Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: URODZINOWY KONKURS!
WWW.OC-FORUM.ORG > [ OFF TOPIC ] > OC-FORUM
Gocek
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie organizowanym z okazji czwartych urodzin OC-FORUM.ORG!

Regulamin konkursu:

1. Organizatorem konkursu jest forum OC-FORUM.ORG
2. Konkurs trwa od 09.05.2008r do 17.05.2008r (włączie)
3. Udział w konkursie mogą brać użytkownicy, którzy są z nami przynajmniej od 09.04.2008r i posiadają na swoim koncie minimum 50 postów.
4. W konkursie nie mogą brać udziału administratorzy, kierownictwo oraz moderatorzy OC-FORUM.ORG
5. Konkurs polega na udzieleniu jak największej liczby poprawnych odpowiedzi na pytania konkursowe podzielone na 5 kategorii: hardware, software,gry ,internet, oc-forum
6. W przypadku remisu (takiej samej liczny dobrych odpowiedzi)o miejscu decyduje kolejność wysłania zgłoszenia (data, czas wysłania odpowiedzi na podanego maila)
7. Główną nagrodą w konkursie jest bon o wartości 160zł na zakup sprzętu elektronicznego w dowolnym sklepie internetowym, który nie podlega wymianie na gotówkę!
8. Wyniki konkursu ogłoszone zostaną w niedzielę (18.05.2008r) wieczorem,
9. Nagrody zostaną wysłane na koszt organizatora pod podany przez zwycięzcę adres.

Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptację powyższego regulaminu

Nagrodami w konkursie są:
I miejsce: bon o wartości 160zł na zakup sprzętu elektronicznego w dowolnym sklepie internetowym
II miejsce: pamięć RAM 2x1GB DDR2 CL5 667Mhz firmy Good Ram
III miejsce: i.Tech Clip M
IV i V miejsce: biała koszulka OC-FORUM.ORG

WYNIKI:
Lista zwycięzców w urodzinowym konkursie OC-FORUM.ORG!
1 miejsce: Beetle
2 miejsce: luka.s
3 miejsce: kamilo900
4 miejsce: -=YounGuniT=-
5 miejsce: Grzegorz81

Beetle, ustalimy z Tobą wszystko na GG
luka.s/young wyślijcie swój adres do mnie na GG albo przez PW
kamilo900 Ty jak się osobiście do Gdańska nie pofatygujesz to nagrody nie będzie xD
Grzegorz81 wyślij mi swój adres do mnie na GG albo przez PW
Young ma możliwość wyboru rozmiaru koszulki - XXL albo XL

Pytania konkursowe:

Forum:
1. Jaka jest oficjalna data założenia oc-forum.org?
2. Jaki był slogan dawnego projektu oc-forum.org - vortalu pc4all.pl?
3. Podaj jedną z trzech płatnych form reklamy na forum.
4. Podaj imiona osób należących do 'Grupy Trzymającej Władze' czyli osób zajmujących się trzymaniem porządku na forum. (Sheldon, Gocek, Karolek, Kamil, sq7btu, Qqlele)
5. Wymień dwóch byłych moderatorów oc-forum.org
6. Czym różni się funkcja 'odpisz' od 'cytuj' na naszym forum?
7. Jak sprawdzić top10 najaktywniejszych shouterów w shoutboxie naszego forum? (podaj adres strony)
8. Rozwiń skrót SFPG, nazwy jednej z grup na naszym forum.

Software:
1. W jakich plikach przechowywany jest rejestr Windows?
2. Jaka technika modelowania wykorzystywana jest w programie Rhinoceros?
3. Jak nazywa się twórca Gadu-Gadu - najpopularniejszego polskiego komunikatora?
4. user posted image - co możemy wybrać za pomocą tej ikonki w 3DS MAX?
5. Do czego służy filtr Extract w programie Photoshop?
6. Jakiego benchmarka używali/używają twórcy rankingu TOP500 - listy najszybszych superkomputerów świata?
7. Jak nazywa się pingwin znajdujący się na logo Linux'a?
8. Podaj dokładną datę (dzień miesiąc, rok) oficjalnej premiery Windowsa 95.

