A teraz VADEMECUM kręcenia Semprona64 2800+
Aby tego dokonać trzeba przede wszystkim wyzbyć się starych doświadczeń z płyt pracujących na szynie FSB. Tutaj jest radykalna zmiana. Mamy do czynienia z kilkoma zależnymi od siebie parametrami:
HTT – wzorcowa częstotliwość od której zależne są:
HT - szyna Hyper Transport - w/g zależności: HTT x M(M=1, 2, 3, 4 – mnożnik szyny HT) np. dla Sempronów64 HTT=200MHz, M=4
-> 200x4=800MHz
Częstotliwość taktowania procesora: HTT x T(mnożnik procesora T=8 dla Semprona64 2800+) HTT=200MHz
-> 8x200=1600MHz
Tyle teorii, a teraz praktyka:
Po pierwsze: Po wejściu do BIOS’u należy wcisnąć CTRL+F1 (uaktywni się Frequency/Voltage Controll)
Tu już możesz zacząć mrożącą krew w żyłach i rozgrzewającą procesor przygodę z kręceniem.
Najpierw zwiększ napięcie procesora o 10% co da Ci 1,54V (CPU VOLTAGE CONTROL)
Aby uzyskać 2000MHz musisz ustawić:
- CPU CLOCK = 250MHz co da 8x250 = 2000MHz
- HT FREQUENCY RATIO = 3 co da szynę HT = 250x3 = 750MHz
- DDR CLOCK TIMING MODE ustaw na MANUAL
- CPU/DDR CLOCK RATIO ustaw na 2/1.66
- DDR TIMING ustaw na AUTO
Dla 2200MHz:
- CPU CLOCK = 275MHz co da 8x275 = 2200MHz
- HT FREQUENCY RATIO = 3 co da szynę HT = 275x3 = 825MHz
- CPU/DDR CLOCK RATIO ustaw na 2/1.5
Dla 2400MHz:
- CPU CLOCK = 300MHz co da 8x300 = 2400MHz
- HT FREQUENCY RATIO = 3 co da szynę HT = 300x3 = 900MHz
- CPU/DDR CLOCK RATIO ustaw na 2/1.33
Następną bardzo istotną sprawą jest samo taktowanie pamięci. Jak wcześniej napisałem należy się wyzbyć przyzwyczajeń z platform bazujących na szynie FSB. W procesorach rodziny K8 nie ma już synchronicznego taktowania pamięci. Każde ustawienie taktowania pamięci jest asynchroniczne!!! Częstotliwość taktowania pamięci jest ustawiana względem rzeczywistej częstotliwości taktowania procesora w/g poniższej zależności:
MF = PF / D
gdzie:
MF – memory fereguency - częstotliwość taktowania pamięci
D – dzielnik pamięci (Uwaga! - jest inny dla różnych mnożników procesora)
PF – procesor ferequency - częstotliwość taktowania procesora
Dzielniki pamięci przedstawia poniższa tabela:

(Dane do powyższej tabeli pozyskane od Advanced Micro Devices)
Dodatkowo istotnym elementem jest zwiększenie częstotliwości taktowania AGP o 1MHz, czyli z 66 na 67MHz. Powodem tego jest fakt częstego nie załączania się blokady PCI/AGP co skutkuje wzrostem ich częstotliwości proporcjonalnie do podkręcanej szyny HTT. Wówczas za wiele nie pokręcimy sobie. Przestawienie częstotliwości taktowania AGP na 67MHz nie wpłynie ujemnie na stabilność układu, a jednocześnie zablokuje AGP na stałej częstotliwości.
Co do DDR TIMING zdarza się czasem, że BIOS nieprawidłowo zinterpretuje rzeczywistą częstotliwość taktowania pamięci i nieprawidłowo ustawi timing’i. Należy wówczas powyższą funkcje ustawić na MANUAL i wprowadzić timing’i ręcznie odpowiednio do rzeczywistej częstotliwości taktowania pamięci. Ważnym parametrem jest również COMMAND RATE, który przy podkręcaniu bezwzględnie musimy ustawić na 2T. Kontroler pamięci w Sempronach nie należy do najlepszych i przy powyższym parametrze ustawionym na 1T może być bardzo niestabilny i powodować zawieszanie komputera.
To narazie tyle.
Jak wcześniej napisałem ten poradnik został napisany na bazie platformy Gigabyte GA-K8NS Rev.2.0 i Semprona64 2800+. Nie mam dostępu do starszej wersji tej płyty (Rev.1.1 – ponoć zdecydowanie lepsza). Jeżeli ktoś ma taką płytę i ma chęć, to za zgodą kierownictwa forum można by było uzupełnić moje Vademecum.
Zmieniłem nazwę tematu. FAQ jest stosowane takze dla nowocześniejszych procesorów K8 //Karolek