płytki, BIOSU , złącz i jej konfiguracji :hmm: . Przeglądałem instrukcję i z tego co widać ma spore możliwości tylko jak tu wszystko zrozumieć jeśli jest napisana w angielskim - trudnym informatycznym języku mad.gif
Sensej
Jakie możliwości złącz?! Porty są po to żeby podłączać do nich zewnętrzne urządzenia i każda płyta ma taki sam podstawowy zestaw "złącz". Tam nie ma żadnej filizofii i po przeczytaniu instrukcji od płyty niczego odkrywczego się nie dowiesz. Możliwości BIOSu? Wchodzisz do BIOSu i wszystko jest na tacy, albo coś da się zmienić np. napięcie na rdzeniu albo się nie da i tyle. Co do programu sprawdzającego stabilność systemu to sam to możesz stwierdzić. Jak przesadzisz z OC i wyskoczy ci bluescreen albo w ogóle się komp nie włączy to wtedy clear cmos i trzeba dać mniejsze taktowanie, proste jak budowa cepa. Opisy dołączonych programów znajdziesz wpisując ich nazwy na googlach i to samo dotyczy podstawowych informacji o płycie np. ile maksymalnie RAMu możesz do niej włożyć, na jakim chipsecie jest oparta, jakie procesory obsługuje. Naprawdę w tej instrukcji nic nie ma i nic ci ona nie da.
Damian
Ta instrukcja to wcale nie jest kilkustronnicowa książeczka i zawiera naprawdę dużo informacji o konfiguracji BIOSU, owerclockingu i ustawień pracy poszczegulnych urządzeń. Więc myślę że przestudiowanie jej byłoby przydatne.
SuNsHinE
Skad mozesz wiedziec, jakie zawiera informacje skoro nie znasz jezyka? blink.gif Zreszta na bank nie ma tam zadnych konkretnych informacji dotyczacych podkrecania...
Damian
Taki głupi to jeszcze nie jestem aby nie znać podstawowego angielskiego. A co do podkręcania to jednak coś jest :closedeyes:
SuNsHinE
Wiesz sciagne zaraz sobie elektroniczna wersje zeby troche z ciebie sie posmiac.....
Damian
Jak sam chcesz smile.gif. A przy okazji poszukaj polskiej wersji , może też znajdziesz biggrin.gif
Sensej
Też jestem przekonany o tym, że nie ma tam poradnika OC. Asus to raczej średni producent płyt jeśli chodzi o możliwości kręcenia. Wcale im nie zależy na tym aby zachęcać takich jak ty ludzi do psucia ich płyt głównych bo zaraz by mięli w serwisie wzrost zwrotów płyt z popalonymi układami. Poszukaj na necie poradnika OC lepiej a nie w instrukcji, źle ukierunkowałeś raczej swoją ciekawość.
Rosomak
Dokladnie, instrukcja nie wnosi do lba nic co mogloby sie przydac...

PS: Ja nie czytalem instrukcji :happy: Otworzylem ja tylko raz, po to zeby sprawdzic kolejnosc podlaczenia kabelkow od LED'ow POWER'a itp. wink.gif
Damian
Może masz rację sensej ale jednak dobrze byłoby ją przeczytać, poza tym na razie nie szykuję się na większe podkręcanie gdyż obecna wydajność mi odpowiada 8)
SuNsHinE
Jak pisalem.... Typowa instrukcja jak od kazdej plyty: opis plyty, slotow, wyjsc, wejsc, opis funkcji BIOS itd... nic tam nie ma...... Opis samych funkcji BIOS po polsku znajduje sie w poradnikach, ktore sa zalinkowane w jakims temacie....
Damian
QUOTE(SuNsHinE)
Jak pisalem.... Typowa instrukcja jak od kazdej plyty: opis plyty, slotow, wyjsc, wejsc, opis funkcji BIOS itd... nic tam nie ma...... Opis samych funkcji BIOS po polsku znajduje sie w poradnikach, ktore sa zalinkowane w jakims temacie....

Hm....a na jakiej stronie jest ten opis funkcji biosu po polsku ??
SuNsHinE
Na forum byl link do poradnikow, ale juz Slickeer sciagnal to z serwera widze..... Zaraz wrzuce do siebie i dam Ci info na PMa....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.