Hardware:

1. Jak nazywa sie odpowiednik FAT (file allocation table) w partycjach NTFS?
2. Jaki znany polski zespół muzyczny w początkowych latach swojej działalności używał komputera Commodore C64 na scenie?
3. Jak nazywa się platforma komputerowa promowana przez AMD?
4. Jaki kolor ma laser używany w napędach HD-DVD?
5. Jaką pojemność miała dyskietka 3,5 calowa podwójnej gęstości wprowadzona w 1984roku?
6. Jak nazywa się test wykonywany przy każdym uruchomieniu i restarcie komputera sprawdzający poprawność działania podstawowych podzespołów?
7. Jak nazywał się polski komputer, będący hitem na skalę światową, eksportowany do wielu krajów a produkowany w latach 70-tych?
8. Jak nazywał się pierwszy na świecie mikroprocesor dostępny cywilnie?

Gry:
1. Bohaterem jakiej kultowej gry jest William 'BJ' Blazkowicz?
2. Z jakiego fikcyjnego 'świata' pochodzą obcy z którymi przychodzi nam walczyć w grze Half-Life i Half-Life 2?
3. Z jakiej serii gier pochodzi postać znajdująca się na avatarze użytkownika Qqlele?
4. Podaj imię i nazwisko głównego bohatera gry GTA 3.
5. Co oznacza skrót AO, który możemy często znaleźć na opakowaniach gier?
6. Co należy wpisać w nicku w grze TrackMania, by był on napisany pochyłym pismem?
7. Podaj nazwę gry z której pochodzi poniższy screen:
user posted image
8. Bohatera jakiej gry przedstawia poniższy obrazek?
user posted image

Internet:
1. Podaj adres najpopularniejszego polskiego katalogu z którego trafiają na polskie witryny internauci łączący się z obszaru Naszego kraju?
2. Jaka organizacja powołana przez rząd Stanów Zjednoczonych jest obecnie odpowiedzialna za przyznawanie nazw domen internetowych?
3. Podaj 3 przykłady domen krajowych najwyższego poziomu i przyporządkowane im państwa/obszary.
4. Jakie znaczenie ma 'www2' czy 'www3' spotykane czasem w adresach internetowych?
5. Podaj nazwę głównego konkurenta popularnej encyklopedii internetowej Wikipedia, który nie oferuje możliwości publicznej edycji haseł.
6. Podaj inną, równie popularną co OGame grę internetową tej samej firmy.
7. Kto stworzył sieć World Wide Web?
8. Jak nazywała się pierwsza zarejestrowana na świecie domena?

Punktacja: za każdą pełną, poprawną odpowiedz można uzyskać 1 pkt (nie przydzielane są połówki punków) za wyjątkiem pytania nr 4 z kategorii 'forum' za które można otrzymać 6 punktów (1 imię = 1 punkt).

Maile z poprawnymi odpowiedziami proszę wysyłać tylko i wyłącznie na adres: konkurs@oc-forum.org

W tym temacie możecie dyskutować na temat konkursu, nagród itd, ale nie wolno zamieszczać tu odpowiedzi na pytania!
Chciałbym jeszcze bardzo podziękować administracji, moderatorom którzy bardzo dużo pomagali w przygotowaniach, sponsorom, oraz Sensejowi który wyszedł z inicjatywą zorganizowania tego konkursu.

Powodzenia!
Beetle
1. Jaka jest oficjalna data założenia oc-forum.org?

Chodzi o dzień, miesiąc, rok ? Czy tylko rok/miesiąc-rok ?
Gocek
Dzień, miesiąc, rok
tomek20stencel5
O co chodzi z tym sloganem w 2 pytaniu?
Beetle
QUOTE(tomek20stencel5 @ 09-05-2008 20:52:53)
*

http://pl.wikipedia.org/wiki/Slogan

Pewnie o to. Kto wie o co chodzi to wie, ja tam mam odpowiedź na to pytanie :P.

