Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: 512 DDR 400
WWW.OC-FORUM.ORG > [ Hardware ] > Płyty główne oraz pamięci RAM
kacza
Mam 512 ramu, w 1 kości i w biosie pokazuje że go wykrywa ale jak sie ładuje windows to sie restartuje :/

O co chodzi? Byłem u kumpli i też niedziała, wszystkie płyty na których patrzałem były pod proca AMD, czy ta kość może być pod Intel?
Bruce
Może te wszystkie kompy, na których sprawdzałeś mają za słabe zasilacze? ;)
Idź do sklepu, gdzie kupiłeś tą kość i niech Ci ją wymienią.
gunman
Niemożliwe.......nie ma czegostakiego (Tak mi sie wydawało dotychczas :) jak edycje ramów pod intela i amd.................jedyna różnica to zę do AMD trzeba kupować Ramy z mniejszymi czasami dostępu (czyt. droższe)..................a wracając do tematu sprobuj wsadzić do pcka ramy od kumpla i zobaczy czy działają...............chyba twoje są padnięte
kacza
heh, ja mam zasilacz 350, kumple też, a do sklepu niepójde wymienić
bo dostałem tę kość od kuzyna z daleka i mówił że u niego niedziałą i że na poszczególne płyty działa :/
myślałem że ściemnia, ale w biosie czyta ram, i ładuje sie windows ale sie restartuje
gunman
No to powtarzam jeszcze raz..................ten ram jest padnięty............rozumiem jakbyś niewiem ddr chciał wcisnąć na miejsce sdr albo DDR na sloty DDRII......podaj jeszcze dokładną nazwę tego ramu
kacza
no jest to 512 ram 400, BILZ czy jakoś tak, wykrywa w biosie czemu jak jest walnięta ??
cossy
QUOTE(gunman @ 16-09-2006 19:47:45)
Niemożliwe.......nie ma czegostakiego (Tak mi sie wydawało dotychczas :) jak edycje ramów pod intela i amd.................
*

biggrin.gif Jednak coś takiego istnieje. Sa typy pamięci co wsółpracują tylko z wybranymi chipsetami. Są to stare chipsety VIA, SIS i Nvidia i to też nie wszystkie.
Te Ramy są zazwyczaj dużo tańsze od normalnych, np. 1 GB 400MHz kosztuje coś w okolicach 200zł.
yataka
Jeśli wg.Ciebie istnieją pamięci ,które pracują tylko z wybranymi chipsetami to napisz jak je odróżnić od tych "normalnych" .Nie chce mi się w to wierzyć,tymbardziej że mowa jest o pamięciach DDR 400...Kuzyn wcisnął kopnięty RAM i tyle. yes.gif

W ostateczności możesz pokusić się o aktualizację biosu płyty głównej.Wejdz na stronę producenta płyty i sprawdz,czy ma może poprawiony bios (lepsza współpraca z pamięciami) yes.gif

http://frankosio.neostrada.pl/bios07.htm a to są cenne informacje które możesz wykorzystać
cossy
http://cgi.ebay.de/1GB-PC-3200-DDR-400-Mhz...1QQcmdZViewItem

Obejrzyj sobie np. ten link.
Jak odróżnić? Pytać o kompatybilność sprzedawcę, nic innego nie zostaje.
Ups, nie wiem dlaczego, ale kompletny link nie chce się tu wkleić.

Pisze tam pamięć 1GB PC400 i współparacuje tylko z:
Known to work with:

*.VIA P4X266A,
*.VIA KT266/333
*.VIA KT600 (except ASUS KT600)
*.VIA PT800
*.SIS 645
*.SIS 648
* 648FX
*.SIS 746FX
* KM400
* K8T800
* KT 880
* KT 400 (except ASUS KT400)
* KT 400A
* SIS 661FX
* SIS 655
* SIS 650GX
* SIS 650
* NFORCE 3 250GB
* ULI CHIPSETS
* INTEL 915

Cena modułu wynosi 51 Euro
yataka
Bez urazy,ale radzę czerpać wiedzę z innych zródeł .A nawiasem mówiąc ,żaden sprzedawca nie powie Ci w sklepie -" Nie kupuj tej kości,bo nie będzie u ciebie działać!" i chyba się ze mną zgodzisz w tej kwestii

http://www.tomshardware.pl/motherboard/20040119/ w internecie jest wiele zródeł(także naukowych) z których można się sporo dowiedzieć
kacza
Ale ja mam nową płyte i proca więc niebęde uaktualniał, mam 2x 256 i chciałem dołożyć to 512 ale jak mówicie że walnięta to szkoda

jak mam włorzoną tylko tą 512 to w włączaniu windowsa sie resetuje...

