Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: "ustaw sobie ramy..." że co? :D
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
bqrtek
witam wsztstkich
niedawno wyremontowałem sobie kompa.
kupiłem plytke
epoxa 8kda3j
athlona 64 2800+
ramy - twinmos 512/400 cl2.5
gf a6600TD

no i wczoraj przyszedł do mnie kolega , oczywiscie odpalam maszynke i on sie gapi w monitor i mówi "ustaw sobie odpowiednio ramy" , no poźniej jakos odbiegliśmy od tematu i nie wróciuliśmy do tego .
No to ja do neta i czytam wszystkie poradniki i te inne . ale raczej konkretów tam nie ma.
no a wiec pstryknąłem fotke z komórki przy stacie systemu . i prosze o jakąś rade
user posted image

w biosie jest wszystko ustawione na auto poaz cl które jest na 2.5 .
ramy są gołe bez chłodzenia.

co chce osiągnąć ?? jak sie da to podnieść wydajność .

wiec plz. napiszcie tak krotko zwieźle i na temat co jak ustawic.
chodzi głównie o gry.

Sheldon
Zmniejszaj timingi pamięci (te 4 cyferki ;-) ) i sprawdzaj stabilność systemu za każdym razem :-)
androll
jak mowi Sheldon lub/i zwieksz na nich napiecie do ok 2.8-2.9V,
opcja 1
mozesz troche podkrecic procek syncro z ramami (np. do 240Mhz - kosci i proc)bez zmiany tych cyferek badz
opcja 2
nie krecic proca zostawic na 200Mhz i zmniejszyc troche te cyferki
pozdrawiam
Lokmenik
Witam, nie bede juz zakladal nowego tematy tylko się podepnę.
Miałem 1ą kość goodrama 512 pc3200 i dziś dokupiłem drugą identyczną. Najpierw dałem je w slocie 1 i 3 czyli chodziły jako singel chanel (mobo jak w podpisie) po wlozeniu w slot 1i2 winda sie nie uruchamia sa resety, ale i tak widze ze jak sie komp uruchomi i jak testuje pamieci jest nadal "single chanel 64 bit mode" chociaz powinno byc jako dual no bo siedza w slocie 1 i 2. dziwne- czy jest moze w biosie jakieś ustawienie aby dać te pamięci na dual? no chyba że się nie da ...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.