[+]@down
Ja też znam, i się nie chwalę, bo zaraz się ludzie na gadulcu zlecą ;P.
sq7btu
A ja znam pełną odpowiedź na 4 pytanie z serii "FORUM" biggrin.gif
Mam już 6 punktów !

Jako podpowiedź, podam imiona, tylko dopasujcie je sobie do nicków:

- Gerwazy
- Protazy
- Edward
- Kazimierz
- Franciszek
- Alfred
czolgista778
W konkursie liczy się średnia ze wszystkich katergorii czy jest np .oddzielny zwycięzca z kategorii Hardware lub z kategorii Gry?

Czy jak raz wyślę odpowiedzi np. z 2 kategorii to mogę jeszcze później dosłac odpowiedzi z innych kategorii??

Nagrody wysyłacie za granice? laugh.gif

Jeśli ktoś jest nowy np. ja,nie znam kompletnie Histrorii naszego forum.Można to gdzieś znaleźc na stronie czy trzeba sobie Wygooglowac happy.gif

Mam już 3 kategorie gotowe biggrin.gif
Kurde mam problem z działem FORUM i GRY

UWAGA JESTEM NoLiferem hehehhehe crazy.gif
kamilo900
- Gerwazy
- Protazy
- Edward
- Kazimierz
- Franciszek
- Alfred

Mogłeś lepsze powymyślać [ciach] ;D

Nie pomagaj konkurencji wygrać ;] //Karolek
majer
hmm więc wygraną w kieszeni ma ten co siedzi na forum prawie od początku, zapewne pf+,.. to jakieś mniej więcej 30 osób z czego 20% nawet nie weźmie udziału... obstawiam że tylko 5 jest w stanie rywalizować na równym poziomie... życzę powodzenia.
forteller
QUOTE(majer @ 09-05-2008 23:30:33)
hmm więc wygraną w kieszeni ma ten co siedzi na forum prawie od początku, zapewne pf+,.. to jakieś mniej więcej 30 osób z czego 20% nawet nie weźmie udziału...  obstawiam że tylko 5 jest w stanie rywalizować na równym poziomie... życzę powodzenia.
*

Niekoniecznie - wychodzi na to, że ja o forum wiem tyle co nic laugh.gif
Sensej
I to mnie właśnie wkur... takie gadanie. Za każdym razem ktoś biadolił a okazywało się później, że na luzie można było zgarnąć nagrodę nie znając odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie bądźcie leniwi i nie płaczcie.

Ja nie biorę udziału w konkursie z pewnych względów ale reszta niech się bierze do roboty, raz raz! ;D
Beetle
Dobra, zgłoszenie wysłane ;D. Odpowiedziałem na wszystkie pytania :P.
123abcd
Trudno wygooglać niektóre rzeczy dlatego raczej odpuszczam sobie tą edycje.
sq7btu
Jeśli Tobie jest trudno, to innym też będzie trudno i Twoje szanse wzrastają. Nie ma co zakładać, że wszyscy odpowiedzą na całą listę pytań. Możliwe, że wysyłając te na które znasz odpowiedź będziesz "the best" biggrin.gif

[+]
Mam tyle postów, jak mój rok urodzenia yahoo.gif yahoo.gif 1971
Gocek
QUOTE(tomek20stencel5 @ 09-05-2008 21:52:53)
*

Mamy na myśli pewne 'hasło' związane z vortalem pc4all.pl, przykładem takie sloganu jest choćby 'overclocked community' które widnieje na naszym logo.

W konkursie liczy się średnia ze wszystkich katergorii czy jest np .oddzielny zwycięzca z kategorii Hardware lub z kategorii Gry?

Suma punktów z wszystkich kategorii

Czy jak raz wyślę odpowiedzi np. z 2 kategorii to mogę jeszcze później dosłac odpowiedzi z innych kategorii??

