IPB

Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Mod Sharkoon Rebel 9

hajper
post 26-08-2007 18:42:53
Post #1
Always in resistance

Grupa: Przyjaciele forum

Numer GG   

A taki temacik założę - z racji tego, że parę osób widziało kilka zdjęć w shoutboxie, potem będzie smutno jak wszyscy będą wszystko widzieli - więc będę dodawał tutaj kolejne kroki przy pracach nad moją obudową.

Pacjent :

Sharkoon Rebel 9

Cel :

Wygląd - (nie ma być super świecąca, przyciągające cały żeński kwiat z okolicznej ws... mniejszej miejscowości czy coś w tym stylu) - wszystko ma być zrobione, jakby wyglądało fabrycznie - zaczynając na malowaniu a kończąc na montażu szyby.

Chłodzenie - obudowa ma sporo miejsc na wiatraki - 1x120 + 4x80 lub 4x120 - to jest dużo jak na dzisiejsze obudowy. Moim zadaniem było pozostawienie dobrego obiegu przy zachowaniu porządku w kablach w obudowie.

Porządzek - jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w obudowie, żeby (j/w) nie zakłócać obiegu powietrza - i żeby to wyglądało estetycznie jak będzie okno.

Zdjęcia :

Wiatraki wyjęte ze 'starej wersji' :
user posted image

Wybebeszony Sharkoon Rebel 9
user posted image

Dysk w 'sankach'
user posted image

Zanim przejdę do malowania - parę słów o tym jak to robiłem. Obudowa i części przed malowaniem były umyte, potem odtłuszczone. Malowane były czarnym, matowym lakierem (w zależoności od części czy elementu obudowy - różna ilość warstw) - po czym bezbarwny w celu utrwalenia koloru (a raczej jego ochrony w razie zarysowania).

Jak widać obudowa, mimo że solidna, wygląda trochę surowo. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem było przemalowanie chłodzenia pod grafikę - GlacialTech GT-F1, który ma nieprawdopodobnobeznadziejnopedalskikolor :

user posted image

Tak wygląda po rozebraniu:
user posted image

A tak wygląda po pomalowaniu
user posted image

Czas przejść do pomalowania reszty gratów (koszyk na wiatrak 120x120 i sanki na dysk) :

user posted image

Sanki
user posted image

Koszyk na dysk
user posted image

Parę zdjęc obudowy - malowanie trwało dwa dni (m.in. przez poprawki, bezbarwny lakier okazał się grymaśny) - ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem (srebrne miejsca zostały celowe - tam jest największy nacisk przy zasuwaniu boku, więc nawet gruba warstwa starłaby się) :

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Każdy element malowany był oddzielne - tzn. obudowa leżała tworząc poziom dla tej części, która akurat była malowana - żeby uniknąć zacieków.

Płyta główna
user posted image

Pierwsze przymiarki chłodzenia
user posted image

Montowanie chłodzenia
user posted image

Zamontowany koszyk z wiatrakiem
user posted image

AeroCool w akcji
user posted image

Jeszcze jeden widok
user posted image

Tył
user posted image

Revoltec LightWriter (kurzu już nie ma, jak na zdjęciu ;) )
user posted image

Tak wyglądała całość po złożeniu i ułożeniu kabli
user posted image

Następnym krokiem był montaż oświetlenia. Posiadałem już niebieską katodę Revolteca, jednak troszkę mi ten kolor nie leżał - zwłaszcza, że miało być okno z grawerką i był kolor, który lepiej komponuje się z czarnym - manowicie BIAŁY. Zakupiłem więc białe katody Revolteca (katoda póki co jest jedna - po montażu okna zdecyduję, czy dołożyć drugą - swoją drogą, troszkę zabawy bylo z nimi. Raz - ułożyć kable i inwerter [który musiałem rozebrać] żeby nie było tego widać - dwa, żeby włącznik był w fajnym miejscu - wpasowałem idealnie i oczywiście działa a wygląda jakby tam był od nowości - zdjęcia wkrótce) :

user posted image

Beznadziejny kolor elementów mocujących...
user posted image

Który szybko zmienił się w kolor idealny
user posted image

Dzięki montażowi powyższej zabawki, otrzymałem efekt, którego nie oddają zdjęcia. Wygląda to BARDZO dobrze, lepiej niż myślałem :

user posted image

user posted image

Następnym krokiem będzie wycięcie dziury w boku i montaż SZKLANEGO okna (nie plexi) z laserową grawerką. Oczywiście jako pierwsi zobaczycie te zdjęcia :) Jeszcze napiszę, że na dwóch zdjęciach są jakby zacieki - to nie są zacieki, to albo tłuste łapy, albo niedoskonałość mojego telefonu - bo zdjęcia robiłem W810i. Zaciek zrobiłem jeden, do tego w miejscu, którego nie ma na zdjęciach :)

