Elvis_Archer
10-06-2006 19:23:48
Witam.
Zastanawiam się czy nie dokupić RAMu do kompa... mam 512 w jednej kości TwinMOSa. Płyta główna epox 8RDA3+ pro, procesor sempron 2200+ podkręcony na 9x190. Moje pytanie to takie czy warto kupić jeszcze 512Mb, czy tej samej firmy i czy będzie działało w dualu? przy okazji to jakie czy zmiana napięcia n lekko większe nic nie popsuje?(na pamięciach oczywiście) bo komp sie lekko tnie jak zmienie cl na 2...
PaVLo
10-06-2006 20:22:43
Warto inwestować w drugą kostke pamięci, odczujesz lekką płynność w systemie i w grach, które będą mniej korzystać z dysku, no i kupuj druga taką samą kostke i nie patrz tylko na nazwę, a na samą budowe kostki, bo są różnie Twinmosy.
Popatrz na naklejke obecnej pamięci na P/N: , jest to najwazniejsza dana określająca typ pamięci (dokładnie to ostatnie 4 znaki), najlepiej jak zaopatrzysz sie w drugą o takim samym oznaczeniu, a co do CL2, to nie wszystkie mogą z nim pracować, spróbuj zwiększyć napięcie, bezpieczne to do 2.9V
ps. popatrz co potrafią Twinmosy z serii Twister (mój podpis / sygnaturka)
Elvis_Archer
11-06-2006 1:59:17
Nie niapisałem wcześniej ale to głównie dlatego sie zastanawiam czy warto ponieważ procek 2200+ i płyta 8RDA3+ chyba raczej nie są zbytnio przyszłościowe... raczej w przyszłości pamięci DDR juz chyba nie wykorzystam na innej płycie... jednak nie zamierzam zmieniać kompa... szybko :P wiec czy warto?
ja mam 2x512 i kompa kilka razy szybszego od twojego i nie zastanawiałem się czy warto, bo mam coś starszego, tylko brałem bo mi była potrzebna do płynniejszej gry.
djkilof
11-06-2006 10:40:23
Ja mam Athlona 2200 XP, plytke MSI KT4V i dwie kosci ddrki 512 (400) Kingstona. Druga dokupilem niedawno jakis miesiac temu i szczerze mowiac widze duza roznice ale jedynie w grach badz programach graficznych. Warto tez pomyslec o zakupie jakiejs karty graficznej jezeli chcesz jeszcze pograc w jakies lepsze gierki na tym sprzecie. Zeby pograc w Oblivion musialem wydac prawie 600 zl na nowa karte. Pozbylem sie GF4 i zamienilem go na Radeona 1600 Pro i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony oprocz tego ze sa problemy z akceleracja pod Linuksem a dokladniej Fedora 5 :)
Elvis_Archer
11-06-2006 18:52:47
Grafike mam radeona 9600 pro i całkiem jakoś działa. Chyba faktycznie dokupi drugą kostke :) dzięki
-----------
zwiększyłem napięcie na2.8v i z 2.5 3 3 8 zmieniłem na 2 2 3 8 :) dzięki
Elvis_Archer
14-06-2006 11:20:20
nie da się nigdzie dostać twinmosa 512 cl.2.5.. i mam takie pytanie czy miało by sens kupienie zestawu dual 512 (2x256)??? Twinmosa cl.2.5 bo mam juz 512 w jednej kości.... na ile to będzie wydajne i czy ma to sens? prosze o szybką odpowiedź
Sensej
14-06-2006 22:29:28
Oczywiście w takiej konfiguracji możesz zrobić duala na trzech kościach i będzie to działac dobrze ale zajmiesz sobie sloty w ten sposób. Kiedyś z pewnością będziesz chciał zmienić 2x256 na 1x512 i wtedy będzie problem.
Jeżeli nie ma tych kości na stanie to poczekaj kilka dni albo wyślij maila z zapytaniem kiedy się spodziewają dostawy.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.