Wszystkie odpowiedzi wysyłasz jednym mailem, nie ma możliwości dosłania, ani poprawiania odpowiedzi

Nagrody wysyłacie za granice? laugh.gif

Jeśli będzie taka konieczność...

Jeśli ktoś jest nowy np. ja,nie znam kompletnie Histrorii naszego forum.Można to gdzieś znaleźc na stronie czy trzeba sobie Wygooglowac

90, jak nie 100% odpowiedzi na pytania z kategorii 'forum' znajdują się na naszym forum.

hmm więc wygraną w kieszeni ma ten co siedzi na forum prawie od początku, zapewne pf+,.. to jakieś mniej więcej 30 osób z czego 20% nawet nie weźmie udziału... obstawiam że tylko 5 jest w stanie rywalizować na równym poziomie... życzę powodzenia.

Nie powiedziałbym czegoś takiego, jedyne pytanie dotyczące początków forum a co za tym idzie vortalu pc4all.pl to pyt nr 2. Zresztą jak wspomniałem wszystkie odpowiedzi na pytania z tej kategorii są na naszym forum. Wystarczy poszukać, ale jeśli komuś się nie chce to jego sprawa...

I to mnie właśnie wkur... takie gadanie. Za każdym razem ktoś biadolił a okazywało się później, że na luzie można było zgarnąć nagrodę nie znając odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie bądźcie leniwi i nie płaczcie.

Niektórzy wolą pogadać sobie niż wziąć się do roboty. Osoby przygotowujące ten konkurs spędziły nad nim o wiele więcej czasu niż ten który Wy poświęcilibyście na znalezienie odpowiedzi a na dodatek możecie coś wygrać.
Czytając niektóre wypowiedzi dochodzę do wniosku, że jedyny rodzaj konkursu jaki odpowiada niektórym to jedno pytanie pokroju "jaki jest adres OC-FORUM.ORG", do tego nagradzane musiałyby być wszystkie osoby które dobrze odpowiedzą. Gdyby było losowanie i wygrałyby osoby długo przebywające na forum posądzono by nas o to, że chcemy nagrody dać za staż na forum, natomiast gdyby wygrała osoba która zarejestrowała się tylko dla konkursu usłyszelibyśmy coś innego. I tak źle i tak niedobrze.

Bez większego wysiłku i za darmo to można dostać wpier.... nic więcej.
Beetle
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że można wszystkie odpowiedzi wygooglać. Nawet screeny. Wystarczy odrobinę chęci.
Qqlele
Trzeba mieć poprostu trochę chęci i tyle, a że niektórzy nie mają cierpliwości to podejrzewam że skorzystają na tym ludzie którzy od niedawna siedzą na naszym forum ;]
Ja jak w zeszłym roku zdobyłem pierwsze miejsce to poświęciłem na szukanie odpowiedzi więcej czasu niż na pieczenie tortu, ale trocik był dobry i ani tego ani tego nie żałuję (w końcu przez pewien okres czasu dzieło moje, Kaśki i rodziców było layoutem forum ;D).
123abcd
Dobra, jednak ruszyło mnie sumienie i głupio będzie jak znów jakiś nowy zgarnie nagrody.
A możecie ujawnić sponsorów nagród? ;>
SuNsHinE
1 pytanie software tyczy sie windows xp/2000 czy innych ??..
Qqlele
Żeby nie było wątpliwości najlepiej napisz jaki rodzaj windowsa i podaj pliki ;)
SuNsHinE
ok.. pytania sa banalne ale nie biore udzialu :D..
Grzegorz81
Odpowiedzi wysłane dance.gif tylko 3 godzinki z przerwami roboty... happy.gif
Nie na wszystkie pytania, ale nie powinno być źle.
SuNsHinE
5 pytanie internet: chodzi o polska konkurencje czy na swiecie??...
Qqlele
Podejrzewam ze chodzi o konkurencję na świecie w końcu wikipedia jest miedzynarodowa. Sun wysil się i nie zadawaj takich pytań ;p Może nie zostałt one do końca aż tak sprecyzowane ale drogą dedukcji mozna dojść do wszystkiego.
Hannon
Jak spojrzałem pierwszy raz na pytania to doszedlem do wniosku że za duzo niewiadomych. ^^
Ale jakos coś wyskrobałem.
Jak nie będzie za duzo osób to moze doczłapie sie po koszulkę xP
SuNsHinE
QUOTE(Qqlele @ 10-05-2008 16:07:22)
Podejrzewam ze chodzi o konkurencję na świecie w końcu wikipedia jest miedzynarodowa. Sun wysil się i nie zadawaj takich pytań ;p Może nie zostałt one do końca aż tak sprecyzowane ale drogą dedukcji mozna dojść do wszystkiego.
*