Zamontowanie (obecnie) chłodzenie to:

Procesor - AeroCool Dominator 140x140 & CLP
Grafika - GlacialTech GT-F1 (2x80x80) i 1x80x80 Titan
Obudowa - 2x140x140 AeroCool StreamLiner + 1x120x120 TT (nie znam modelu), 1x80x80 Revoltec LightWriter i 1x80x80 Revoltec Dark Blue (na niektórych zdjęciach widać czerwonego Titana - to zamiast niego).

To narazie tyle, jak będę mieć jakieś wiadomości od razu napiszę. Jakby ktoś miał pytania, rady czy opinie - pisać tutaj :)
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
GALAXY
post 26-08-2007 19:43:25
Post #2
Akwizytor

Grupa: Użytkownicy

Hajper, czy do tej obudowy wszedłby Scythe Infinity/Mugen?
+Quote Post
hajper
post 26-08-2007 19:48:26
Post #3
Always in resistance

Numer GG   

Mugen ma 160mm, szerokość obudowy to jakieś 200mm - powinien wejść, jeśli nei ma wiatraka na boku albo tego dużego.
+Quote Post
pifpaf
post 26-08-2007 20:27:52
Post #4
Akwizytor

good.gif good.gif super wyglada. Daj foto jak to się prezentuje w całości, bez 1 boku
+Quote Post
hajper
post 26-08-2007 20:30:03
Post #5
Always in resistance

Numer GG   

No była jedna fotka :

user posted image

Jeśli chodzi o taką, co widać całość (łącznie z frontem), to zrobię jutro bo dzisiaj za ciemno na telefon.
+Quote Post
kamilo900
post 26-08-2007 21:48:01
Post #6
MasterOfShadow

Numer GG   

hmmm też ostatnio myśle nad tą obudową. Hajper, wg ciebie jest godna polecenia ? jak wykonanie... i jak wygląda układanie kabli ? wszystko ok ?

ile jest par sanek dla dysku ?

a koszyk do dysku jest standardowy ?
+Quote Post
hajper
post 26-08-2007 21:55:46
Post #7
Always in resistance

Numer GG   

Wszystko masz na zdjęciach i w opisie. Dysków możesz włożyć 4 (5?) - tyle masz kompletów pod 3.5". Czy godna polecenia - za 150zł wg. mnie niczego lepszego nie znajdziesz.
+Quote Post
kamilo900
post 26-08-2007 22:03:08
Post #8
MasterOfShadow

Numer GG   

ile jest par sanek dla dysku ?

Dysków możesz włożyć 4 (5?) - tyle masz kompletów pod 3.5"

czyli tyle?

a koszyk do dysku jest standardowy ?

to standardowy ?:D

jak wygląda układanie kabli ? wszystko ok ?

hmm :D acute.gif
+Quote Post
hajper
post 26-08-2007 22:06:50
Post #9
Always in resistance

Numer GG   

Możesz włożyć 4 czy 5 dysków twardych (i tak tyle nie masz, więc po co pytasz ? :) ).

Jaki koszyk na dysk ? Te sanki? Czy na wiatrak ? Jeśli na dysk - to normalny 3.5", jeśli na wiatrak to idealnie pasuje 120x120.

Co do kabli - można ładnie przewlec na drugą stronę - ja tam większość wpakowałem (do tego ma parę otworów w różnych miejscach - popatrz po rantach na zdjęciach).
+Quote Post
kamilo900
post 26-08-2007 22:22:23
Post #10
MasterOfShadow

Numer GG   

user posted image

o to mi chodzi

[+]
BTW, czemu nie pomalowałeś śledzi ?
+Quote Post
hajper
post 26-08-2007 22:25:28
Post #11
Always in resistance

Numer GG   

A po co? Cała czarna wyglądałaby conajmniej dziwnie... Jak są równo przykręcone to wyglądają sensownie (bo tak musiałbym pomalować np. sledzia od grafy...).

