Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: "System failed memory test"
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
IzzY
Mój problem wygląda następująco. Po włączeniu komputera w głośnikach rozlega się komunikat "System failed memory test" i komputer nie startuje dalej.
Poprzedniego dnia generalnie wszystko było w porządku, poza jedną rzeczą. Od pewnego czasu zauważyłem, że pewne ustawienie biosu resetują się z każdym ponownym uruchomieniem komputera, mianowicie chodzi najbardziej o Hard Disk Drives, w którym wybiera sie kolejność dysków do bootowania systemu.
Dziś po uruchomieniu komputera, jak to robiłem od ostatnich paru dni, wszedłem do biosu aby ustawić poprawną kolejność bootowania gdy zobaczyłem, że jeden z dysków (na którym jest OS) nie został wykryty. Wcześniej sporadycznie też miało to miejsce, wystarczył reset i sprawa wracała do normy. Lecz tym razem postanowiłem to zmienić, sprawdzając w środku PieCa czy coś może się poluzowało itp. Gdy to zrobiłem pojawił się problem o którym napisałem na początku. Dodam jeszcze, że kości RAM są w porządku umocowane.
Mam nadzieje, że jesteście w stanie mi pomóc.
freon
Nie widzę configu szkoda, bo nie mogę Tobie powiedzieć czy to może płyta główna - staruszka nie wyrabia...
choć nie wykluczam (niewykrycie dysku)...
To o czym mi napisałeś wygląda mi na błędy pamięci RAM.
Warto przetestować programem np MemTest86 Wykluczy bądź potwierdzi to uszkodzenie kości...
czolgista778
Przecież napisał że komputer nie startuje,to nie ma jak sprawdzić.
posłuchaj czy dysk staruje i czy nie wydaje dźwięków typu cykliczne tyktyk,tyktyk,tyktyk
freon
QUOTE(czolgista778 @ 11-04-2008 20:33:36)
Przecież napisał że komputer nie startuje,to nie ma jak sprawdzić.

*

a słyszałeś o oprogramowaniu typu Live odpalanym z płyty??
tomek20stencel5
Resetujące ustawienia BIOS mogą być spowodowane wyczerpaną bateryjką - raz miałem taki przypadek i wymiana baterii pomogła.
Hannon
QUOTE(freon @ 19-04-2008 13:17:11)
a słyszałeś o oprogramowaniu typu Live odpalanym z płyty??
*

Zdaje sie ten błąd występuje w trakcie POST, to co mu po live cd/dvd ?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.