ej stary przy tworzeniu pytan ktos sie mogl wysylic i napisac dokladnie zebym ja sie nie musial pytac ;)..
czolgista778
Te screeny z gier są z gier PC czy też z konsol ?
SuNsHinE
pierwsza pc a druga chyba byla na jakims nintendo ale nie wiem..
kamilo900
Poszłooooo, ale mam wszystko :D
SuNsHinE
nie dziekuj xD...
czolgista778
Moje poszły chyba 3ch mi brakowało
SuNsHinE
ja mam wszystkie ale nie wysylam :P...
Qqlele
Wszystkie nie znaczy dobrze ;) Tak więc pamiętajcie że możecie się mylić i to czasami bardzo ;p Czasem lepiej przysiąść do tego i zastanowić się dwa trzy razy niz póxniej żałować.
Hannon
No ja bym chyba więcej nie wymyślił. ^^
czolgista778
Ueee stinker.gif 3 godzinki googlowania i po strachu,

Jak tam idzie panowie,z wynikami ? happy.gif
sq7btu
Przypominam, że nieubłaganie zbliża się koniec konkursu. Jeśli jeszcze ktoś nie zdążył, to pozostały ostatnie chwile. Nagrody już czekają na nowych właścicieli.
Gocek
Lista zwycięzców w urodzinowym konkursie OC-FORUM.ORG!
1 miejsce: Beetle
2 miejsce: luka.s
3 miejsce: kamilo900
4 miejsce: -=YounGuniT=-
5 miejsce: Grzegorz81

Beetle, ustalimy z Tobą wszystko na GG
luka.s/young wyślijcie swój adres do mnie na GG albo przez PW
kamilo900 Ty jak się osobiście do Gdańska nie pofatygujesz to nagrody nie będzie xD
Grzegorz81 wyślij mi swój adres do mnie na GG albo przez PW
Young ma możliwość wyboru rozmiaru koszulki - XXL albo XL

Forum:
1. 29-03-2004
2. "O komputerach wiemy wszystko" lub "pecety dla każdego"
3. banner, button, link tekstowy, reklama google
4. Mateusz, Paweł, Konrad, Kamil, Jarek, Szymon
5. asamer, dziadek żniwiarz, johnjack, majestic, mefiak, michu, r@f@l, sensej, gocek
6. odpisz - cytowany jeden post, Cytuj - możliwość wyboru cytowanych postów
7. http://www.oc-forum.org/index.php?act=Shou...cp⊂=stats
8. so fucking pro group

Soft:
1. user.dat i system.dat, windows\system32\config i \Documents and
Settings\nazwa użytkownika
2. NURBS
3. Łukasz Foltyn
4. kształt selekcji
5. do wycinania części obrazów
6. LINPACK
7. Tux
8. 24 sierpnia 1995

Hardware:
1. MFT
2. KOMBI
3. spider
4. niebieski
5. 720KB
6. POST
7. Odra 1305
8. Intel 4004

Games:
1. Wolfenstein
2. Xen, Zen
3. Fallout
4. Claude Speed
5. Adults Only - tylko dla dorosłych
6. $i
7. Redneck Rampage
8. Earthworm Jim 3D