jak by była walnięta to wogule by niedziałała co? a tak to może ze sprzętem sie gryzie?

niewiem, podrzuce jakiemuś kumplowi co ma intela, jak będzie niedziałąć wystawie na allegro jako niesprawdzona :D
Karolek
A próbowałeś ręcznie ustawić prędkość pamięci i poluźnić timingi? Może na słabszych ustawieniach zadziała.
yataka
Spróbuj jeszcze tak. Jak masz taką możliwość w biosie,to podnieś napięcie dla pamieci na maxa. Może coś to da.A w pamięci może być uszkodzone SPD.I wtedy np.pamięć z 400 zrobi się 333 ,pomimo że wyświetlać będzie 400.Zmień (jak możesz bo nie w każdym biosie można to zrobić)ustawienie dla rodzaju pamięci.Jak masz ustawione AUTO lub DDR400 to zmień na DDR333. yes.gif

A to że masz nową płytę nie znaczy jeszcze że nie ma do niej nowszej wersji biosu.
Ja kupiłem płytę z biosem z końca grudnia 2005,a od tego czsu wyszły już trzy lub cztery nowsze wersje tego biosu.Wśród nich jest też taka ,co poprawia współpracę właśnie pamięci. yes.gif

a pamięci BLITZ są do d**y yes.gif
cossy
[quote=yataka,17-09-2006 10:29:08]
Bez urazy,ale radzę czerpać wiedzę z innych zródeł .A nawiasem mówiąc ,żaden sprzedawca nie powie Ci w sklepie -" Nie kupuj tej kości,bo nie będzie u ciebie działać!" i chyba się ze mną zgodzisz w tej kwestii

To nie jest jedyne źródło, hehe. To jest tylko przykład do wglądu. Poprostu istnieją pamięci co są niemalże kompatibylne w 100% no i takie co zapodałem. Tylko, że te drugie są też około 50% tańsze niż normalne bo nie są ze wszystkim kompatybilne.
Zazwyczaj przed zakupem powinien sprzedawca zagwarantować kompatybilność i zgodzić się w razie czego na oodanie modułu. Zazwyczaj wszyscy pożądni sprzedawcy tak robią.
kacza
ok spróbuje nowego biosa zgrać, na 333 spróbuje też.

jak nie to ktoś chce je kupić biggrin.gif

albo wystawie na allegro, za jakieś 40 zł pewnie wylicytują
Karolek
Masz rację sprzedawaj nie działający sprzęt. Ciekawe czy w przyszłości sprzedaż cokolwiek jak dostaniesz odpowiedni komentarz.
kacza
ej no, napisze że niesprawdzony i nieponosze konsekwencji, 50% że działa 50 że nie, proste ... u mnie działa ale jak wczytuje windowsa to sie restartuje
yataka
Najpierw odniosę się do cossy: rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Nie czytałem regulaminu,ale wydaje mi się że nie powinieneś TUTAJ oferować niczego na sprzedaż.Popróbuj z tymi ustawieniami w biosie,tak jak napisałem wyżej.No i napisz co z tego wyszło,bo pisanie o innych sprawach nie wnosi nic do tematu.
cossy
Możesz mi kolego powiedzieć co ja tu na sprzedaż oferuję? Bo oprócz Ciebie to chyba nikt tu oferty sprzedaży nie widzi. laugh.gif
No offence good.gif
mefiak

cossy to bylo do ciebie:
QUOTE(yataka @ 17-09-2006 20:26:44)
Najpierw odniosę się do cossy: rofl.gif  rofl.gif  rofl.gif
*

reszta była pewnie do kacza (vel. kaczego?).
Zamiast zarzucać komuś coś, najpierw przeanalizuj jego wypowiedź :> To nie podwórko gdzie tylko się czeka na pretekst...
cossy
QUOTE(mefiak @ 18-09-2006 21:23:49)
cossy to bylo do ciebie:
reszta była pewnie do kacza (vel. kaczego?).
Zamiast zarzucać komuś coś, najpierw przeanalizuj jego wypowiedź :> To nie podwórko gdzie tylko się czeka na pretekst...
*

Była pewnie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna i można ją różnie interpretować do kogo ona była adresowana. W sumie ciekawe z czego kolega tak sie brecha, że co, że pamięci są na rynku tylko do niektórych chipsetów za pół ceny?
mefiak
No tak. Biorąc po uwagę, jak sam wspomniałeś, że nic do sprzedaży nie oferowałeś, Ta druga częśćbyłą ewidentnie skierowana do Ciebie... Owszem, mogło być to inaczej sformułowane, ALE mimo wszystko zzmiast od razu rozpoczynać wojnę podjazdową trzeba było skorzystać z mózgu.
I tak, ja też bym się pobrechtał, bo pierwsze słyszę o pamięciach do wybranych chipsetów... Jakakolwiek aukcja nie jest tu żadnym wyznacznikiem...