I tak - w ten koszyk wchodzi 120x120.
+Quote Post
pifpaf
post 26-08-2007 23:09:43
Post #12
Akwizytor

hajper czym malowałeś w środku? farba ze zprężarki czy jakimś domowym sposobem :P
+Quote Post
hajper
post 26-08-2007 23:15:42
Post #13
Always in resistance

Numer GG   

Domowymi sposobami. Kupiłem jakieś czarne matowe spreje i bezbarwne - no i jazda. Tyle że jak napisałem - jak malujesz jakąś dużą powierzchnię, to powinna być w płaszczyźnie poziomej, żeby zacieków nie było. Do tego możesz 'regulować' stopień matu - jeśli malujesz wciskając cały czas dzyndzel szpreja - to będziesz miał bardziej gładką i błyszczącą powierzchnię. Jeśli malujesz naciskając/odpuszczając - powierzchnia będzie bardziej matowa (ale i bardziej nierówna i chropowata) - tutaj koniecznie lakier bezbarwny, bo powierzchnia będzie brudzić a sama farba kiepsko się trzyma.
+Quote Post
malyxxl
post 27-08-2007 6:04:08
Post #14
Puszek Okruszek

Numer GG 

łał biggrin.gif Trochę się przy tym napracowałeś, ale efekt nieziemski ;D Fajnie pomalowana buda ;)
+Quote Post
Quisto
post 27-08-2007 9:09:24
Post #15
Visca el Barca

Numer GG 

faktycznie, obudowa wygląda kapitalnie, najbardziej podoba mi się ten neonik na dole ;)

przydałby się kosztorys crazy.gif
+Quote Post
hajper
post 27-08-2007 16:36:26
Post #16
Always in resistance

Numer GG   

Kosztorys będzie na końcu ;)

Kolejny dzień zmagań. Tak popatrzyłem i ... nie spodobały mi się niektóre kolory. Wszędzie czerń/biel i niebieski - a tutaj czerwony Titan wisiał. Titan wyleciał, w jego miejsce wszedł Revoltec Dark Blue 80x80 - od razu milej.

user posted image

Znowu patrzyłem i... nie spodobał mi się tym razem pomarańczowy wiatrak ThermalTake`a (jest wyżej na zdjęciach). Krótka piłka, wizyta w Cooling.pl i :

XTHERMAL BTF 120 PRO LED
user posted image

user posted image

W sumie jeden z najładniejszych wentylatorów, jakie widziałem.

Po zmontowaniu:
user posted image

A tak wygląda obudowa teraz
user posted image

user posted image

Dzisiaj koło 18.00 odbieram szybę od szklarza - z racji wielkości otworów w niej (w celu przykręcenia do boku obudowy), jak również ich odległości od krawędzi szyby - nie byłbym w stanie zrobić tego w domowych warunkach. Prawdopodobnie jutro pojadę do grawera, wytnę bok - i dokończę obudowę. Jeszcze tylko chromowane śrubki (z gwintem na ampule) - i może być ładnie :)

/edit
Właśnie mi szklarz powiedział, że 'się nie da' otworów w szybie wywiercić na mniej niż 1 cm od krawędzi... ciekawe, bo tutaj :

http://img360.imageshack.us/img360/6826/p12717352nk7.jpg

jest mniej niż 1cm. Uwielbiam naszych fachowców - nie pomyśleli, żeby nawiercić głębiej i potem przyciąć szybę. Super! Szukam innego speca.
+Quote Post
link
post 27-08-2007 17:55:10
Post #17
Początkujący

Pięknie to wszystko wygląda good.gif świetna robota. A teraz pytanie jak zamontowałeś te dwa wentylatory 140mm z przodu? Chyba coś takiego walne u siebie. Na razie siedzi tam jeden 120mm.
+Quote Post
hajper
post 27-08-2007 18:02:29
Post #18
Always in resistance

Numer GG   

Jeszcze przed malowaniem :

user posted image

Na spinki takie (w cooling.pl np. masz) - w sumie wyjście lepsze niż śruby - spinki działają jako amortyzator (coś w stylu kołków dodawanych do np. xthermala, którego wyżej pokazanego).
+Quote Post
pifpaf
post 27-08-2007 21:31:35
Post #19
Akwizytor

możesz zalinkowac te spinki. Ja bym na tewoim miejscu wymienil te niebieskie na białe oświtlenie i bylby ładny kontrast czerń/bier, ale skoro dla ciebie tak jest supr to jest good.gif
+Quote Post
majer
post 27-08-2007 21:46:35
Post #20
Spammer

Numer GG 

+Quote Post

4 Strony  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Obecna data i czas: 21-11-2008 8:14:44
WWW.OC-FORUM.ORG :: 2004 - 2008 :: Wszystkie prawa zastrzeżone :: Sheldon & Sensej