QUOTE(laik30 @ 21-06-2006 22:15:24)
Witam!
Mam mały problem z powyższą płytą a konkretnie to z pamięcią zainstalowaną na niej. Z tego co wiem to obsługuje ona pamięci dwustronne( nie mylić z tym że kości pamieci są po obu stronach) czyli jeden slot zczytuje pamięć z dwóch banków. Z opisu tej płyty wynika że mogę wsadzić w jeden slot max 256MB czyli bank "widzi" max 128MB. A mój problem polega na tym że moją kość 256MB slot widzi jako 128 a konkretnie po 64MB rozłożone na bank 0 i na bank 1. Na początku myślałem że banki maxymalnie widzą tylko po 64MB, ale po wsadzeniu kości jednostronnej 128MB bank zczytał z jednej strony 128 czyli banki "widzą" 128. Kość jest sprawdzona na innym kompie i jest sprawna i w związku z tym prosiłbym o jakąś radę co może być przyczyną tego , a może jakieś ustawienia w biosie że slot maxymalnie widzi tylko 128mb (przy jednostronnej 128 na jeden bank 0 a przy dwustronnej po 64 na bank 0/1)????
spróbuj uaktualnić bios do tej płyty, jednak najprawdopodobniej to nic nie da, to chipset BX440 , w związku z błędem konstrukcyjnym tego chipsetu nie jest on w stanie obsłużyć poprawnie kości które nie są "zgodne" z tym chipsetem, będziesz zmuszony albo dalej używać te kostki pamięci lub też zakupić lub wymienić te kostki na kostki pamięci tkzw. BX-owe, to zazwyczaj kości dwustronne tzn. takie z czipami pamięci po dwóch stronach.
Z tego co wiem to obsługuje ona pamięci dwustronne( nie mylić z tym że kości pamieci są po obu stronach)
niestety muszę ci powiedzieć że kości dwustronne to właśnie to iż kości pamięci są po obu stronach ;], a "dualne" to kości DDR lub też komplet do Dual channel ;].
Po krótce , albo wymienisz kostki na takie które działają z tą płytą albo zostajesz przy tych które masz, tego problemu nie mają płyty z chipsetami VIA KT133,A
lub Intel 810 lub 815