PS. Poza tym nie musisz cytować całego postu przedmówcy. Więkzość użytkowników potrafi użyć mózgu i domyślić się, że skomentowałeś poprzedniego posta.
cossy
Tych pamięci jest mnóstwo na rynku i jest to uczciwość sprzedawców, że informują o tym, że że konkretna pamięć pracuje tylko z konkretnym chipsetem, tzn. nie gwarantuje współpracy z niewymienionymi przeze mnie chipsetami.
Jeżeli ktoś ma np. zwykłą płytę biurową z chipsetem Via to taka pamięć 1GB za około 200zł. chyba jest fantastyczną ofertą. Inaczej skąd by się u jednego i tego samego sprzedawcy różnice cenowe wzięły, np. że jeden moduł 1GB kosztuje 200 zł a drugu około 400zł.? Uzyć mózgu panowie yes.gif
mefiak
No właśnie, użyć mózgu... I podać linka z FAKTAMI, a nie domysłami i wypocinami sprzedawców, ktorym ktoś wcisnął wadliwe pamięci, że niby tylko z wybranymi chipsetami dzialają... Poza tym, porównanie jakoby komputery (a dokładniej płyty główne) oparte o chipsety Via, były biurowe... n/c
A czemu 200zł? Przyczyn może być sporo... wadliwa, uszkodzona, albo po prostu słaba :> (tzw. no-name) ale takie mają po prostu problemy z współpracą z każdą płytą (tzn. nie wszystkie, ale część z nich - takie wykonanie)
cossy
Chciałem zapodać linki to się tu tylko w połowie wklejają. Dlaczego mają być wadliwe jeżeli jest normalna gwarancja?
To są kości noname i rzeczywiście mają widocznie problemy z obsługą nowych chipsetów. Dlatego jest podane z którymi współpracują chipsetami i cena jest jaka jest, praktycznnie połowę mniejsza.
Linki mogę zapodać na maila komuś jak chcecie.
Ze strony technicznej interesuje mnie to, czemu nie da się kompletny link wkleić?
mefiak
No to wyjaśniliśmy - to są pamięci no-name, stare do tego... A mi chodziło o to czy ktoś produkuje właśnie pamięci nowe, pod konkretną kategorię chipsetów :>
cossy
No nie takie stare, mowa tu była o PC400.
Co do pytania to myślę, że to wszystko wyjdzie w praniu i nas producenci jeszcze niejednym zaskoczą.
mefiak
Ta, bo pc-400 to wczoraj wymyślili, nie? Przeciez ten standard ma już trochę latek... (tak z 3 jak nie więcej) Więc stare :>
cossy
Wiadomo, że nie dziś wymyśłono, ale jest w ciągłej sprzedaży.
mefiak
No jest w ciągłej sprzedaży, to pokaż mi sklep gdzie kupie NOWE pamięci obsługujące wybrane chipsetY? AAA, nie ma takiegop.. W takim razie te które są dostępne np. na aukcji są PRZESTARZAŁE technologicznie, były to pewnie przymiarki do technologii DDR400...
cossy
Chyba mówię, że są to pamięci PC400 które obsługują tylko niektóre chipsety, a nie żadna przymiarka.
mefiak
Erm, PC400? Chyba DDR400, albo PC3200... Bo PC400 to pewnie jakies SDramy, ablo simmy wrecz :>
I czytaj co ja piszę, a nie jakieś własne urojenia sobie wyciągasz, gdzie napisałe mze to nie jest DDR400? A wiesz co to znaczy przymiarka? Może to prościej wyraże : pierwsze egzemplarze... Zresztą, fakt, mogły nie tylko pierwsz być, pewnie seriami to robili bo taniej :> A później wyszło, że z nowszymi chipsetami nie pracuje... No cóż... Wtedy sprzedają to taniej. Ale to nie jest jakiś sczególny rodzaj ramów, prędzej wybrakowany :> (no, pod tym względem szczególny :P)
cossy
No teraz co piszesz jest jasne jak słońce. Sorry, w pośpiechu klikania się przejęzyczyłem, oczywiście chodzi o DDR400
mefiak
Cały czas piszę o tym samym :>
No ale wniosek jest oczywisty - po tej cenei są wyprzedawane stare wesje pamięci DDR400, dfo tego no-name, z pewnymi niedoskonałościami inżynieryjnymi dzięki którym nie współpracują z nowymi chipsetami.
cossy
good.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.