Web:
1. katalog.onet.pl
2. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
3. Spis na wiki
4. żadne, zwykła poddomena
5. Citizendium
6. BiteFight, Galaxy Wars, SeaSkulls, MetalDamage, Battle Knight, Vendetta, Andaloria, Gladiatus,GoalUnited, Darkpirates, Ikariam
7. 1989 rok, Tim Berners-Lee
8. symbolics.com, 1985 rok

Kilka słów na temat Waszych odpowiedzi.
pc4all.pl miało dwa hasła, 'pecety dla każdego' były na samym początku, a 'komputery to nasza religia' było hasłem pctemple.pl
Niektóre odpowiedzi dotyczące opcji 'odpisz' i 'cytuj' nie były akceptowane gdyż nie zawierały wymaganych przez nas informacji, albo były tak skonstruowane, że nic z niech nie rozumieliśmy
Gdy było samo nazwisko w pytaniu dotyczącym bohatera gry GTA3 nie uznawaliśmy tej odpowiedzi
W pytaniu dotyczącym domeny symbolics.com uznawaliśmy odpowiedz nawet gdy była podana zła data

To chyba wszystko jeśli chodzi o najczęściej popełniane błędy. Niektóre odpowiedzi nie były uznawane bo były po prostu nie pełne. Jeśli ktoś ma jakieś zażalenia, pytania to zapraszam na GG albo PW.
kamilo900

haha, bardzo śmieszne ;p

[+]
no to jezeli wpisałem BARTMAN w 5 pytanie [forum] to to mi tego punktu nie zaliczyliście? WTF.
Zaliczyliśmy, po prostu zapomniałem go wpisac.
dobra dobra;pp
landrYn
A o landrYnie moderatorze Gocu też zapomniałeś? Za karę Stachu Stah utopi cię w szampanie ;P
kamilo900
Te kierownictwo, kiedy ktoś się ze mną skontaktuje co ? xD
-=YounGuniT=-
QUOTE(kamilo900 @ 20-05-2008 13:17:48)
Te kierownictwo, kiedy ktoś się ze mną skontaktuje co ? xD
*

Jeszcze powinni Twój adres znać i osobiście dostarczyć Ci nagrodę na czerwonej poduszeczce. A i podziękować, że wygrałeś.

kamilo900
Przecież se beke robie ;p
-=YounGuniT=-
QUOTE(kamilo900 @ 20-05-2008 14:23:38)
Przecież se beke robie ;p
*

Nie ma to jak poczucie humoru.
To do mnie kiedy napiszecie?
Ja pisałem już do Gocka.
A i okazyjnie Gz dla tych co wygrali.
sq7btu
Proszę wszystkich zwycięzców:
- @Beetle
- @luka.s
- @kamilo900
- @-=YounGuniT=-
- @Grzegorz81
o kontakt ze mną i podawanie adresów na które wysyłać nagrody. Beetle musi trochę dłużej pomyśleć i coś wybrać, ale myślenie nie boli biggrin.gif

Nagrody będą wysyłane jutro lub w poniedziałek (oprócz @Beetle).

Kontakt ze mną:
PW na forum
mail: sq7btu@oc-forum.org
GG: 1616691 (raczej ciężko mnie złapać)
sq7btu
Proszę poniższych zwycięzców:
- @Beetle

O odpisywanie w tym temacie, czy doszły przesyłki. Będę wtedy miał spokojny sen. Wszystkie zostały wysłane listami poleconymi, tak więc pewność jest całkowita, że dojdą, tylko z racji strajku na poczcie może to się przedłużyć.

@luka.s już dostał
@-=YounGuniT=- (@tomosky) już dostał
@Grzegorz81 już dostał
@kamilo900 już dostał
-=YounGuniT=-
YounGuniT & Tomosky doszło!
kamilo900
Jak ni było tak ni ma. . ..

[+]9.06.2008
Nadal [CENZURA] nie ma . . .
sq7btu
Z moich informacji wynika, że wszyscy dostali już nagrody. Szkoda, że @Beetle, który wygrał konkurs na swoją czekał najdłużej. Poczta Polska całkowicie zawaliła sprawę.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.